Un șofer cu alcoolemie zero, lăsat fără permis și amendat. Cum i-a convins pe judecători că nu consumase alcool
0Bărbatul a fost oprit pentru un control de rutină în trafic, iar la testarea cu alcooltestul a rezultat o alcoolemie de 0,05 mg/l. Ulterior, după efectuarea analizelor la sânge, s-a stabilit că, de fapt, alcoolemia era zero.
Judecătoria Galați a anulat un proces verbal de contravenție întocmit de polițiștii rutieri, prin care unui șofer îi fusese suspendat permisul pentru 3 luni și fusese amendat cu 1.305 lei pentru o alcoolemie de 0,05 mg/l. Decizia instanței nu este definitivă.
Bărbatul a fost oprit pe 7 ianuarie 2023 pe o stradă din Galați de o patrulă rutieră, iar la testarea cu alcooltestul, a rezultat o alcoolemie de 0,05 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Întrucât știa că nu a consumat băuturi alcoolice, șoferul a cerut să i se recolteze probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, rezultatul fiind negativ, conform buletinului de analiză toxicologică eliberat de Serviciul Clinic de Medicină Legală Galați.
Ulterior, conducătorul auto a atacat procesul verbal de contravenție în instanță, susținând că nu a consumat alcool. Judecătorul care a instrumentat cazul i-a dat dreptate.
„Deşi la testarea cu aparatul alcooltest petentului i-a reieşit o alcoolemie de 0,05 mg/l alcool pur în aerul expirat, totuşi în urma analizei probei de sânge, analiză care are un grad de precizie mult mai mare decât testarea cu alcooltest, a rezultat că alcoolemia era 0,00”, a stabilit instanța de judecată.
„Instanţa reţine că proba de sânge a fost recoltată la ora 8,30, la 30 de minute de la testarea cu alcooltest. Mai mult, perioada de timp scursă de la testare şi până la recoltarea probei de sânge nu a fost una de lungă durată, iar rațiunea pentru care legiuitorul a stabilit că persoana în cauză are dreptul să fie condusă la o unitate medicală a fost tocmai pentru a preîntâmpina reținerea în mod eronat a unor astfel de contravenții”, explică magistratul.
În consecință, instanța a anulat atât amenda aplicată șoferului, în sumă de 1.305 lei, cât și sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile.