Zeci de porci mistreţi vor fi împuşcaţi după ce a fost descoperit un focar de pestă porcină în pădurea Gârboavele din judeţul Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a instituit măsuri speciale care vizează zona infectată pe o rază de 8 kilometri şi 5 kilometri care formează zona tampon, ce includ vânarea porcilor mistreţi, măsuri de igienă şi restricţionare a mişcării animalelor.

După descoperirea zilele trecute a unui focar de pestă porcină în pădurea Gârboavele din judeţul Galaţi, unde au fost găsiţi doi porci mistreţi morţi, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a luat mai multe măsuri.

"Au fost astfel instituite măsuri speciale, măsuri care vizează zona infectată de 8 kilometri şi 5 kilometri zona de tampon, măsurile vizează metode special de vânătoare prin pândă şi dibuire, dar şi măsuri de igienă şi restricţionare a mişcării animalelor", a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefectuii Galaţi. Astfel, toţi cei 40 de porci mistreţi care se estimează că ar fi în zonă vor fi împuşcaţi.

Chiar şi aşa, peste porcină s-ar putea transmite şi prin intermediul câinilor, astfel că autorităţile i-au în calcul împuşcarea acestora. "Ultima soluţie va fi împuşcarea câinilor. Eu totuşi sper să fie limitat numărul câinilor prin alte metode deoarece în zonă sunt mulţi vizitatori şi ar auzi împuşcături, probabil ar reclama sau s-ar speria. În ceea ce priveşte vânarea misteţilor care vor mai fi găsiţi în viaţă, mai mult de 5 vânători nu vor fi pentru că aşa cum spuneam, conform planului de măsuri, vânătoarea colectivă este exclusă în aceste situaţii, deoarece se dislocă efectivele de mistreţi. Recomand celor care vin în zona de picnic, să nu iasă din zona grătarelor, să nu intre în pădure, deoarece ar putea călca în excrementele unui mistreţ infectat şi vor duce boala în gospodării", a precizat Adrian Alexandru, directorul AJVPS Galaţi.

Pericol şi pentru animalele de la Grădina Zoologică

În pădurea Gârboavele se află şi Grădina Zoologică, unde trăiesc 22 de porci vietnamezi şi un mistreţ. Cum în fiecare săptămână sunt mii de oameni care vizitează zona, există pericolul ca pesta porcină să ajungă şi la animalele de aici.

Pentru a evita răspândirea bolii, conducerea Grădinii Zoologice a luat o serie de măsuri, printre care se numără verificarea integrităţii gardurilor şi punerea de covoraşe cu dezinfectant la căile de acces.

"Întreg perimetrul este împrejmuit cu un gard cu soclu de beton si ca atare nu pot intra animale sălbatice din afară grădinii. Am luat si măsura ca la fiecare poartă de acces să instalăm covoraşe pe care le-am dat cu un dezinfectant concentrat", a declarat Matei Roşca , managerul Grădinii Zoologice din Galaţi.

Focar de pestă porcină la o exploataţie din satul Traian

Între timp, a fost descoperit un focar de pestă porcină şi în localitatea gălăţeană Traian. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din Galaţi s-a întrunit sâmbătă, 13 iulie,  pentru a aproba planul de măsuri la suspiciunea de pestă porcină africană într-o exploataţie agricolă situată în marginea vestică a satului Traian, comuna Braniştea, ca urmare a confirmării suspiciunii, potrivit buletinelor de analiză emise de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău.

”Conform prevederilor legale, s-a aplicat măsura sacrificării prin ucidere preventivă a celor opt porci din exploataţie şi s-a decis interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte susceptibile de a transmite boala şi punerea sub supraveghere clinică a suinelor din localitatea Traian”, a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

Pentru limitarea răspândirii bolii, se interzice organizarea de pieţe sau târguri de animale şi păsări pe raza localităţii, toţi porcii din localitate vor fi ţinuţi închişi în curţi, fără acces la păşunat sau bălţi, iar cazurile de îmbolnăvire sau moarte vor fi anunţate imediat medicului veterinar.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite