Video Corbul cu inel în cioc renaște în Hunedoara. Povestea uimitoare a simbolului Corvinilor VIDEO

0
Publicat:

Corbul cu inel în cioc, simbolul familiei Huniazilor și al Hunedoarei, a fost readus în Centrul istoric din Hunedoara (video). Monumentul reprezintă una dintre cele mai faimoase legende medievale.

Centrul istoric din Hunedoara se află în șantier de la începutul acestui an. Va fi transformat într-o zonă pietonală, în centrul căreia va veghea, din nou, statuia Corvinilor, corbul cu inel în cioc, veche de peste un secol.

Astfel, corbul cu inel în cioc, simbolul familiei Huniazilor și la Hunedoarei, a fost readus în Centrul istoric din Hunedoara.

Monumentul ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea în Hunedoara fusese dezafectat și înlăturat din Parcul Libertății din Hunedoara, la începutul anului 2023, odată cu demararea lucrărilor de reabilitare din centrul vechi al municipiului.

Corbul a fost amplasat din nou în Centrul istoric din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Corbul a fost amplasat din nou în Centrul istoric din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Corbul cu inel în cioc va fi și el restaurat. Soclul său va fi decorat asemănător cu Turnul Buzdugan de la Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Lucrările din Centrul istoric din Hunedoara (video), finanțate cu fonduri europene, vor continua și în 2024. Parcul Libertății din Hunedoara este transformat, treptat, într-o piață urbană, cu locuri pentru organizarea unor târguri și spectacole, alei pavate, zone verzi și arteziene.

Un nou pod pietonal este construit peste râul Cerna din Hunedoara pentru a face legătura între Parcul Libertății din Hunedoara și noul muzeu al Fierului, înființat în zona apropiată de Castelul Corvinilor, după restaurarea unei clădiri de epocă, dezafectate.

Noul pod pietonal va fi pus pe poziții. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Noul pod pietonal va fi pus pe poziții. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Tot în Centrul istoric din Hunedoara, malurile râului Cerna sunt transformate într-un loc de promenadă, după amenajarea albiei pe o distanță de circa 600 de metri.

Corbul cu inel în cioc, simbolul legendar al Hunedoarei

Corbul cu inel în cioc, simbol al Hunedoarei, apare pe blazonul Huniazilor (Corvinilor), puternica familie medievală din secolul al XV-lea, ai cărui reprezentanți de seamă au fost Ioan de Hunedoara, marele comandant al oștilor ungare și fiul său, Matia Corvin, rege al Ungariei.

Frescele care înfățișează legenda Corvinilor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Frescele care înfățișează legenda Corvinilor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Legenda originii regale a lui Ioan de Hunedoara explică simbolul corbului.

„Se spune cã Ioan de Hunedoara era fiul nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasă femeie din Ţara Haţegului, pe nume Elisabeta. Pentru a o feri de necinste, regele îi dă de soţ pe unul din vitejii săi, Voicu, dăruindu-i totodată şi un inel, ca şi dar pentru copilul nenăscut, cu scopul de a fi recunoscut atunci când va creşte şi va merge la curtea regală”, informa Muzeul Castelului Corvinilor.

În timpul unei călătorii făcută de familia lui Voicu, poposind pentru a prânzi, inelul este uitat pe o margine a ștergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de strălucirea inelului îl fură.

„Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc şi sageteazã corbul, recuperând astfel inelul. Atunci când creşte şi ajunge la curtea regală, povesteşte această păţanie, iar regele, impresionat de această istorie, decide că simbolul familiei hunedorenilor să fie corbul cu inel de aur în cioc. De altfel, şi numele familiei provine din latinescul Corvus, care înseamnă Corb, o pasăre care simboliza cu totul altceva în Evul mediu, şi anume înţelepciunea şi longevitatea”, informau muzeografii de la Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Legenda Corvinilor a circulat din Evul Mediu

Originea regală a lui Ioan de Hunedoara nu este confirmată, însă, prin documentele epocii, afirmă istoricii.

Legenda înrudirii lui Ioan de Hunedoara cu regele Sigismund datează din vremea sa și a fost imortalizată în trei scene pictate, păstrate în Castelul Corvinilor din Hunedoara (video) și restaurate recent. 

În Evul mediu, cel care ar fi contribuit cel mai mult la răspândirea legendei a fost cronicarul şi tipograful Gaspar Heltai, după moartea voievodului.

Gașpar Heltai relata în scrierile sale din 1574 că ar fi auzit povestea de la un fost curtean al familiei Huniazilor şi o prezenta în felul următor: „Regele Sigismund, care era şi împăratul Germaniei, se desfăta în aventuri amoroase. Într-un timp, petrecând în Ardeal, ca să-i treacă de urât, face cunoştinţă cu o fată de valah, amăgind-o. Înainte de sosirea noului musafir, regele era silit să plece, însă mai înainte se îngriji de fată şi de reputaţia ei şi o mărită după un nobil valah, dându-i totodată un inel de recunoaştere, cu care să-l trimită pe noul-născut la dânsul” - informa profesorul Teodor Popa, citându-l pe Gaşpar Heltai, în volumul „Iancu Corvin de Hunedoara“ (1928).

Ioan de Hunedoara, gravură medievală și portret din secolul al XIX-lea. Wikipedia.
Ioan de Hunedoara, gravură medievală și portret din secolul al XIX-lea. Wikipedia.

Odată cu venirea în lume a micului Ioan, mama sa i-a descoperit totul soțului ei, iar cei doi îl vor trimite, ani mai târziu la curtea monarhului.  

„O întâmplare curioasă era cât pe aici să pună capăt frumoaselor nădejdi. Într-o zi, copilul jucându-se în braţele mamei cu inelul strălucitor, acela fu răpit de un hoţ de corb, care zbura pe acolo şi dispăru cu el. La rugăminţile repetate ale mamei, bărbatul pleacă după pasărea hrăpăreaţă şi săgetând-o aduce obiectul furat. Mai târziu, Ioan, cu inelul mântuit în mod miraculos, se prezintă monarhului părinte, care-l primeşte cu amabilitate şi-i dăruieşte cetăţi şi sate”, informa profesorul Teodor Popa.

Alţi scriitori care au reprodus legenda amoroasă adăugau că regele Sigismund ar fi zărit-o pe mama lui Ioan de Hunedoara spălând rufe, în valea Cernei din Hunedoara, în locul fostului sat Cinciș, dispărut din anii ’60, sub ape, odată cu biserica Huniazilor.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite