Decizie importantă în proiectul aurifer de la Certej. Soarta celor peste 50 de hectare de pădure propuse pentru defrişare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul scoaterii din circuitul silvic a peste 56 de hectare de pădure din zona Certej, pe care urma să înceapă exploatarea minereurilor auro-argintifere, întâmpină probleme.

Ministerul Apelor şi Pădurilor a sistat procedura de scoatere din fondul forestier a peste 56 de hectare de pădure din zona Certej, deţinute de SC Deva Gold, pentru proiectul „Exploatarea minereurilor auro-argintifere din Perimetrul Certej”, informează organizaţia de mediu miningwatch. Proiectul Hotărârii de Guvern a fost supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului, însă un litigiu asupra unor terenuri a dus la sistarea demersurilor.

„Consultarea publică s-a făcut prin postarea pe site-ul ministerului începând din data de 29.10.2018. Până la sfârşitul perioadei stabilite pentru consultarea publică au fost strânse aproximativ 4.500 de opinii/propuneri/sugestuu. Între acestea se regăsesc şi precizări cu privire la o situaţie litigioasă a terenurilor care fac obiectul solicitării pentru scoatere definitivă din fondul forestier naţional, respectiv dosarul nr. 3067/221/2017 aflat la Judecătoria Deva, având ca obiect fondul funciar (reclamant Obştea Agricolă Măcrişul, iar pârâţii sunt Comisia Locală de Fond Funciar Certeju de Sus şi Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Hunedoara)”, se arată într-o notă referitoare la proiectul hotărârii de Guvern, transmisă în 21 noiembrie 2018 ministrului Apelor şi Pădurilor de către Direcţia Generală Păduri. Obştea Agricolă Măcrişul a reclamat că terenurile aparţinând Deva Gold, s-ar suprapune cu cele solicitate în instanţă.

„Având în vedere cele menţionate mai sus, propunem: 1 Sistarea promovării proiectului de hotărâre de guvern pentru aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier naţional a unui teren în suprafaţă de 56,1579 ha în vederea realizării obiectuvului: „Exploatarea minereurilro auro-arginifere din Perimetrul Certej”, până la soluţionarea defnitivă şi irevocabilă a cauzei de către instanţa de judecată cu privire la dosarul nr. 3067/221/2017 aflat la Judecătoria Deva sau până la prezentarea de căter beneficiar de dovezi din care să rezulte că terenurile solicitate pentru scoatere din fondul forestier naţional nu fac obiectul litigiului la care s-a făcut referire în cuprinsul prezentei Note”, se arată în documentul aprobat de ministrul Ioan Deneş.

Deva Gold a cerut scoaterea pădurilor din circuitul silvic
Potrivit proiectului de hotărâre de guvern supus dezbaterii publice, cele 56 de hectare de teren sunt proprietatea  S.C. Deva Gold S.A. şi sunt administrate de Direcţia silvică Hunedoara, prin Ocolul silvic Simeria. „Defrişarea vegetaţiei forestiere se va realiza pe suprafaţa de 53,3863 ha. Scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a terenului prevăzut la art. 1 se face cu compensare echivalentă cu terenuri în suprafaţă de 168,6241 ha, proprietate a S.C. Deva Gold S.A., amplasate în perimetrul Pogăneşti pentru suprafaţa de 88,0675 ha, în perimetrul Povergina pentru suprafaţa de 45,3069 ha şi în perimetrul Secaş pentru suprafaţa de 35,2497 ha”, se arată în proiectul Deva Gold.

„Perimetrul minier Certej este inclus în Patrulaterul aurifer Săcărâmb-Brad-Roşia Montană-Baia de Arieş unde mineritul este o activitate tradiţională. Proiectul propus are ca obiectiv principal continuarea şi dezvoltarea activităţii miniere de carieră pentru extracţia mineralelor cu conţinut de metale preţioase – aur şi argint – în perimetrul Licenţei de exploatare nr. 435/1999, intrată în vigoare prin HG nr. 51/24.01.2000 odată cu publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României nr. 26/25.01.2000”, informează SC Deva Gold.

Proiectul contestat de organizaţiile ecologizate
Proiectul minier de la Certej a fost contestat de mai multe organizaţii de mediu, care au reclamat faptul că exploatarea de metale preţioase de la Certej va duce la dispariţia a 165 de hectare de pădure. În urmă cu un an,Nicolae Stanca, managerul Deva Gold a precizat că societatea aştepta autorizaţii de scoatere din circuitul silvic a aproape 170 de hectare de pădure, din zona unde va fi înfiinţată exploatarea, uzina, staţia de concasare, pentru a continua activitatea în perimetrul minier. „Nu se va tăia pădurea, aşa cum se manipulează sau dezinformează opinia publică, afirmându-se că Deva Gold va tăia 169 de hectare de pădure mâine. Deva Gold nu taie niciun copac până nu va planta de patru ori suprafaţa de 169 de hectare, deci aproximativ 600 de hectare. Acestea vor rămâne în administraţia şi în grija SC Deva Gold timp de opt ani, până ajung la maturitate. În privinţa tăierilor, care se vor face etapizat, în prima fază, cea a aprobării autorizaţiei de construcţie, se vor tăia vreo 24 – 25 de hectare, iar restul va fi tăiat pe durata proiectului, de 20 de ani, într-o medie de 10 – 12 hectare pe an”, informa reprezentantul Deva Gold.

În toamna anului 2014, SC Deva Gold SA a început organizarea de şantier pentru exploatarea minereurilor de aur şi argint de la Certej. Potrivit estimărilor companiei miniere, mina de la Certej va produce anual 130.000 uncii de (4,043 tone) de aur, respectiv 660.000 uncii (20,52 tone) de argint. Argintul extras anual ar valora aproximativ 21 milioane de dolari la cotaţiile actuale. Exploatarea este amplasată pe teritoriul comunei Certeju de Sus, în intravilanul şi extravilanul localităţii Bocşa Mare, la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Deva.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Imaginile apocaliptice ale catastrofei din Certej, soldată cu 89 de morţi: cadavrele sfărâmate şi târâte în avalanşa sterilului toxic abia au fost identificate

Goana după aur, combătută de ONG-işti. Ecologiştii cer ministrului Mediului reevaluarea impactului de mediu pentru mina de la Certej

Catastrofa de la Certej, cu 89 de morţi, în notele secrete: ultimele cadavre au fost scoase din mâlul de steril după opt zile

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite