BAC 2014 Proba orală la Limba Română: cum văd absolvenţii din Hunedoara primul examen al Bacalaureatului
0
A fost „floare la ureche”, au spus cei mai mulţi dintre absolvenţii din Hunedoara, intervievaţi despre primul examen al Bacalaureatului 2014, proba orală de limba română. Peste 3.000 de adolescenţi din judeţ au intrat astăzi în febra examenelor.
În această dimineaţă a început prima probă a Bacalaureatului. În judeţul Hunedoara peste 3.000 de absolvenţi vor participa la testele de Limba română şi competenţe lingvistice.
La primele ore ale dimineţii, terasele din zona liceelor din centrul Hunedoarei au fost ocupate de adolescenţi. Unii, mai zeloşi, încercau să se antreneze citind din lista subiectelor propuse pentru examinarea la limba română. „Ni se dă un text pe care trebuie să îl citim cu voce tare, apoi să spunem despre el în ce categorie de gen îl putem încadra şi apoi să îl analizăm. Mi se pare ciudat că suntem evaluaţi pentru cât de bine citi un text, aceasta în afară de celelalte cerinţe. Probabil, cei care au făcut subiectele s-au gândit să ne uşureze munca, măcar la prima probă a Bacalaureatului”, spune Ana Maria (18 ani), o absolventă a Colegiului Naţional Iancu de Hunedoara, din localitate. Tânăra nu îşi face griji în privinţa examenului la care urma să participe, în schimb, spune ea, se pregăteşte pentru probele mai dificile, cum este cea la matematică.
Examene tratate cu relaxare
Câţiva dintre colegii şi colege ei au lăsat deoparte „antrenamentul final” şi s-au axat pe metodele de relaxare din în ce mai populare printre adolescenţi: cafeaua şi ţigările. „Fumez două trei, ţigări, înainte de a intra în sala de examen, cafeaua am băut-o deja, pe terasă, am povestit cu prietenii şi ne-am relaxat astfel cu toţii, dacă era nevoie, înainte de începerea Bac-ului”, spune Mircea, un alt candidat. La scurt timp după ce tânărul se destăinuie, o colegă abia ieşită din examen îi dă şi mai mult curaj, povestind despre modul cum a tratat examenul. „A fost prea uşor, singura nemulţumire a mea a fost că profesoara care m-a ascultat m-a întrerupt de mai multe ori. Are favoriţii ei. Eu am tot povestit, însă femeia tot ţinea să îmi pună întrebări. Cu alţii nu a făcut aşa. Am vrut să îi zic „lasă-mă, femeie, în pace”, dar mă abţin până după Bacalaureat”, spune adolescenta, mulţumită totuşi de uşurinţa cu care a trecut peste primul examen.
Examenele orale au loc în fiecare dintre liceele hunedorene, în perioada 10 iunie – 12 iunie. „Probele s-au desfăşurat într-o atmosferă de normalitate”, spune Maria Ştefănie, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, adăugând că în liceele hunedorene în care au avut loc examinările la proba orală de Limba română nu s-a raportat niciun incident.
Vă recomandăm şi:
FOTO VIDEO BAC 2013 Rezultate parţiale Hunedoara. Colegiul „Decebal”, în topul promovabilităţii: rezultate primite cu bucurie de elevii liceului devean Peste 200 de absolvenţi s-au strâns la orele prânzului în faţa intrării principale în Colegiul Naţional „Decebal” din Deva, unde au fost afişate rezultatele parţiale ale examenelor de Bacalaureat. Cei mai mulţi dintre ei au avut motive de bucurie la aflarea rezultatelor.
VIDEO BAC 2013 Rezultate parţiale Hunedoara. Elevă de nota 10 la Bac: „M-am trezit în fiecare zi la ora 5 să învăţ, dar a meritat efortul!” Roxana Jivan a luat nota maximă la examenele de Bacalaureat din acest an. Este unul dintre cei cinci elevi hunedoreni premianţi ai Bacalaureatului. Potrivit Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara, toţi cei cinci elevi care au obţinut nota 10 la Bacalaureat în această sesiune sunt de la Colegiul Naţional Decebal din municipiul Deva.
FOTO VIDEO REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 / Emoţii mari şi speranţe: cum au trăit elevii prima probă de foc, Limba Română, examenul scris Peste 4.000 de absolvenţi hunedoreni au fost prezenţi în această dimineaţă în sălile de examene pentru a susţine proba scrisă de Limba şi Literatura Română a Bacalaureatului. Au lipsit circa 300 de absolvenţi dintre cei înscrişi. Emoţiile i-au copleşit pe unii dintre candidaţi, indiferent de vârstă şi de pregătirea şcolară.