Constantin Niculae - mânuieşte aparatul foto de 35 de ani
0Constantin Niculae este profesor al cercului de fotografie şi jurnalism de la Palatul Copiilor de 35 de ani, timp în care prin mâna sa au trecut aproape 2.000 de învăţăcei.
Interesul giurgiuveanului pentru arta fotografică a apărut la vârsta de 12 ani, atunci când a găsit o carte rusească de fotografie şi pe care nu s-a abţinut să n-o citească.
„Era o carte rusească despre fotografie. Se numea «Laboratul Foto» şi era scrisă de L.Dîko şi E.Iosif. Era o carte de bază pe care mai târziu am văzut-o la alţii din domeniu. Mi-a plăcut şi le-am spus părinţilor atunci că vreau să merg la cursuri de fotografie”, a povestit Constantin.
Profesorul E mil Mihai, cel pe care l-a găsit la Casa Pionierilor, actual Palatul Copiilor, este cel care i-a devenit mai apoi mentor.
„El a fost cel care mi-a pus aparatul de fotografiat în mână şi îmi amintesc că ne spunea să venim la fotografie doar ca să ne petrecem timpul liber. Era o plăcere să vii la cursuri şi în timp a devenit pasiune”, mai spune fotograful.
A urmat cursurile până a terminat liceul şi ulterior, timp de doi ani a urmat cursurile Şcolii Postliceale de fotografi profesionişti.
În liceu, tânărul fotograf de atunci şi-a încercat norocul şi la competiţiile de profil, fiind premiat pentru cea mai bună fotografie de reportaj.
„Practică” pe comunişti
„Am făcut fotografia în timpul unui spectacol al orchestrei liceului. Am fost criticat pe moment că am atras atenţia publicului asupra mea făcând poza, dar la după ce am trimis lucrarea mea la concurs am primit locul I în Europa la fotografie de reportaj”, îşi aminteşte fotograful.
În clasa a XII-a a aflatcă ziarul „Steagul Roşu” avea nevoie de un fotoreporter aşa că prin intermediul profesorului său de fotografie a ajuns să facă fotografii de ziar la una dintre şedinţele de partid ale comuniştilor. Şi ca să fie şi mai serviabil, a promis că se va ocupa şi de developarea filmului. Filmul de 36 de imagini n-a mai ajuns să fie developat pentru că dintr-o greşeală a încurcat substanţele pentru developare, iar comuniştii au rămas fără fotografii.
Fotograf de profesie
Pasiunea sa pentru fotografie şi dorinţa de a-şi face o meserie în acest domeniu a stârnit nemulţumirea dirigintelui din liceu care le-a făcut chiar şi o vizită părinţilor pentru a-şi convinge băiatul să aleagă o altă meserie.
„La ora de dirigenţie, profesorul ne-a dat extemporal în care ne-a spus să scriem ce vrem să facem după terminarea liceului. Am avut colegi care au spus că vor să fie astronauţi, alţii pădurari, eu am spus că vreau să fiu fotograf. Seara, dirigintele a venit la tatăl meu şi i-a spus că restul colegilor mei vor să aibă meserii importante şi că eu am spus fotograf. După o discuţie acasă, a doua zi i-am spus dirigintelui că mă voi face foto-reporter. A fost foarte mulţumit”, mai povesteşte Constantin Niculae.
Din 1976 este profesor de fotografie la Palatul Copiilor şi de atunci au trecut prin mţna sa aproximativ 2.000 de elevi care au învăţat tainele fotografiei, mai târziu devenind profesionişti în domeniu.
CE-I PLACE
Îi plac documentarele de pe canalul de televiziune Discovery şi cărţile de călătorie. „Îmi place să văd lumea prin ochii altora”, mai spune fotograful.
NU-I PLACE
„Nu-mi plac amatorii care învaţă meserie din reviste şi ziare şi nu acceptă ideile altora. Eu după atâţia ani de meserie încă mai accept părerile altora”, recunoaşte Constantin.
ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
Ce-i sfătuiţi pe elevi să facă după ce termină liceul şi cursurile de fotografie?
Paradoxal, deşi eu le spun elevilor mei să aleagă orice altă meserie decât fotografia, cei mai mulţi dintre ei au făcut studii în domeniu şi lucrează ca fotografi, jurnalişti sau cameramani. Este o meserie grea care îţi ocupă tot timpul. Eu le spun să facă fotografie, doar în timpul liber.
Ce-i trebuie unui elev ca să poată deveni un bun fotograf?
„Trebuie să aibă în primul rând dorinţa pentru fotografie. Eu nu vreau să îi atrag la fotografie doar ca să-mi fac eu numărul de elevi ci să îi fac pe ei să iubească fotografia. Eu nu merg pe principiul că trebuie să oferi toată informaţia elevului. Un profesor este bun când elevul îl întrece”, povesteşte Constantin Niculae.