Video Drumul alpin spectaculos din Munții Parâng, interzis la primele ninsori. Urcă până deasupra norilor VIDEO
0Drumul alpin din Parâng (video), inaugurat recent, urcă la peste 1.700 de metri și a devenit, în lipsa zăpezii, principala atracție a stațiunii montane din Hunedoara. Autoritățile au plănuit să îl închidă pe durata iernii, dar s-au răzgândit și îl vor ține deschis până la primele ninsori.
O șosea alpină care urcă circa șase kilometri din stațiunea montană Parâng spre cabanele aflate la cea mai mare înălțime în zona turistică a devenit, în lipsa zăpezii, principala atracție a stațiunii din Valea Jiului.

„Așteptăm să ningă, pentru că atunci vor fi mai mulți turiști, deși drumul nou va trebui închis. Viscolul și înghețul ar putea face însă extrem de dificilă circulația pe el. Dar turiștii vor putea urca atunci cu telescaunele în stațiune”, spune Ioan, administrator al unui centru de închirieri de echipamente pentru sporturile de iarnă.
Spectaculosul drum alpin din Parâng, construit recent, face din stațiunea montană un loc căutat de turiști, înainte de căderea primelor ninsori. Odată cu ele, șoseaua va trebui închisă traficului rutier, din cauza riscurilor pe care le reprezintă.


















































Drumul alpin din stațiunea montană Parâng (video) a fost construit în două etape.
Primii aproape cinci kilometri au fost realizați în perioada 2018 – 2021 printr-o investiție de circa 18 milioane de lei, finanțată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
Traseul sinuos, cu pante abrupte și cu două tuneluri menite să treacă pe sub pârtiile de schi, a atras în ultimii ani turiștii, însă în timpul iernii, traficul auto a fost închis, din motive de siguranță.
Investiția în infrastructura rutieră a fost continuată din fonduri proprii de Consiliul Județean Hunedoara, care a mai modernizat o bucată de 800 de metri de drum, în zona alpină a stațiunii.
Aceasta pornește din centrul stațiunii aflată la cota 1.600 de metri și urcă, printre cabane, pensiuni și prin pădure, până în vecinătatea stației de sosire a vechiului telescaun și a fostului complex sportiv IEFS, aflate la peste 1.700 de metri.
De aici, un drum pietruit mai urcă câteva zeci de metri spre zona alpină și deservește cabanele ridicate aici, fiind continuat de potecile care urcă spre crestele masivului, unele aflate la peste 2.500 de metri altitudine.
Inițial, autoritățile județene au anunțat că vor închide drumul alpin din Parâng din luna noiembrie. Însă în lipsa zăpezii, accesul mașinilor pe noua șosea va mai fi posibil, atât cât vremea va permite, a informat Consiliul Județean Hunedoara.
Stațiunea montană Parâng urma să fie perla Văii Jiului
Încă din secolul al XIX, excursiile în zona alpină a Munților Parâng, aflată deasupra orașelor Petroșani și Petrila din Valea Jiului, la poalele crestelor care ating 2.500 de metri, au devenit populare pentru amatorii de drumeții.
În stațiunea montană Parâng, cele mai vechi cabane destinate turiștilor, dar și sportivilor și angajaților minelor de cărbune din Valea Jiului, au fost construite la începutul anilor ’70. Tot atunci a fost amenajat și vechiul telescaun din stațiunea montană Parâng.
După 1990, numărul cabanelor și pensiunilor din zona turistică Parâng, aflată pe munte, la circa 15 kilometri de Petroșani a crescut, ajungând în prezent la aproape 200 de construcții.

La sfârșitul anilor 2000, autoritățile locale din Valea Jiului și Ministerul Turismului anunțau transformarea în anii următori a stațiunii într-un domeniu schiabil întins pe 150 hectare, cu o infrastructură modernă, cu 17 pârtii, șapte telescaune, o telegondolă și numeroase alte facilități.
Investițiile estimate la peste 70 de milioane de euro au demarat în 2010, cu fonduri alocate de Guvernul României și de la bugetul local al municipiului Petroșani. Însă statul român a oprit finanțările în 2013, după ce au fost alocați circa 26 de milioane de lei amenajării domeniului schiabil.
Telegondolă, așteptată în locul vechiului telescaun
În decembrie 2014, Primăria municipiului Petroșani a inaugurat un nou telescaun în stațiunea montană Parâng.
La punerea sa în funcţiune, primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob Ridzi, declara că speră că investiţia de peste 13 milioane de lei, finanţată de primărie dintr-un împrumut, urma să contribuie la revigorarea turismului în zona montană.

În ultimii ani, stațiunea montană Parâng a devenit mai accesibilă, odată cu noua șosea, însă în timpul sezonului de schi, problemele cauzate de lipsa zăpezii au făcut ca numărul turiștilor să rămână mai redus în anumite perioade ale iernii, față de așteptările localnicilor.
Cele mai recente planuri anunțate de Primăria municipiului Petroșani vizează amenajarea unei telegondole, din fonduri europene.
„Ea va fi amplasată în zona turistică Parâng, pe linia telescaunului actual, vechi de aproximativ 50 de ani. Poarta de intrare în stațiune trebuie modernizată la standarde europene”, arată un proiect al administrației locale din Petroșani.
Linia noii telegondole va avea circa 2,2 kilometri, o diferență de nivel de 562 de metri, iar investiția este estimată la circa 60 de milioane de lei, fără TVA, potrivit unei hotârâri adoptate în 8 noiembrie de municipalitate.