Eugen Evu a fost înmormântat în Valea Seacă. Viaţa discretă a celui mai prolific scriitor al Hunedoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Evu a fost înmormântat, miercuri, în cimitirul Valea Seacă. Cel mai apreciat poet din Hunedoara ultimilor ani a murit la vârsta de 73 de ani.

Câteva zeci de hunedoreni au venit la Valea Seacă pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Eugen Evu, unul dintre cei mai apreciaţi oameni de cultură ai municipiului Hunedoara, decedat la vârsta de 73 de ani, după o suferinţă îndelungată.

Slujba de înmormântare a avut loc în curtea casei mortuare, la poalele dealului ocupat de mii de mormite. De aici, sicriul a fost urcat pe treptele bătrâne ale cimitirului, iar convoiul funerar şi-a continuat drumul spre locul de veci al poetului, pe cărarea ce se strecoară printre cavourile vechi, unele fărâmate de alunecările de teren, altele acoperite de buruieni. Eugen Evu a fost condus pe ultimul drum în linişte, fără fanfară şi aplauze. A trăit modest, dedicându-şi aproape toată viaţa scrisului. În ultimele luni din viaţă, afectat de boală, supravieţuia dintr-o pensie mică, puţin peste 1.000 de lei potrivit apropiaţilor săi, din care încerca să investească o parte în ultimele sale proiecte literare. Timp de aproape aproape 20 de ani, în afara celor peste 40 de volume publicate, a ţinut în viaţă una dintre puţinele reviste literare din Hunedoara, Provincia Corvina, care aduna în paginile sale şi creaţiile iubitorilor de cultură din Hunedoara.

Cel mai prolific scriitor al Hunedoarei

Eugen Evu a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1979 şi membru al Academiei de Ştiinţe şi Arte Oradea (ASLA). A publicat zeci de volume de versuri, jurnale, eseuri, meditaţii, consemnări, interviuri, reportaje, versuri şi povestiri pentru copii, marea majoritate primind premii în ţară şi străinătate. A sprijinit activitatea a numeroşi tineri scriitori şi poeţi din Hunedoara, Deva, Orăştie, Haţeg şi Călan, precum şi a unor scriitori români din diasporă (SUA, Germania, Australia), fiind consilier editorial la peste 48 volume care au văzut lumina tiparului. În 2004, Consiliul local al municipiului Hunedoara i-a conferit titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara, apoi a fost numit cetăţean de onoare al judeţului Hunedoara.

Eugen Evu şi-a făcut cunoscute, în ultimii ani, şi dosarele de urmărit de către fosta Securitate, documente care însumează aproape 500 de pagini de mărturii, înregistrate în aproape două decenii, din anii 1970 şi 1980. În ele era descris ca fiind o „fire aventurieră”, „element cu manifestări duşmănoase faţă de orânduirea socialistă din ţara noastră”, „cu relaţii suspecte cu cetăţeni străini”. Era acuzat că spunea bancuri despre Nicolae Ceauşescu, era supravegheat pentru că tatăl său fusese pastor, iar Securitatea voia să afle de ce îi trimisese preşedintelui o scrisoare anonimă în care se plângea de condiţiile de viaţă din Hunedoara.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Sprijin financiar pentru familia poetului Eugen Evu, mort la vârsta de 73 de ani. Înmormântarea va avea loc miercuri

Familia poetului Eugen Evu va primi un sprijin financiar de la administraţia locală pentru înmormântarea acestuia. Eugen Evu, cetăţean de onoare al Hunedoarei, a murit vineri, la vârsta de 73 de ani şi va fi înmormântat miercuri, la Cimitirul Valea Seacă.

Eugen Evu a murit. Poetul l-a înfruntat pe Ceauşescu în anii '70. Ce necazuri i-au adus bancurile pe seama „voievodului”

Eugen Evu a murit. Cel mai prolific scriitor al Hunedoarei din ultimele decenii a avut o poveste de viaţă dramatică. A fost urmărit de Securitate în anii 1970 şi 1980 şi şi-a aflat denunţătorii, din cercul de prieteni, după Revoluţie.

Cum se turnau scriitorii la Securitate pentru Nicolae Ceauşescu: „Evu l-a numit voievod şi a spus bancuri pe seama lui”

Scriitorul Eugen Evu şi-a publicat dosarul său din Arhivele fostei Securităţi, iar notele pe care unii dintre foştii săi apropiaţi le-au dat despre el l-au uimit. Un astfel de denunţ împotriva lui Evu a avut loc cu ocazia vizitei din 1972 a lui Nicolae Ceauşescu în Hunedoara. Scriitorul a fost acuzat de „colegi” că l-a numit „voievod” pe Ceauşescu şi că a făcut bancuri pe seama lui.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite