Trei elevi au creat o microfermă de salată într-un robot. Invenţia lor a primit medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Robotică
0David Călugăru (13 ani), David Mihai (13 ani) şi Ştefan Stoian (14 ani), elevi la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" şi Liceul Teoretic "Mircea Eliade" din Galaţi, au creat un robot care însămânţează, udă seminţele şi urcă cutiile cu microplante într-un turn vertical de creştere, asigurând printr-un sistem de leduri şi lumina necesară pentru fotosinteză.
Mihai David, de 14 ani, David Călugaru, de 13 ani, ambii elevi ai Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri" şi Ştefan Stoian, de 14 ani, de la Colegiul „Mircea Eliade”, au realizat un aparat automat care produce şi vinde hrană sănătoasă.
Cei trei elevi au creat un sistem robotizat de creştere a microgreens, nişte plante mici care, imediat după stadiul de germinare, dezvoltă primele frunze. Specialiştii au demonstrat că microgreens sunt de 40 de ori mai hrănitoare, sunt mai aromate şi au mult mai multe vitamine şi nutrienţi decât versiunea lor adultă.
Robotul a fost construit din piese Lego şi circuite electrice, controlate de computere programate în softuri diferite. Copiii au învăţat cum cresc planetele şi au gândit cum se pot produce eficient, cu costuri mici şi aproape de clienţi.
„Apeşi un buton şi primesti o cutie cu microplante pentru salate, care conţin până la de 40 de ori mai multe vitamine comparativ cu o plantă adultă. Robotul nostru însămânţează, udă seminţele, mută cutiile într-un turn de creştere vertical (în vederea eficientizării spaţiului) şi iluminat, pentru a ajuta fotosinteza. După 3 - 4 zile seminţele germinează, apar primele frunze adevărate iar plantele pot fi vândute”, a explicat Mihai David.
Sistemul creat de elevii gălăţeni este, de fapt o fermă verticală automată care creşte microplante. Aceasta poate fi montată în supermarket, la locul de muncă sau acasă. Robotul pregăteşte patul de germinare, însămânţează, udă seminţele şi urcă cutiile astfel pregătite în turnul vertical de creştere, pentru a economisi spaţiul.
Costul microplantelor, calculat de o inteligenţă artificială
La trei zile după ce seminţele au fost udate, sistemul autonom furnizează printr-un sistem de leduri lumina necesară pentru fotosinteză. După încă trei zile, plantele sunt vândute în mici recipiente create la o imprimantă 3D, materialul din care sunt realizate fiind foarte ieftin. Tot robotul face acest lucru prin programarea de management al stocurilor. Plantele pot fi utilizate de consumatori pentru hrana zilnică.
„Am programat un sistem de management de stoc, aşa că ştim exact unde şi în ce etapă de producţie este fiecare cutie, câte am vândut şi ce am încasat. Robotul mută plăntuţele la frig şi face reduceri de preţ pentru a elimina stocurile”, a spus Ştefan Stoian.
Preţul unei cutii cu microgreens va fi dat de cerere şi ofertă, însă acesta va fi accesibil pentru toată lumea, ne-au dezvăluit elevii, pentru că procesul de creştere a plantelor este automat, necesitând doar cheltuieli de întreţinere a robotului.
Costul va fi calculat de ceea ce elevii numesc machine learning, o inteligenţă artificială creată de doi români, care le-au permis să o folosească pe robotul creat de ei, şi care învaţă permanent pe măsură ce procesul de creştere a plantelor şi de vânzare a acestora avansează. Aceştia au cerut deja Oficiului Naţional pentru Invenţii şi Mărci să înregistreze invenţia, urmând să o pună în practică în viitorul apropiat.