Draexlmaier face restructurări, pentru a-și reloca secția de cablaje în Moldova. Sute de familii vor fi afectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La fabrica din Hunedoara lucrează aproximativ 1.400 de angajați. D.G.
La fabrica din Hunedoara lucrează aproximativ 1.400 de angajați. D.G.

Una din secţiile celui mai mare angajator din Hunedoara, Lisa Draexlmaier, va fi mutată în Moldova, pentru forţă de muncă mai ieftină. Peste 400 de hunedoreni ar putea fi afectaţi de restructurările plănuite treptat de angajatorii germani, până la finele anului viitor.

Îngrijorarea domneşte printre angajaţii fabricii de automotive Lisa Draexlmaier, cel mai important angajator din municipiul Hunedoara, unde lucrează în prezent aproximativ 1.400 de oameni.

Angajaţii secţiei de cablaje a multinaţionalei au fost înştiinţaţi neoficial că, treptat, vor avea loc disponibilizări de personal. Motivul este unul simplu: cablajele au intrat într-un proces de relocare în Republica Moldova, la fabrica din Bălţi deţinută de concernul german, unde forţa de muncă este mult mai ieftină.

FOTOGALERIE: De ce templul dacilor de la Sarmizegetusa este asediat de yoghini

FOTOREPORTAJ Rezervaţie unică în Europa, târâtă ani întregi prin tribunale

Spre exemplu, dacă un muncitor din Hunedoara primeşte un salariu de încadrare de aproximativ 1.400 de lei, angajatorii germani plătesc doar aproximativ 100 de euro unui angajat, în Republica Moldova. Reprezentanţii Draexlmaier nu au confirmat informaţiile privind relocarea secţiei de cablaje electrice, dar liderii de sindicat din cadrul companiei cunosc situaţia.


Aşteaptă auditul


„Ştim că vor fi restructurări în perioada următoare, dar abia după data de 7 septembrie, când conducerea din Germania va face un audit la fabrica din Hunedoara, vom afla modul în care acestea vor fi realizate.

Deocamdată, în luna mai, între 20 şi 30 de oameni de pe secţie au rămas fără serviciu. Până acum, un număr similar de angajaţi s-au înscris pe listele de plecări din companie, pentru a beneficia de până la trei salarii compensatorii, dar aceste liste au fost închise, iar angajaţii au rămas deocamdată în serviciu”, a spus Tudorel Toma, vicepreşedinte al sindicatului Lisa Draexlmaier, reprezentant pe secţia de cablaje. Dumitru Popescu, celălalt vicepreşedinte de sindicat din cadrul fabricii, a precizat că mulţi dintre muncitori sunt neliniştiţi de zvonurile potrivit cărora ar urma ca treptat să fie date afară între 200 şi 400 de persoane.

„Noi nu am fost înştiinţaţi de reprezentanţii companiei că vor avea loc concedieri colective în perioada următoare. Compania poate alege să nu facă disponibilizări, ci doar concedieri”, a declarat Vasile Iorgovan, directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Hunedoara. Surse din cadrul companiei susţin că printre criteriile pentru care fabrica se va dispensa de unii dintre angajaţi sunt absenţele nemotivate, durata perioadei de concedii medicale şi randamentul. Unele dintre echipamentele şi utilajele secţiei au ajuns la fabrica din Bălţi. În schimb, celelalte secţii, de mase plastice şi termoplast, unde numărul angajaţilor necesari la munci manuale este mai mic, se extind.

Caută forţă de muncă ieftină

Compania Lisa Draexlmaier nu este singura multinaţională din Hunedoara care se orientează spre pieţe unde mâna de lucru este mai ieftină. Spre exemplu, producătorii de clăpari Salomon din Orăştie şi-au relocat fabrica în Moldova, renunţând în urmă cu trei ani la serviciile a aproximativ 600 de angajaţi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite