Arsenie Boca şi Rasputin. Zece lucruri stranii care-i leagă pe cei doi: profeţiile înfiorătoare, conspiraţiile şi minunile
0
Arsenie Boca şi Rasputin au trăit în epoci şi locuri diferite şi au avut destine cu totul deosebite, dar există mai multe lucruri stranii care îi aseamănă pe cei doi oameni care au influenţat viaţa a milioane de oameni.
Arsenie Boca a devenit o personalitate marcantă a poporului român, în ciudat controverselor legate de viaţa sa. Una dintre cele mai ciudate comparaţii pe care le-au făcut autorii lucrărilor biografice care l-au contestat acestuia personalitatea a fost cea cu Răsputin (1869 - 1916), sfătuitorul de taină al familiei ultimului ţar al dinastiei Romanov şi unul dintre cele mai controversate personaje ale secolului XX. Cei doi au fost asemănaţi în mai mute privinţe:
1 Privirea pătrunzătoare
Cele câteva fotografii în care duhovnicul Arsenie Boca a fost înfăţişat în straie călugăreşti, precum şi descrierile pe care i le-au făcut apropiaţii săi îl arată având o privire pătrunzătoare şi un chip luminos. Grigori Rpsutin, dohovnicul ţarinei Alexandra, apare în fotografii având o privire hipnotică.
2 Au eşuat în călugărie
Grigori Efimovici Rasputin a petrecut, în adolescenţă, câteva luni într-o mănăstire, iar în anii care au urmat şi-a dorit să se călugărească, susţin biografii săi. A călătorit în Balcani, ajungând până în Ierusalim şi chiar într-o mănăstirea de pe Muntele Athos, însă a renunţat în cele din urmă la călugărie. Răsoutin ar fi intrat într-o sectă desprinsă din Biserica Ortodoxă Rusă, iar 1903, la Petrograd, s-a proclamat stareţ. Arsenie Boca a copilărit cu gândul la călugărie, religie şi viaţa mistică, potrivit mărturiei sale din autobiografia sa dată în faţa Siguranţei. La vârsta de 28 de ani, înainte de a deveni călugăr şi mai apoi stareţ al mănăstirilor de la Sâmbăta de Sus şi Prislop, a petrecut câteva luni, trimis de Mitropolitul Nicolae Bălan, la Muntele Athos.
3 Origini modeste
Grigori Efimovici Rasputin s-a născut în familia unor ţărani într-un sat siberian, de pe râul Tura, Pokrovskoie, în gubernia Tobolsk. Origini modeste ca rang social a avut şi duhovnicul Arsenie Boca. S-a născut în satul Vaţa de Sus, fiind fiu al unui cizmar. „În cursul teologiei mi-am vândut casa părintească spre a-mi putea continua studiile”, relata Arsenie Boca.
4 Puteri vindecătoare
Potrivit mărturiilor despre viaţa sa, Rasputin se pretindea posesor al unor puteri tămăduitoare egale cu ale profeţilor. Familia ţarului Nicolae al doilea, al cărui fiu Alexei Nicolaevici suferea de hemofilie, credea că Rasputin avea puterea de a vindeca prin puterea rugăciunilor, iar îmbunătăţirea stării de sănătate a copilului a fost pusă pe seama intervenţiei acestuia. Arsenie Boca ar fi fost înzestrat cu daruri divine, potrivit mărturiilor culese în volumele dedicate vieţii şi activităţii sale, publicate de editurile de carte religioasă. Ar fi avut darul de a vindeca orbii şi persoanele suferinde de paralizii, potrivit unei relatări a arhimandirtului Vasile Prescure, una dintre mărturiile despre acesta. Locul de veci al lui Arsenie Boca a devenit, de asemenea, desinaţie a pelerinilor aflaţi în căutarea unor leacuri pentru suferinţă.
5 Influenţa asupra mai marilor ţării
Rasputin a jucat un rol important în viaţa ţarului Nicolae al II-lea, a ţarinei Alexandra şi a unicului lor fiu, ţareviciul Alexei, fiind considerat de ţarină ultima speranţă pentru vindecarea copilului lor. Ţarul îl numea pe Rasputin „prietenul nostru”, iar duhovnicul controversat a avut asupra ţarinei Alexandra o influenţă personală şi politică considerabilă. Ţarul şi ţarina îl considerau pe Rasputin un om al lui Dumnezeu şi un profet, iar ţarina credea sincer că Dumnezeu vorbeşte prin gura lui Rasputin, susţin unii sitorici. Arsenie Boca ar fi avut legături foarte strânse cu principesa Ileana, fiica regelui Ferdinand. I-a fost duhovnic în anul 1947, înainte de plecarea ei în exil. Alte mărturii îl prezintă ca fiind foarte apreciat de familia regală a României, devenind în 1947 invitatul de onoare la castelul din Bran. A predicat, aproape zilnic timp de mai multe săptămâni în bisericuţa de lemn din preajma castelului, unde se adunau localnicii.
6 Profeţii controversate
Răsputin ar fi avut darul profeţiei, cosiderau oamenii vremii sale. Unele mărturii arată că duhovnicul ţarilor ar fi prevestit sfârşitul lumii în 23 august 2013, „când un foc viu va veni din cer, toată lumea va arde, iar pământul va deveni un loc gol, pustiit”, potrivit unor documente atribuite acestuia. Alte mărturii despre el se referă la faptul că a pretins că a avut o revelaţie cum că armatele ruseşti nu vor obţine succese pe front până când ţarul în persoană nu va prelua comanda operaţiunilor militare. Deşi ţarul Nicolae al II-lea nu avea o pregătire militară adecvată, şi-a asumat o responsabilitate uriaşă, care a avut consecinţe tragice pentru el, familia lui şi pentru toată Rusia.
„A fost Rusia - în locul ei va fi o groapă roşie. A fost groapă roşie - va fi o mlaştină de necuraţi care au săpat groapa roşie”, ar fi profeţit Rsputin. Scrieri despre puterile profetice ale călugărului Arsenie Boca au fost numeroase: el ar fi oferit previziuni despre moartea, într-o zi de sărbătoare, a preşedintelui Nicolae Ceauşescu şi a soţiei sale Elena Ceauşescu, dar şi despre viitorul poporului român. „Ne povestea că România va fi grădina Maicii Domnului, Bucureştiul va fi noul Ierusalim. Şi care vor rămâne, aleşii lui Dumnezeu, că numai aceia vor rămânea, vor fi într-o fericire nemaipomenit de mare”, arătau autorii volumului „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”.
7 Îi „hipnotizau” pe cei din jur
Rasputin reuşea să pună stăpânire pe psihicul oamenilor, afirmau contemporanii săi, iar una dintre cele care au căzut pradă puterii acestuia a fost ţarina Alexandra. Rasputin ar fi ştiut să folosească hipnoza cu rol terapeutic pentru fiul ţarinei. Şi despre Arsenie Boca au existat mărturii potrivit cărora ar fi avut darul de a vedea în sufletele oamenilor. „La una dintre primele întâlniri ale mele cu părintele Arsenie, dânsul mi-a zis păcatele în faţă, dar nu m-am supărat, pentru că mi-am dat seama că este un sfânt şi nu zice ca să mă batjocorească. Faţa îi strălucea şi nu te puteai uita la dânsul, aşa îi radia faţa de lumină. Era îndumnezeit", povestea preotul Serafim, potrivit autorilor cărţii „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”. „Părintele m-a chemat, chiar de departe din curte, în biserică. Venise o doamnă mai tânără de la Târgu Mureş. Şi mi-a zis: «Iată, părinte, haide să arăt lumii că nu ghicesc, că nu-s ghicitor». Şi a întrebat-o: «Mă, te bate?». «Mă bate, Părinte». «Bea, se îmbată?». «Da, Părinte». Şi a spus Părintele: «Şi bunicul său a fost beţiv şi tatăl lui şi el. Şi dacă nu-l vei lăsa, dacă nu te desparţi şi nu pleci de la el, are să te împuşte, are să te omoare»”, relata un alt preot, citat în volumele dedicate vieţii lui Arsenie Boca.
8 Controvrese legate de viaţa de familie
Viaţa intimă a lui Răsputin a stârnit nenumărate controverse. A fost căsătorit şi a avut trei fiice, dar s-a remarcat prin viaţă scandaloasă pe care a dus-o alături de femeile-discipol din înalta societate petersburgheză. Mărturii despre el arătau că a apela deseori la prostituate şi participa la chefuri de zile şi nopţi neîntrerupte. Chiar dacă în ce priveşte comportamentul, Arsenie Boca a fost total opus lui Răsputin, fiind apreciat pentru viaţa sa cumpătată, au existat controverse legate de viaţa sa alături de Zamfira, fosta stareţă a Mănăstirii Prislop. În 1959, cei doi au fost alungaţi de la mănăstire şi pentru o vreme au locuit împreună în Bucureşti, fără însă a fi căsătoriţi.
