Video Bătrâna, comuna cu cei mai puțini alegători: „Poate că mai sunt vreo 40 – 50 de oameni aici”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale a înregistrat o prezență redusă la urne a românilor din sate, față de orașe, dar a evidențiat totodată cât de depopulate au ajuns numeroase comune din România. Recordul negativ îl deține comuna Bătrâna din județul Hunedoara.

Casă din comuna Bătrâna. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Casă din comuna Bătrâna. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Aflată în Munții Poiana Ruscă, la granița județelor Hunedoara și Timiș, la doar câțiva kilometri de Caraș-Severin, comuna Bătrâna deține de mai mulți ani recordul negativ în privința populației.

La recensământul din 2022, figura cu doar 88 de locuitori, însă în realitate numărul celor care trăiesc permanent în cele patru sate ale comunei (Bătrâna, Fața Roșie, Piatra și Răchițaua) este mult mai mic.

„În timpul săptămânii poate că mai sunt vreo 40 – 50 de oameni în comună. Restul s-au mutat spre Dobra, Roșcani și alte locuri. Au mai venit unii din Timișoara și au cumpărat case, grădini. Le place zona, spun că e frumoasă și vor să păstreze casele așa cum sunt, pitorești. Dar poate vin o dată pe lună, nu să locuiască aici”, relata Eleonora, o localnică în vârstă din Bătrâna.

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale a arătat o mobilizare slabă la vot a românilor din mediul rural și a scos la iveală realitatea dură: multe sate din România sunt aproape goale.

În comuna Bătrâna au votat doar 55 de persoane: 35 pe listele permanente și 20 pe listele suplimentare. Comuna din Ținutul Pădurenilor s-a situat astfel pe ultimul loc la nivel național în privința numărului de alegători.

Patru angajați la primărie

Primarul Ciprian Pascotesc pune această situație pe seama lipsei de interes față de alegeri. Unii localnici nu au mai fost interesați să voteze, cum se întâmpla în trecut, afirmă acesta.

La scrutinul anterior, din 2024, Bătrâna se număra printre comunele care au depășit pragul de 100 la sută prezență la vot, datorită numărului mare de persoane înscrise pe listele suplimentare.

„Bătrâna este o comună cu mai puțin de o sută de locuitori, unde unele familii nu locuiesc permanent, dar vin la sfârșit de săptămână să-și viziteze părinții sau să aibă grijă de gospodării. Alții au copii care sunt la școală în alte localități”, mai explică primarul.

Cei rămași în comună se ocupă în general cu creșterea animalelor și întreținerea gospodăriilor, majoritatea fiind pensionari. Patru localnici lucrează la primărie, alături de cei doi demnitari: primarul și viceprimarul. Viitorul comunei, aflate la peste 1.000 de metri altitudine, pare incert, având în vedere numărul mic și vârsta înaintată a locuitorilor.

Totuși, Bătrâna rămâne o destinație pitorească pentru amatorii de călătorii. În ultimii ani, drumurile forestiere către satele izolate ale sale, care urcă din Timiș și Hunedoara, au fost îmbunătățite, iar peisajele arhaice din Munții Poiana Ruscă atrag tot mai mulți turiști.

La turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025, prezența la vot în mediul rural a fost percepută ca fiind scăzută comparativ cu mediul urban. Au votat 11.641.866 de alegători, reprezentând 64,72% din totalul celor înscriși. Potrivit datelor Autorității Electorale Permanente, în mediul urban au votat 7.334.720 de români, iar în mediul rural – 4.307.146.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite