Doi ani de tăcere în dosarul „mafiei halatelor albe” din judeţul Hunedoara

0
0

Unul dintre dosarele răsunătoare instrumentate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în judeţul Hunedoara, a rămas de mai bine de doi ani în faza de anchetă. Celebrul dosar al medicilor oncologi şi al farmaciştilor acuzaţi de infracţiuni economice nu a ajuns pe rolul vreunei instanţe.

În luna aprilie a anului 2013, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara şi ofiţerii de politie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, condusă la acea vreme de fostul comisar şef Traian Berbeceanu, şi ofiţeriii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Hunedoara, participau la „destructurarea unui grup infracţional organizat, ai cărui membri au obţinut beneficii financiare substanţiale din săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscala si spălare de bani, in domeniul farmaceutic”.

Informaţia prezentată de DIICOT, în 5 aprilie 2013, stârnea rumoare în Hunedoara. 13 percheziţii au avut loc la acea dată în judeţele Hunedoara şi Timiş, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor oameni de afaceri, farmacişti şi medici, care gestionau activitatea firmelor, în judeţele Hunedoara şi Timiş.

Doi medici, puşi sub învinuire
În urma anchetei, 10 persoane au fost reţinute şi trimise în arest preventiv, printre învinuiţi numărând-se şi doi medici oncologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, Alina Popa şi Elisaveta Mezo.

„În fapt, se reţine că, în perioada 2010 – 2012, doi medici din cadrul Spitalului Judeţean Hunedoara – Secţia oncologie au completat în fals sute de reţete cu medicamente, în special oncologice sau adjuvante (substanţe cu valori mari), pentru pacienţi cu afecţiuni oncologice, aflaţi in tratament. Reţetele au fost predate liderilor grupării si depuse ulterior spre decontare, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, prin intermediul a trei societăţi comerciale care deţin farmacii in municipiile Hunedoara şi Deva, fiind încasată astfel, in mod ilegal, suma de aproximativ 3.300.000 lei. În baza înţelegerii, medicii primeau de la reprezentanţii farmaciilor diverse sume de bani în funcţie de cantitatea de medicamente prescrisă, ce urma să fie decontată. Membrii grupării infracţionale au disimulat provenienţa sumelor de bani astfel încasate, prin înregistrarea acestora ca împrumuturi din partea asociaţilor firmelor deţinute. De asemenea, au înregistrat în evidenţele contabile ale celor trei farmacii facturi fictive, din care rezulta aprovizionarea cu medicamentele prescrise şi decontate ilegal, de la alte societăţi comerciale înfiinţate în acest scop. Aceste firme erau ulterior înstrăinate altor persoane, care semnau actele de cesionare în schimbul unor sume modice, fără a primi in realitate activele si arhiva”, informa DIICOT, în urmă cu mai bine de doi ani.

Anchetă prelungită
Potrivit procurorilor, pentru a influenţa rezultatul cercetărilor, „membrii grupului infracţional organizat au modificat în repetate rânduri evidenţele contabile si actele de gestiune ale medicamentelor, urmărind inducerea în eroare a organelor de control care au efectuat verificările financiar-contabile în cauză. De asemenea, au întocmit acte fictive din care rezultă în mod fals distrugerea unor cantităţi de medicamente negăsite pe stoc cu ocazia controlului. Rulajul sumelor de bani realizat prin intermediul firmelor controlate de către membrii grupării depăşeşte suma de 11.000.000 lei”, precizau reprezentanţii DIICOT.

Cei zece învinuiţi au fost trimişi în arest preventiv, la acea vreme, pentru o perioadă care s-a prelungit la aproximativ trei luni, în cazul celor mai mulţi dintre ei. Celor doi medici oncologi de la spitalul din Deva le-au fost suspendate, la trimiterea în arest, drepturile de a profesa, iar procurorii au instituit sechestru pe bunurile unora dintre cei anchetaţi. Ancheta în dosarul „mafiei halatelor albe din Hunedoara”, cum a fost numită la acea vreme, a evoluat dificil, dovada fiind faptul că până în prezent, dosarul nu a ajuns pe rolul instanţelor. Soarta anchetei şi a învinuiţilor, a rămas indecisă în plan juridic. Cei mai mulţi dintre hunedoreni reţinuţi în aprilie 2013 s-au declarat nevinovaţi faţă de acuzaţiile care le-au fost aduse.


Vă recomandăm şi:

Blestemul aurului dacic: patru traficanţi de comori furate din Sarmizegetusa Regia vor face închisoare şi vor fi obligaţi la plata daunelor de 3,8 milioane de euro

Tribunalul Hunedoara a pronunţat sentinţa în dosarul penal în care patru hunedoreni au fost anchetaţi pentru furtul şi traficarea a trei tezaure de bijuterii şi monede antice, în valoare de aproape patru milioane de euro. Hunedorenii au fost condamnaţi la închisoare şi la plata despăgubirilor.

Tânărul care a violat o femeie de 57 de ani şi apoi a ucis-o într-un lan de porumb se plânge de condamnarea la 27 de ani de închisoare

David Andronic (22 de ani), tânărul care a violat, a tâlhărit şi a ucis cu sânge rece o femeie în vârstă de 56 de ani, într-un lan de porumb de la marginea satului Căstău, a solicitat reducerea pedepsei de 27 de ani de închisoare.

Sentinţă finală în dosarul aurului dacic, după nouă ani de procese. Traficanţii de comori scapă cu pedepse mici

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a pronunţat sentinţa în dosarul comorilor dacice furate din siturile arheologice din zona Orăştiei. Dosarul se află pe rolul instanţelor de judecată din 2005, iar între timp a intervenit prescrierea în cazul mai multor infracţiuni de care au fost acuzaţi membrii grupării.

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri