Vezi aici cele mai importante recomandări în ceea ce priveşte fertilizarea cu fosfor
0Fertilizarea joacă un rol deosebit în metabolismul plantei, asigurând o bună înfrăţire şi înrădăcinare a plantei. Aprovizionarea insuficientă cu fosfor limitează acţiunea celorlalte elemente nutritive, îndeosebi în condiţii de secetă.
Fertilizarea cu fosfor, o dată cu pregătirea patului germinativ sau concomitent cu semănatul cu ajutorul semănătorilor performante influenţează: înrădăcinarea plantelor; înfrăţirea; accentuează rezistenţa plantelor la iernat; precocitatea.
Specialiştii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală spun că fertilizarea cu fosfor se va realiza ţinând cont de consumul specific al cerealelor, de 1,1 - 1,8 kg/100 kg recoltă principală, plus producţia secundară aferentă, precum şi de faptul că, în perioada octombrie-martie, grâul utlizează 12-25% din cantitatea de P2O5.
Fertilizarea cu fosfor are un rol deosebit în realizarea unor producţii constante. Aprovizionarea insuficientă cu fosfor limitează acţiunea celorlalte elemente nutritive, îndeosebi în condiţii de secetă.
Soiurile noi de grâu, cu capacitate mare de producţie, solicită cantităţi mari de azot şi fosfor, impunând şi aplicarea îngrăşămintelor cu potasiu, o dată cu pregătirea patului germinativ sau concomitent cu semănatul. Consumul specific de potasiu este cuprins între 2,5 - 2,7 K2O/100 kg producţie utilă.