Solidaritate între bulgari și români : Oamenii din Giurgiu și Ruse protetează împotriva construirii incineratorului de deşeuri biologice

0
Publicat:

Mai mulți cetățeni din Giurgiu și din Ruse protestează, vineri, faţă de amplasarea unui incinerator de deşeuri biologice în municipiul Giurgiu, în fața Instituţiei Prefectului Judeţului. Mitingul se va muta, de la ora 17:00, în centrul orașului Ruse. 

Instituția Prefectului - Județul Giurgiu în fața căreia au protestat oamenii - Foto Facebook
Instituția Prefectului - Județul Giurgiu în fața căreia au protestat oamenii - Foto Facebook

În timpul protestului au scandat și au prezentat bannere și afișe pentru stoparea proiectului care ar putea aduce poluare în zonă, scrie Agerpres.

  "Avem experienţa Combinatului Chimic de la Giurgiu care a creat foarte multe probleme de sănătate publică câteva zeci ani de zile nu numai pentru noi, cât şi pentru vecinii noştri bulgari (...) În cazul construirii incineratorului de deşeuri biologice de la Giurgiu există problema distanţei până la zonele locuite, pentru că într-o formă a legii a fost de cinci sute de metri, dar aici apare o problemă care miroase puţin a influenţă nefastă, pentru că, după ce investitorul a făcut studiul de impact, acea prevedere a dispărut din lege şi nu mai există prevăzută o distanţă, ci doar obligativitatea realizării unui studiu de impact", a spus iniţiatorul protestului, Ciprian Alexandru. 

  Pentru a rectifica scăparea din lege, menționată de inițiatorul proiectului, Consiliul local al Municipiului Giurgiu  a aprobat în şedinţa de ieri, 31 august, o distanţă de protecţie sanitară de o mie de metri pentru orice obiectiv de investiţii care pune societatea civilă la riscuri în ceea ce priveşte sănătatea. 

  "Nu văd nici oportunitatea unei astfel de investiţii la Giurgiu, pentru că aici ar fi trebuit să fie dezvoltate proiecte de turism, în schimb aducem un posibil poluator şi vom ajunge la situaţia ca nicio motonavă cu turişti să nu mai oprească în Portul Giurgiu", a completat Ciprian Alexandru. 

Acesta a adăugat că la  Crevedia a fost vorba de o cisternă de zece tone, iar aici vor fi amplasate patru butelii a câte cinci mii de litri de GPL. 

Incineratorul va fi construit în zona fostului Combinat Chimic. FOTO Captură video
Incineratorul va fi construit în zona fostului Combinat Chimic. FOTO Captură video

În fața protestatarilor a ieșit președintele Consiliului Județean,  Dumitru Beianu, care a spus că problemele care vor apărea din cauza acestui incinerator sunt îngrijorătoare pentru toţi locuitorii municipiului Giurgiu. Consiliul își desfășoară activitatea în clădirea în care funcționează și Prefectura.

"Nu ştiu cum s-a strecurat acest proiect printre toate furcile caudine ale instituţiilor care ar fi trebuit să găsească soluţii să blocheze acest proiect. Ştiu despre demersurile colegei mele, parlamentar de Giurgiu, Gabriela Horga, ştiu despre demersurile domnului primar al municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, şi am considerat că este oportun să îi susţin şi i-am încurajat să găsească soluţii pentru că nu are nimeni nevoie de un asemenea obiectiv de investiţii, cu atât mai mult cu cât beneficiile sunt insignifiante, dar problemele care vor apărea în timp sunt îngrijorătoare pentru toată suflarea giurgiuveană. Îmi doresc şi cred că se vor găsi soluţii ca să fie blocat definitiv acest proiect”, a declarat Dumitru Beianu.

Ce spun protestatarii

"Nu am aer!", "Nu autorizaţi otrava!", "Nu ne gazaţi!" scria pe multe dintre bannerele afişate de protestatari în faţa Prefecturii Giurgiu.

"Protestez astăzi pentru că aş vrea ca nimic să nu polueze oraşul Giurgiu. Vrem să avem un aer curat atât noi cât şi copiii noştri”, a declarat una dintre protestatare, Ioana Carla, potrivit Agerpres.

Tot mai mulți orășeni,  care locuiesc chiar în zona unde ar urma să funcţioneze incineratorul, și-au exprimat nemulțumirea. 

"Vrem să respirăm un aer curat că am suferit atâţia ani cu Combinatul Chimic, de-abia am scăpat, acum să vină altă poluare nu este uşor”, a declarat Gheorghe Velcea.

Alături de locuitorii din Giurgiu s-au aflat şi cetăţeni din orașul de celălalt mal al Dunării, Ruse, Bulgaria, care au protestat.

"Cetăţenii din Ruse au o sensibilitate istorică faţă de poluarea aerului care venea în timpul socialismului dinspre Giurgiu şi asta determină oamenii să protesteze. Istoria acestor obiective arată că apar incidente şi apare poluare şi dorinţa noastră este să fie construite în afară de locurile locuite”, a declarat un locuitor al oraşului Ruse, Mihail Mihov.  

Protestul va fi continuat în centrul orașului Ruse, începând de vineri, de la ora 17:00. Locuitorii din Giurgiu vor merge să protesteze alături de vecinii bulgari.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite