Util/Află principalele modificări din Codul Muncii, explicate de şeful ITM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Cod al Muncii intră în vigoare începând cu 30 aprilie şi aduce o serie de noutăţi, despre care ne-a oferit explicaţii Ionel Petrea, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi. Principalele modificări se referă la perioada de probă, preaviz, stabilirea criteriilor de performanţă, concedieri colective, dar şi a numărului de fapte ce reprezintă contravenţii.

Criterii de performanţă

Una dintre cele mai importante modificări aduse se referă la introducerea obiectivelor de performanţă individuală şi a criteriilor de evaluare a activităţii angajaţilor, în funcţie de care se poate decide concedierea unui salariat pe motiv de necorespundere profesională.

Se stabileşte expres faptul că, în cadrul procedurii de concediere colectivă a salariaţilor, criteriile pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere se aplică pentru departajarea salariaţilor după evaluarea obiectivelor de performanţă individuală.

"Conform noului Cod al Muncii, a crescut şi perioada de probă. În forma actuală, perioada este 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile pentru funcţiile de conducere. În forma veche, perioada de probă era de 30/90 de zile", explică Ionel Petrea.

S-a mărit şi durata preavizului în cazul concedierilor. Ea nu poate fi mai mică de 20 de zile lucrătoare, faţă de 15 zile cât era până acum.

De asemenea, în cazul demisiei, preavizul impus de părţile contractante nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru funcţiile de execuţie.

O noutate este şi faptul că angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. În caz contrar, amenda este între 1500 şi 3000 de lei.

Totodată, a crescut şi perioada pentru care poate fi încheiat un contract individuală de muncă pe durată determinată , de la 24 de luni la 36 luni.

 De asemenea, angajatorul este obligat să înregistreze contractul în registrul electronic şi să-i înmâneze salariatului un exemplar. În caz contrar, el poate fi sancţionat cu o amendă de la 1.500 lei la 2000 de lei.

Durata timpului de muncă este de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, în total 40 de ore. Durata maximă legală nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acestora.

Altă modificare se referă la încheierea Contractului individual de muncă. De această dată, forma scrisă este cerută ca o condiţie obligatorie pentru valabilitatea contractului. Până acum, forma scrisă era doar o condiţie de probă.

Sunt modificări şi în ceea ce priveşte concedierile colective. Până acum legea prevedea o perioadă de 9 luni de zile în care angajatorul nu putea face angajări.

În noul Cod al Muncii a fost introdusă prevederea potrivit căreia în termen de 45 zile calendaristice de la data concedierii colective salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă.

„Salariaţii vor avea la dispoziţie un termen de maximum cinci zile calendaristice de la data comunicării angajatorului pentru a-şi manifesta în scris acordul cu privire la locul de munca oferit. În situaţia în care salariaţii  nu îşi manifestă în scris consimţământul sau refuză locul de muncă oferit, angajatorul poate efectua noi încadrări pe locurile de muncărămase vacante”, a declarat şeful ITM Galaţi.

Au crescut sancţiunile

S-a mărit numărul de fapte ce reprezintă contravrenii, a crscut valoarea amenzilor. Astfel, primirea la muncă a cinci persoane fără încheierea unui contract de muncă se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru fiecare persoană. Până acum, amenda pentru fiecare persoană fără forme legale era de 3000-4000 lei.

Persoanele care acceptă să muncească fără să semneze un contract individual de muncă vor fi amendate cu sume cuprinse între 500 lei şi 1.000 de lei.
Pontajele sunt obligatorii

De asemenea, nerespectarea de către angajator a obligaţiei de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspectorului de muncă această evidenţă se sancţionează cu amendă de la 1500 lei la 3.000 lei.

Este  vorba de condică, de pontaj. Dacă angajatorul nu deţine această prezenţă, se poate sancţiona cu amendă de la 1500 lei la 3.000 lei”, a expliCat Ionel Petrea, şeful ITM.

Răspundere  penală

Stabilirea în mod repetat pentru salariaţii cu contracte individuale de muncă a unor salarii sub salariul minim brut pe ţară se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la un an sau cu amenda penală.

Primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă se sancţonează cu închisoare de la un an la doi ani sau cu amenda penală.  „În anul 2010 au fost 12 angajatori care au folosit mai mult de cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă. Dacă erau aplicate noile prevederi am fi avut 12 directori trimişi în judecată şi condamanţi”, a mai adăugat Ionel Petrea.



Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite