Dosarul “ruginit” al mafiei fierului vechi, destructurată de Traian Berbeceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Berbeceanu, înainte de acţiunile care au dus la reţinerea suspecţilor din dosarul Hidra.
Traian Berbeceanu, înainte de acţiunile care au dus la reţinerea suspecţilor din dosarul Hidra.

Nimeni nu pare să mai aibă vreun interes pentru a afla adevărul într-unul dintre cele mai voluminoase dosare penale plecate în urma unor anchete derulate în judeţul Hunedoara. La aproape un deceniu de trimiterea în judecată a ”mafiei fierului vechi” dosarul Hidra se află încă pe fondul Tribunalului Bistriţa-Năsăud, fiind judecat cu sincope mari.

Abia la sfârşitul lunii septembrie, hunedorenii anchetaţi în dosarul ”Hidra”, al ”mafiei fierului vechi” care a devalizat combinatul siderirgic în anii 1990 – 2000, vor trebui să se prezinte din nou în faţa instanţei Tribunalului Bistriţa Năsăud, unde are loc procesul lor. ”Instanţa a amânat cauza, pentru continuarea cercetărilor judecătoreşti, la 28 septembrie 2015, ora 10”, au informat reprezentanţii Tribunalului Bistriţa Năsăud.

Au trecut aproape 10 ani de la trimiterea în judecată a celor peste 40 de hunedoreni inculpaţi pentru infracţiuni care au dus la devalizarea combinatului siderurgic din Hunedoara. Dosarul judecat iniţial la Tribunalul Hunedoara, a fost trimis în 2007 spre judecare la Bisriţa Năsăud, instanţa supremă motivând decizia prin mediatizarea excesivă a cazului. Magistraţii bistriţeni nu au reuşit până în prezent să dea un verdict în proces, alimentând astfel unele suspiciuni privind modul în care s-a făcut cercetarea judecătorească.
 

Cum a început ancheta
În vara anului 2006, Traian Berbeceanu şi procurorul Laura Codruţa Kövesi erau eroii principali în ceea ce s-a numit cea mai grea lovitură dată mafiei fierului vechi din Hunedoara. În ancheta DIICOT, peste 40 de hunedoreni au fost reţinuţi în dosarul Hidra, al reţelelor de infractori care s-au îmbogăţit de pe urma furturilor din Combinatul Siderurgic Hunedoara.

În mai puţin de un an de la data trimiterii după gratii a membrilor „mafiei fierului vechi”, dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Hunedoara, iar în toamna anului 2007, procesul a fost strămutat la Tribunalul Bistriţa Năsăud. Între timp, toţi cei peste 40 de inculpaţi au fost eliberaţi din arrest. Potrivit procurorilor, aşa numita ”mafie a fierului vechi” din Hunedoara, din care făceau parte şi patronii unor centre de colectare şi angajaţii lor, a produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală. Lor li s-au adăugat pagubele de milioane de lei provocate de bandele de hoţi, care acţionau organizat, în cârdăşie cu administratorii centrelor de fier vechi răsărite în jurul combinatului. Fierul furat în flux continuu de pe platforma industriale, întinsă pe aproape 200 de hectare, era vândut centrelor de colectare.

În 2005 – 2006, peste 40 de centre de preluare a fierului vechi funcţionau în Hunedoara, cele mai multe în imediata vecinătate a combinatului. După ce intra în centru, fierul vechi cumpărat la negru cu preţuri de 0,5 – 0,7 lei pe kilogram era revândut de administratorii societăţilor chiar combinatului, dar şi altor companii, cu sume de până la 1,4 de lei. Cuprul şi cromul aveau şi mai mare căutare.

Mărirea şi decăderea fierarilor
În urma acestor afaceri, câteva zeci de localnici s-au îmbogăţit rapid şi ilegal. Cea mai fulminantă ascensiune au avut-o capii grupărilor de hoţi şi administratorii unor centre de colectare, deveniţi milionari peste noapte.
În prezent, mulţi dintre inculpaţii din dosarul ”Hidra” au ajuns din nou în sărăcia din care au încercat să scape alăturându/-se unor grupări infracţionale.

Au rămas să răspundă în faţa legii, însă cu menţiunea că unele dintre faptele pentru care au fost judecaţi sunt aproape de prescriere. Între timp, unii dintre hunedorenii anchetaţi în dosar au murit. Alţii se pregătesc de eliberarea condiţionată după ani petrecuţi în detenţie, pentru alte infracţiuni. Alţi foşti învinuiţi au devenit părţi vătămate şi solicită daune în dosar.


Vă recomandăm şi:

FOTO Traian Berbeceanu şi Codruţa Kovesi, în prima lovitură dată jefuitorilor combinatului. Povestea mafiei fierului, salvată de amorţeala justiţiei

PROCES Prima mare lovitură a „superpoliţistului“ Traian Berbeceanu, acuzat acum de implicare în acţiuni de crimă organizată, a fost o anchetă coordonată de procurorul Laura Codruţa Kövesi. Dosarul mafiei care a devalizat Combinatul Siderurgic din Hunedoara în anii 2000 zace, însă, în sertarele justiţiei.

Povestea Mirelei Litera, „femeia fatală” dintre Simota şi Litera, devenită martor împotriva „Comisarului Cattani”

Dosarele în care sunt cercetaţi baronul Văii Jiului Alin Simota, liderul interlopilor Cristian Litera şi fostul şef al BCCO Alba Traian Berbeceanu au un numitor comun: Mirela Simina Litera. Tânăra a fost soţia milionarului Alin Simota, apoi a devenit soţia fostului său om de încredere Cristian Litera, iar recent a depus mărturie în dosarul în care a fost arestat Traian Berbeceanu.

EXCLUSIV VIDEO Soţia „Comisarului Cattani” despre ziua arestării: „I-am spus copilului că Traian e în străinătate”

Gabriela Berbeceanu, soţia comisarului şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a povestit pentru adevarul.ro despre cum a trăit cele mai grele momente din întreaga carieră a soţului ei, arestat în prezent într-un dosar în care a fost acuzat de favorizarea unor grupări infracţionale. „Îi spun fiului meu, în vârstă de nouă ani, că tatăl lui este plecat în străinătate”, se destăinuie Gabriela.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite