Avram Iancu, omagiat de mii de români. Premierul Nicolae Ciucă, printre „pelerinii” de la Țebea VIDEO

0
Publicat:

Premierul Nicolae Ciucă s-a numărat printre numeroșii politicieni veniți la Țebea, unde duminică au avut loc serbările dedicate lui Avram Iancu, de la moartea căruia s-au împlinit 150 de ani.

Avram Iancu a fost comemorat la Țebea. Foto: Daniel Guță
Avram Iancu a fost comemorat la Țebea. Foto: Daniel Guță

Steagurile tricolore au fluturat, duminică, deasupra mormântului lui Avram Iancu, împodobit cu coroane de flori.

S-au împlinit 150 de ani de la moartea celui supranumit „Crăișorul munților”, lider al românilor transilvăneni în timpul Revoluției din 1848 – 1849, iar mii de oameni au participat la „Sebările naționale de la Țebea”, organizate în memoria sa.

Premierul Nicolae Ciucă s-a numărat printre politicienii care au participat la eveniment. După depunerea coroanelor de flori, a mers la corturile amenajate pentru simpatizanții Partidului Național Liberal, din Hunedoara și Arad, unde a ținut discursuri scurte. De la Țebea nu au lipsit nici George Simion, liderul partidului AUR, și nici senatorul Diana Șoșoacă, printre cei mai vocali contestatari ai acestuia.

Din mulțimea strânsă în „Panteonului moților”, cimitirul unde se află locul de veci al lui Avram Iancu și Gorunul lui Horea, s-au putut auzi huiduieli, aplauze, lozinci politice și naționaliste, însă momentele de tensiune – create în special de membrii unor partide politice, dar obișnuite la fiecare ediție a serbărilor de la Țebea – au fost depășite fără incidente. Un bărbat deghizat în Ștefan cel Mare, însoțit de alte câteva personaje în straie tradiționale, cu opinci, ii și căciuli de blană, s-au numărat printre cei care au dat culoare evenimentului.

„Am venit din Suceava pentru a-i aduce un omagiu lui Avram Iancu, pentru că am o inumă de român și trebuia să fiu aici”, a spus acesta.

Slujba religioasă de la biserica din Țebea a deschis Serbările naționale. Au urmat evocarea lui Avram Iancu, ceremonialul depunerii de coroane la mormântul acestuia și o paradă militară.

După terminarea evenimentului, oficialitățile au plecat, iar oamenii care au așteptat dincolo de gardurile care au împânzit cimitirul au fost lăsați să se apropie de mormântul „Crăișorului munților” pentru a face fotografii. Un spectacol folcloric a început pe terenul din vecinătatea bisericii, iar mulțimea spre locul evenimentului și spre târgul din vecinătate.

Avram Iancu, un destin tragic

Avram Iancu a fost înfăţişat de istorici drept unul dintre marii eroi ai românilor în timpul mişcărilor revoluţionare din anii 1848 şi 1849, din Transilvania.

A condus Legiunea Auraria Gemina, implicată în mai multe operaţiuni militare pe teritoriul Transilvaniei, în special alături de armata imperială austriacă, aflată la acea vreme în conflict cu armata ungară susţinută de secui. „Crăişorul munţilor” şi moţii săi i-au sprijinit pe habsburgi în disputele cu armata ungară, după ce ungurii au refuzat drepturile politice pentru români, în timp ce Casa imperială austriacă i-a recunoscut ca naţiune politică.

Cele mai sângeroase conflicte s-au dat în mai 1849 la Abrud şi în împrejurimile oraşului din Munţii Apuseni.

Avram Iancu în ultimii ani ai vieții. Sursa: volumul „Avram Iancu”, de Silviu Dragomir (1968)
Avram Iancu în ultimii ani ai vieții. Sursa: volumul „Avram Iancu”, de Silviu Dragomir (1968)

După încheierea Revoluţiei din 1848 – 1849, destinul său a luat o turnură tragică. Istoricii susţin că în ultimii ani din viaţă Iancu, bolnav , prefera să rătăcească prin satele muntenilor din Apuseni, nedespărţit de fluierul cu care doinea.

La începutul anului 1872, starea de sănătate a lui s-a agravat. A fost internat în spitalul din Baia de Criş, judeţul Hunedoara, din cauza unei hemoragii şi a tusei chinuitoare. Acolo şi-a petrecut ultimele săptămâni din viaţă. Avram Iancu a fost găsit mort în dimineaţa zilei de 10 septembrie 1872, la vârsta de 48 de ani, „în tinda casei unui sărac din Baia de Criş”, scria Nicolae Iorga.

Cauza decesului lui Iancu a fost o hemoragie. Preotul a consemnat pe certificatul de deces numele celui decedat „Avram Iancu, eroul românilor”, vârsta de 48 de ani şi faptul că moartea a fost „firească”. Avram Iancu a fost înmormântat la Ţebea, în cimitirul ortodox în care se află şi Gorunul lui Horea.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite