Elevii au fost înlocuiţi cu muncitori: 25 de şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionare
0Multe şcoli hunedorene se află în renovare, unele fiind modernizate cu bani europeni. Din cauza lucrărilor, elevii de la Colegiul Naţional „Decebal” Deva vor învăţa din toamnă într-o altă şcoală din oraş.
Nu gălăgie de copii, nu sunet de clopoţel. Atmosfera specifică oricărei unităţi de învăţământ în timpul anului şcolar este acum transformată în zgomote de ciocane şi lovituri de târnăcop. Întrucât multe şcoli din judeţul Hunedoara se află în renovare, muncitorii se simt ca la ei acasă în clasele elevilor.
Una dintre instituţiile în care lucrările sunt în toi este Colegiul Naţional „Decebal” din Deva. Muncitori vezi atât pe schelele care înconjoară pereţii, cât şi în încăperile lipsite de bănci din cauză că se pune parchet. „Lucrările la clădirea în care se desfăşoară orele de gimnaziu s-au încheiat, ceea ce înseamnă că din septembrie vom funcţiona în condiţii normale. Încă se lucrează la clădirea unde învaţă liceenii, la sala de sport şi la curţile interioare. Din acest motiv, toţi elevii de liceu vor fi mutaţi la o altă şcoală din oraş”, a declarat directorul Florin Ilieş. Acesta a precizat că toate clasele IX-XII vor merge în toamnă la fostul Grup Şcolar „Horea”.
Muncitori români, bani europeni
Situaţia este similară şi la Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi” Deva, cu deosebirea că aici nu vor fi consecinţe asupra elevilor. „Ne aflăm în grafic cu tot ceea ce înseamnă renovare. Deşi muncitorii îşi vor încheia treaba abia în toamna lui 2012, acest lucru nu va afecta elevii. Vom funcţiona ca şi până acum, întrucât spaţiul pe care-l avem ne permite acest lucru”, a precizat directoarea Felicia Adăscăliţei. Ambele unităţi de învăţământ sunt renovate pe bani europeni.
Probleme
Potrivit lui Alexandru Lăutaru, inspector şcolar general, în momentul de faţă, 25 de şcoli din judeţ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Cea mai des întâlnită problemă la oraş vizează faptul că preşcolarii şi elevii din ciclul primar trebuie să folosească toalete de pe acelaşi palier, când, de fapt, ar trebui să fie pe nivele separate. La sat lipseşte canalizarea şi, în unele cazuri, chiar apa.
Încercăm pe cât posibil reducerea numărului de şcoli care nu au autorizaţii sanitare.
Alexandru Lăutaru, inspector şcolar general