9 Probleme cu autorităţile
Deşi a fost apreciat de familia ţarului, Răsputin a avut o relaţie tensionată membrii Dumei şi a fost respins de mai marii Bisericii Ortodoxe Ruse. A fost ameninţat cu spânzurătoarea de Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor Imperiului Rus şi a fost ţinta unor tentative de asasinat. Potrivit autorilor biografiei sale, odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot.
10 Moarte misterioasă
O serie de controverse vizează moartea lui Răsputin. În 17 decembrie 1916, un grup de nobili l-au momit pe acesta în palatul prinţului Felix Iusupov. Aici, Rasputin a fost ospătat cu prăjituri şi cu vin în care fusese pusă o anumită cantitate de cianură. S-a spus însă că Rasputin nu a fost afectat de otravă, deşi aceasta îi fusese administrată în doze care trebuiau să îi fie fatale. Prinţul l-ar fi împuşcat pe Rasputin în piept, însă „călugărul” nu a murit. A fost împuşcat din nou, iar apropiaţii prinţului l-au zdrobit cu bâtele pe Rasputin, după care l-au legat şi l-au aruncat în râul Neva. După trei zile, trupul acestuia, otrăvit, împuşcat de două ori şi bătut, a fost scos din râu şi autopsiat, iar cauza morţii a fost stabilită că fiind înecul. Legenda morţii lui Rasputin este însă contestată. Arsenie Boca a murit la vârsta de 79 de ani, la reşedinţa sa din Sinaia, însă şi pe seama morţii sale s-au iscat controverse. Oameni care s-au prezentat drept foşti apropiaţi ai călugărului au susţinut că acesta nu ar fi murit „de bătrâneţe”, ci în urma unui complot al Securităţii împotriva lui, care fie l-a otrăvit, fie l-a iradiat sau chiar l-ar fi răstignit.
„El nu a murit numai din cauză că a fost iradiat, în toamna anului 1989. Vreau să fac o nouă descoperire de care am fost înştiinţat: văzând că Părintele Arsenie s-a ridicat din moarte, i-au dat ultima lovitură fatală. A fost dus în pădurea de brazi de la Sinaia şi răstignit”, relata preotul Petru Vamvulescu, autor al cărţii „Viaţa lui Arsenie Boca, fapte inedite". Un alt mit atribuit duhovnicului prezintă întâmplările ciudate în timpul înmormântării fostului preot, în cimitirul mănăstirii Prislop. „La înmormântare, când s-a întors sicriul cu 180 de grade, pentru a pleca spre cimitir, am văzut foarte clar cum Părintele Arsenie a deschis ochii! I-am văzut clar ochii albaştri. Eram foarte aproape de sicriu. Când am auzit că şi alţii au văzut acest lucru, am înţeles că nu a fost o nălucire”, relata maica Adriana, de la Schitul Cornet.
Vă recomandăm şi:
Arsenie Boca a fost în atenţia Siguranţiei şi mai apoi a organelor de Securitate timp de trei decenii, potrivit documentelor din Arhivele CNSAS. Popularitatea şi suspiciunile că acesta ar fi fost un duşman al regimului comunist şi un susţinător al Mişcării Legionare i-au adus necazuri. Zeci de informatori au fost puşi pe urmele duhovnicului, iar notele date de aceştia au fost cuprinse în peste 1.000 de file de dosar.
Timp de un deceniu, între 1945 şi 1955, părintele Arsenie Boca, considerat în prezent una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei, a trecut prin calvarul anchetelor şi al închisorilor comuniste. O serie de mărturii, ale unor foşti apropiaţi ai săi şi al celor care l-au întâlnit în detenţie, sunt păstrate până în prezent. În unele dintre ele, fostul călugăr este descris ca un personaj fabulos.
Părintele Arsenie Boca a devenit în ultimii ani una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei române. Sfaturile sale de viaţă au fost publicate într-un număr impresionant de cărţi, iar mormântul său de la mănăstirea Prislop este loc de pelerinaj. Duhovnicul a studiat medicina şi a adăugat învăţăturilor sale despre organismul omului o serie de explicaţii ştiinţifice.