Video Drumuri modernizate după zeci de ani în Hunedoara. Aglomerate de turiști, stricate de camioane VIDEO
0Traficul greu și întreținerea deficitară au contribuit în ultimii ani la degradarea a numeroase șosele din Hunedoara, un județ cu o rețea vastă de drumuri, dar cu o infrastructură rutieră învechită. Unele tronsoane vor fi restaurate după zeci de ani.

Aproape 1.500 de de drumuri județene însumează rețeaua de infrastructură rutieră a județului Hunedoara, una dintre cele mai vaste între județele din România.
Peste un sfert dintre ele au fost considerate drumuri rele și nemodernizate, conform unui raport publicat în 2019 de Consiliul Județean Hunedoara.
Drumurile comunale din județul Hunedoara au și ele o lungime totală de aproape 1.500 de kilometri și se prezintă într-o situație asemănătoare în privința lucrărilor de modernizare.
Investițiile finanțate din fonduri europene și guvernamentale au redus în ultimii ani lungimea tronsoanelor de drumuri rele din județ, însă au rămas o mulțime de drumuri care stârnesc nemulțumirea turiștilor.
Drumul Lacului Cinciș, distrus de camioanele cu lemne
O mulțime de camioane încărcate cu lemne trec în fiecare zi șoseaua Lacului Cinciș (video) din Hunedoara, un drum județean folosit de numeroși turiști în zilele de vară.
Drumul a fost reparat în vara anului 2022, pe sectorul de șapte kilometri de pe malul Lacului Cinciș, însă covoarele de asfalt așternute în urmă cu un an nu rezistat traficului greu.

Din loc în loc, în carosabil se văd urmele adânci lăsate de roțile mașinilor care transportă lemne de la exploatările înființate pe valea Cernei și în Ținutul Pădurenilor.
Pe cei șapte kilometri de pe malul drept al apei, de la baraj până la „coada” lacului Cinciș, drumul are numeroase zone de denivelări, dâlme care au grăbit și ele degradarea covorului asfaltic.
„Trec foarte multe camioane cu lemne pe acest drum, uneori am numărat câte cinci în mai puțin de jumătate de oră. Pe asfaltul încins și subțire, au făcut urme ușor. În plus, în anii trecuți s-a lucrat la rețeaua de canalizare pentru zona lacului Cinciș, iar unde au fost săpate șanțuri în carosabil, ele au fost astupate apoi și au fost acoperite cu straturi superficiale de asfalt. Acum sunt numai denivelări”, spune unul dintre localnici.
Șoseaua a fost construită la începutul anilor ’60, odată cu amenajarea hidrotehnică Cinciș – Cerna, care cuprindea în principal lacul de acumulare și barajul Lacului Cinciș.
Drumul a fost pavat, apoi i-a fost adăugat asfalt, însă în ultimele decenii nu a beneficiat de reparații capitale, pe sectorul care înconjoară lacul Cinciș.
„Starea de degradare a îmbrăcăminţii rutiere este avansată pe tot sectorul asfaltat, iar degradările apărute sunt specifice structurilor rutiere nerigide. Durata de exploatare este depăşită. Starea de degradare se explică prin lipsa parţială a lucrărilor de întreţinere la timpul potrivit, prin capacitatea portantă deficitară a structurii rutiere existente şi prin neasigurarea colectării şi evacuării apelor de suprafaţă din zona drumului. De asemenea, pe tot traseul, podeţele existente sunt într-o stare tehnică necorespunzătoare, colmatate şi cu coronamente degradate sau inexistente”, arăta expertiza tehnică realizată pe şoseaua DJ 687 D.
Într-o situație asemănătoare se prezintă și alte drumuri turistice din Hunedoara.
Șoseaua Lacului Cinciș așteaptă reabilitarea
Consiliul Județean Hunedoara a obținut o finanțare pentru lucrările de restaurare a 13 kilometri din DJ 687 D Teliucu Inferior – Toplița – Lunca Cernii de Sus, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, iar investiția estimată la circa 29 de milioane de lei va fi scoasă la licitație publică.
În prezent, aceasta se află în stadiul de elaborare a proiectului tehnic, iar termenul de finalizare a documentației este de patru luni.
În Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” au mai fost incluse alte câteva drumuri turistice din Hunedoara.

Unele șosele propuse pentru a fi reabilitate au fost construite în anii ’60 – ’70, odată cu dezvoltarea unităților industriale din zonă: acumularea Lacul Cinciș din Hunedoara, Amenajarea hidroenergetică Râul Mare – Retezat, minele și carierele din Munții Poiana Ruscă, precum și pentru exploatările forestiere din Munții Orăștiei.
Treptat, ele au devenit tot mai atractive pentru turiști, deși investițiile ample în reabilitarea lor au fost reduse în ultimele decenii.
Multe drumuri turistice din Hunedoara, așa cum sunt considerate în prezent, au fost proiectate pentru un trafic mult mai redus față de cel din ultimii ani, deși localitățile pe care le traversează sunt tot mai depopulate.
Asfalt pe drumul spre Poienița Voinii
Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara, susține că în următoarele zile vor începe lucrările la sectorul de trei kilometri, nemodernizat, din zona Poienița Voinii (video), al drumului județean Hunedoara – Bunila - Vadu Dobrii (DJ 687 E).
De mai mulți ani localnicii așteaptă asfaltarea drumului din Poienița Voinii, un sat pitoresc unde are loc în fiecare an festivalul folcloric „Drăgan Muntean”.
Va urma deschiderea șantierului la drumul județean dintre Valea de Pești și limita județului Gorj (DJ 672C), în timp ce lucrările la sectoarele rămase neasfaltate din drumurile Govâjdia – Lelese (DJ 687 F) și Boșorod – Luncani (DJ 668A) sunt în licitație publică.
În faza de proiect tehnic se află lucrările de modernizare ale unor sectoare de drum din Retezat și Țara Hațegului.