Şase reguli de aur pentru cumpărăturile online. Cel mai simplu şi facil indiciu al unui site cu adevărat securizat
0
Multă lume apelează la cumpărăturile online, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă. Pentru a achiziţiona produse în siguranţă şi pentru a evita să fiţi victimele unor fraude prin cardul bancar, trebuie să urmaţi câteva sfaturi simple.
Hoţii pot sta doar la un click distanţă în cazul cumpărăturilor şi a plăţilor online. Nu de puţine ori se întâmplă ca produsul comandat pe internet să nu fie conform sau chiar să nu mai fie primit. Aceste „ţepe” pot fi evitate dacă urmaţi câteva sfaturi în ceea ce priveşte comandarea şi plata online a unor produse.
Înainte de perioada sărbătorilor de iarnă, astfel de comenzi cresc considerabil, de aceea poliţia a transmis câteva recomandări de care trebuie să ţinem seama pentru a nu ne transforma în victimele unor fraude.
1. Verificaţi ceea ce vedeţi
Nu vă veţi duce niciodată să faceţi cumpărături într-un loc care vi se pare suspect şi care nu vă inspiră încredere. La fel, nu este bine să vă încredeţi şi să începeţi să cheltuiţi bani atunci când vă aflaţi pe paginile unui site care arată dubios şi care vă dă senzaţia că ceva ar fi în neregulă. Cu toate că aparenţele nu sunt întotdeauna edificatoare, un pic de documentare în ceea ce priveşte un site care nu arată profesionist nu strică niciodată.
2. Studiaţi atent reputaţia magazinului online
Căutaţi online review-uri făcute de alţi internauţi (uneori chiar pe site-ul în cauză), sunt mulţi în ziua de azi cei care, la o experienţă pozitivă sau negativă simt nevoia să îşi exprime părerea. Din experienţa lor veţi învăţa destule lucruri care vă vor ajuta să faceţi afaceri bune sau sa le evitaţi pe cele proaste.
3. Căutaţi magazine care au afişate date de contact la vedere, inclusiv număr de telefon.
Magazinele serioase sunt transparente: pot fi contactate oricând şi îţi răspund cu amabilitate la întrebări privind produsele pe care doriţi să le achiziţionaţi. Ele ştiu că succesul afacerii lor depinde de dumneavoastră, clientul care nu doar că face cumpărături, dar eventual şi recomandă mai departe.
4. Atenţie la email-urile cu oferte promoţionale
Acest linkuri fie duc pe un site capcană unde ne introducem datele de card pentru a cumpăra produse fictive sau duc pe site-uri care descarcă pe calculatorul nostru programe tip malware sau keyloggere care preiau informaţiile tastate de noi pe alte site-uri, informaţii precum datele de card care trebuie furnizate când cumpărăm online de pe alte site-uri legitime.
Şi cele mai greu de sesizat emailuri capcană sunt cele care par a veni de la magazine de încredere. Este foarte uşor să copiezi designul unui email standard, să pui logo-ul companiei şi să creezi un site similar cu cel legitim al brandului. Acest tip de atac se cheamă phishing şi poate fi detectat foarte uşor urmărind:
- Adresa web a site-ului destinaţie la care ai ajuns din newsletter – seamănă cu adresa corectă, dar conţine mici diferenţe;
- Adresa de email a celui care a trimis emailul – domeniul (cuvântul după @) este diferit de cel al site-ului corect;
- Conţinutul emailului – de multe ori conţine greşeli de exprimare şi greşeli gramaticale.
De aceea este important să tastăm de mână întotdeauna în browser adresa magazinului, nu să vizitam site-ul folosind linkuri primite pe email, messenger sau social media. Şi poate nu ar trebui să deschidem orice email pe care-l primim în inbox de la persoane necunoscute.
5. Căutaţi oferte bune, dar nu vă lăsaţi ademenit de ele
Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărata, fiţi mai vigilenţi: de cele mai multe ori chiar este prea bună să fie adevărată. Spre exemplu dacă găsiţi un telefon mult mai ieftin decât preţul afişat pe un site cunoscut, se poate, ca la finalul procesului de achiziţie, să descoperiţi că aţi primit doar o replică.
6. Utilizaţi cardul de cumpărături sau cardul de debit doar pentru site-urile verificate şi sigure
Pentru celelalte folosiţi plata ramburs la primirea produsului şi solicitaţi verificarea achiziţiilor dumneavoastră.
- verificaţi întotdeauna dacă transferul informaţiilor se face prin protocol securizat. Asta înseamnă că în bara de căutare, protocolul clasic "http" se transformă în "https" şi apare pe fond verde;
- este mai sigur să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor on-line, pe care să îl folosiţi numai pentru astfel de operaţiuni şi pe care îl încărcaţi numai cu suma necesară achiziţiei bunului dorit.
- atenţie, nu furnizaţi codul numeric personal, seria şi numărul de la cartea de identitate, paşaport sau permis de conducere, întrucât aceste informaţii nu sunt necesare pentru o tranzacţie online.
Pe aceeaşi temă: