Video Drumul Marmurei din Poiana Ruscă, blocat de zece ani între Hunedoara și Caraș-Severin VIDEO
0Drumul marmurei leagă Hunedoara și Caraș-Severin, prin Munții Poiana Ruscă, dar se oprește în sălbăticie la limita celor două județe, locul până unde a fost asfaltat în urmă cu un deceniu.
Șoseaua Toplița – Lunca Cernii de Sus (video), în lungime de 30 de kilometri, un fost drum forestier care traversează mai multe sate pitorești de pe valea Cernei din Hunedoara și urcă în Munții Poiana Ruscă, până la limita județelor Hunedoara și Caraș-Severin, a fost modernizată în urmă cu un deceniu.
Noul drum județean (687 D) de la poalele dealurilor din Țara Hațegului și din Ținutul Pădurenilor, a fost inaugurat cu fast în toamna anului 2013, după ce fusese construit în trei ani, printr-o finanțare din fonduri europene. Foștii miniștri Ramona Mănescu și Mariana Câmpeanu au participat la eveniment.
Șoseaua a stârnit atunci controverse, pentru că a fost realizată doar până la limita județelor Hunedoara și Caraș-Severin. Drumul modern se oprește într-o pădure de la limita județelor și continuă cu un alt drum care coboară prin munți spre localitățile Rușchița și Rusca Montană, aflate la mai puțin de zece kilometri de capătul șoselei.
„Această șosea ne-a mai scos din izolare, pentru că ajungem mai repede în Hunedoara, în mai puțin de o oră, nu în două – trei ore ca în trecut, cu mașinile, riscând adesea ca bolovanii și trunchiurile de copaci de pe dealuri să blocheze vechiul drum forestier. Dar, trebuia continuat până la Rusca Montană, unde oamenii din satele din Lunca Cernii mergeau pe jos, pe drumuri de plai și prin păduri, pentru a vinde legume și la târg”, spune Eleonora, o localnică din comuna Lunca Cernii de Jos (video).
Și alte drumuri de munte și forestiere legau, peste dealuri, satele din valea Cernei din Hunedoara de Rusca și Rusca montană, niciunul nu este practicabil pe toată distanța.
Drumul marmurei, promis de zece ani
Autoritățile din Caraș-Severin au promis încă din urmă cu un deceniu că vor reabilita cei 7 – 8 kilometri rămași nerealizați între satele Ruschița și Rusca Montană și comuna Lunca Cernii de Jos (video).
Singurele lucrări de reparații au avut loc în august 2020, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, când fostul primar al comunei Rusca Montană, Adrian Solomonesc, anunța că a reparat drumul prin forțe proprii. Solomonesc a pierdut alegerile câteva zile mai târziu, iar drumul, reparat doar de fațadă, nu a rezistat nici el prea mult. A rămas impracticabil cu autoturismele și, în plus, zona de munte pe care o traversează este brăzdată de exploatări forestiere, iar utilajele grele care folosesc drumul au contribuit la distrugerea sa.
Sergiu Toma, noul primar al comunei Rusca Montană, spune că drumul fost forestier a intrat recent în administrarea primăriei comunei Rusca Montană, iar comuna a depus un proiect de finanțare, la Compania Națională de Investiții, pentru reabilitarea a circa trei kilometri din cei aproximativ opt kilometri.
Ruta vizată este porțiunea cea mai dificilă a traseului, coborârea de la limita județelor Hunedoara și Caraș-Severin spre Rusca Montană.
„Dacă această porțiune va fi reabilitată, restul drumului înspre Rusca Montană este mai practicabil, astfel se va putea circula cu mașinile pe el”, spune primarul din comuna Rusca Montană.
Proiectul este pe lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții, care vizează reabilitarea unor drumuri afectate de calamități, dar în așteptarea finanțării, primarul Sergiu Toma spune că există neînțelegeri cu privire la situația acestui drum, iscate între primărie și Ocolul silvic local, condus în prezent de fostul primar Adrian Solomonesc.
Drumul marmurei
Drumul care leagă satele din lunca Cernii (Hunedoara) de aşezările din jurul marii cariere de marmură de la Ruşchiţa (Caraş-Severin) a fost numit Drumul Marmurei, datorită carierei de marmură din Rușchița, exploatată încă din secolul al XIX-lea.
În Hunedoara, șoseaua spre Lunca Cernii de Jos traversează mai multe sate pitorești, izolate aproape complet până în 2013: Hășdău, Dăbâca, Lunca Cernii de Jos, Lunca Cernii de Sus. De pe valea Cernei din Hunedoara, câteva drumuri forestiere urcă spre dealurile din Țara Hațegului și Ținutul Pădurenilor, unde au rămas câteva cătune arhaice: Vadu Dobrii, Meria, Dosul Odăilor, Dosul Alunului, Gura Bordului.
În Caraș-Severin, Drumul Marmurei coboară pe la poalele Vârfului Rusca ajungând între satele Rusca Montană (video) şi Ruşchiţa. De la limita celor două județe, mai multe trasee turistice duc spre culmile din Munții Poiana Ruscă și spre monumente ale naturii din Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș.