Detalii ciudate despre meseriile marilor duhovnici români. Călugărul care a fost primar şi fugarul devenit exorcizator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilarion Argatu, Ilie Cleopa, Iustin Pârvu, Arsenie Boca, Nicolae Steinhardt.
Ilarion Argatu, Ilie Cleopa, Iustin Pârvu, Arsenie Boca, Nicolae Steinhardt.

Arsenie Boca şi-a dorit să fie aviator, iar Arsenie Papacioc a fost primar. Mărturii rare dezvăluie unde au lucrat marii duhovnici ai românilor.

Aflaţi mai mereu în atenţia organelor represive ale regimului comunist, duhovnici ca Arsenie Boca şi Ilarion Argatu s-au remarcat şi prin alte activităţi în afara celor religioase.

Arsenie Papacioc a fost primar
Arsenie Papacioc (1914 - 2011) a fost stareţ al Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol şi este condiderat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei. A activat, însă, în Mişcarea Legionară, de la vârsta de 18 ani, fiind condamnat la închisoare atât în timpul regimului mareşalului Ion Antonescu, cât şi în anii de comunism. Călugărul a stat peste un deceniu în temniţe, în anii 1940 - 1960. A fost graţiat în 1964 şi eliberat din Aiud, după ce în 1958 fusese condamnat la 20 de ani de muncă silnică. Arsenie Papacioc nu a fost doar duhovnic, ci şi şef de plasă (conducător legionar imediat subordonat şefului de judeţ) la Zărneşti şi primar al oraşului Zărneşti în anii 1940 - 1941. De asemenea, a lucrat ca maistru la fabrica de armament Malaxa, dar şi ca sculptor.

Arsenie Boca a vrut să fie aviator
Arsenie Boca (1910 - 1989) se numără printre cei mai populari călugări români ai secolului XX. Îşi dorea să fie aviator, declara într-o declaraţie dată anchetatorilor săi, în 1945. Arsenie Boca declara că a fost un elev dedicat studiului şi artelor, care şi-ar fi dorit să fie aviator. „Terminând liceul şi luând bacalaureatul la prima prezentare, înclinam spre ştiinţele pozitive, dar dacă aveam avere sau garantau tutorii pentru mine intram la aviaţie la Cotroceni – ceea ce n-a fost, împiedicându-mă sărăcia”, scria Arsenie Boca. Călugărul a fost absolvent al Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti şi a lucrat, după înlăturarea sa din preoţie ca pictor de biserici. De asemenea, în tinereţe se remarcase prin talentul de desenator şi ilustrator al cărţilor religioase.

Nicolae Steinhardt - publicist şi avocat
Nicolae Steinhardt (1912 - 1989), autorul „Jurnalului Fericirii”, evreu de origine, s-a călugărit după eliberarea din închisorile regimului comunist, unde a stat şase ani, ca deţinut politic, până în 1964. Steinhardt a fost doctor în drept constituţional şi avocat până în 1947, când a fost dat afară din barou. De asemenea, a fost publicist. Steinhardt a lucrat ca redactor la Revista Fundaţiilor Regale.

Iustin Pârvu a lucrat în mină şi în exploatările forestiere
Iustin Pârvu (1919 - 2013) a slujit la Mănăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ şi a avut o notorietate uriaşă, datorată şi celor 16 ani petrecuţi în temniţele regimului comunist, pentru activitate legionară. În anii de închisoare, a fost trimis să muncească în minele de aur din Baia Sprie, iar după eliberarea sa din 1964 a lucrat o perioadă ca muncitor forestier. Doi ani mai târziu a devenit preot-monah la Mănăstirea Secu.

Ilarion Argatu, fugar şi exorcizator
Ilarion Argatu (1913 - 1999, Mănăstirea Cernica) a fost duhovnic renumit, dar şi exorcizator. După absolvirea Facultăţii de Teologie şi a şcolii militare, duhovnicul s-a înrolat în armată, fiind trimis ofiţer în cadrul unităţii de grăniceri de la Careii Mari, la graniţa cu Ungaria. În anii 1948 - 1953, preotul a fost urmărit de Securitate, pentru prinderea lui fiind anunţată o recompensă de 300.000 de lei, potrivit unor mărturii. Ilarion Argatu a reuşit să fugă şi să se ascundă la părinţi, în Valea Glodului, trăind într-un butoi. A fost condamnat, în lipsă, la închisoare pe viaţă, dar a continuat să se ascundă. Şurile, podurile caselor, hambarele şi beciurile din Boroaia i-au fost adăpost timp de 16 ani. A fost graţiat prin legea aplicată din 1964 deţinuţilor politici. Întors la mănăstirea Cernica, duhovnicul a devenit cunoscut şi pentru activitatea de exorcizare, potrivit unor mărturii.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Minunea de lângă mormântul lui Arsenie Boca, de la Prislop. Peştera neştiută în care a trăit călugărul Ioan, devenit sfânt pentru ortodoxie

Zece învăţături ale părintelui Arsenie Boca despre ispită: "Avem sămânţa ei în noi din cauza poftei trupeşti în care am fost zămisliţi"

Cruciada măicuţelor din Prislop împotriva micilor. Comercianţi alungaţi de la mănăstirea părintelui Arsenie Boca

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite