Cea mai veche biserică ortodoxă din Hunedoara e revendicată de greco - catolici. Vor urma alte 150 de procese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Hunedoara este revendicată de greco-catolici. Imobilul face obiectul unui proces între reprezentanţii Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică şi Parohia ortodoxă care o administrează. Pe lista revenidicărilor pe care le vor face greco catolicii în viitorul apropiat vor fi alte circa 150 de biserici din judeţul Hunedoara.

Instanţele vor decide soarta celei mai vechi biserici din Hunedoara, Biserica ortodoxă „Sfântul Nicolae”, ridicată în secolul XV. Lăcaşul de cult a fost revendicat în instanţă de Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică.

„Biserica a aparţinut greco-catolicilor până în 1948, când a fost confiscată abuziv de regimul comunist, împreună cu toate lăcaşele de cult greco-catolice din Transilvania. După 1989, ele au fost cerute înapoi de biserica noastră, iar în judeţul Timiş ne-au fost redate. În Hunedoara acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat monseniorul Narcis Pop, vicar general în cadrul Episcopiei Română Unită cu Roma, Greco - Catolică de Lugoj.

Reprezentanţii bisericii ortodoxe din Hunedoara nu sunt de acord cu acţiunile înaintate în justiţie de greco-catolici.

Această biserică a mai fost revendicată la începutul anilor 1990, de greco-catolici, dar instanţele ne-au dat dreptate. Acum ei o revendică din nou şi sper că şi de această dată ni se va da dreptate, chiar dacă un astfel de proces va dura câţiva ani. Biserica Sfântul Nicolae a fost ridicată ca biserică ortodoxă în secolul XV şi aşa va rămâne. Am strâns 800 de semnături de la oameni pentru a ne susţine cauza”, a declarat preotul Ioan Georgiu.

În 2014, reprezentanţii Bisericii Române Unite cu Roma Greco – Catolică au deschis acţiuni în instanţă pentru revendicarea a cel puţin zece biserici ortodoxe din judeţul Hunedoara, care în trecut au funcţionat şi ca biserici greco – catolice. Printre ele se numără Biserica Ortodoxă Buna Vestire din Deva şi lăcaşuri de cult ortodoxe din Haţeg, Densuş, Sarmizegetusa, Cârneşti, Breazova, Zeicani, Hobiţa, Păucineşti, Boş.

Numărul bisericilor revendicate de greco-catolici în judeţul Hunedoara va creşte la aproximativ 150, până la sfârşitul anului viitor, susţin reprezentanţii Bisericii Române Unite.


Vă recomandăm şi:

Greco-catolicii nu sunt lăsaţi să-şi ridice o biserică în Hunedoara. Au cerut loc, dar au fost refuzaţi de Consiliul Local

Episcopia greco-catolică a solicitat primirea unui teren de 430 de metri pătraţi în Hunedoara, pentru a ridica o biserică greco-catolică. Consilierii locali s-au opus, pentru a doua oară, solicitării, deşi în urmă cu doi ani au cedat şase terenuri Episcopiei Devei şi Hunedoarei, pentru ridicarea unor biserici ortodoxe, unul dintre ele fiind chiar în curtea unei şcoli.

FOTO Rotonda din Geoagiu, cea mai veche biserică medievală

Biserica Rotonda din Geoagiu a fost construită în secolele XI-XII. În lăcaşul de cult nu se mai ţin slujbe şi poate fi vizitată doar ca muzeu.

FOTO Biserica Densuş, monumentul fascinant al Ţării Haţegului, din vecinătatea Mănăstirii Prislop

Mai puţin cunoscută decât Mănăstirea Prislop, dar aflată la doar 20 de kilometri de ea, Biserica Densuş se dezvăluie turiştilor ca un loc fascinant, într-un decor de poveste. Biserica din piatră este una dintre cele mai vechi din ţară. A fost construită pe ruinele unui templu păgân, din vremea dacilor, iar sfinţii pictaţi pe pereţii ei au ochii scoşi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite