Topirea gheţarilor, pericol pentru omenire. Cercetător: „Va duce la eliberarea unor bacterii cu care omul nu s-a întâlnit în ultimii 20.000 de ani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Shutterstock
sursa: Shutterstock

Politicienii nu fac eforturi pentru a combate schimbările climatice, în ciuda avertismentelor transmise de oamenii de ştiinţă. „Topirea gheţarilor va duce la eliberarea unor bacterii cu care omul nu s-a întâlnit în ultimii 20.000 de ani”, avertizează virusologul român Costel Atanasiu.

Costel Atanasiu, cercetător virusolog în Statele Unite ale Americii, spune că, în ciuda aparenţelor, oamenii de ştiinţă nu au fost luaţi prin surprindere de apariţia pandemiei SARS-COV-2. 

Potrivit acestuia, în comunitatea ştiinţifică, au fost trase de multe ori semnale de alarmă „că tăierea masivă a pădurilor forţează animalele să vină din ce în ce mai mult în contact cu oamenii, iar probabilitatea ca un virus animal să sară la oameni creşte pe zi ce trece”. 

 „O astfel de pandemie apare odată la 100 de ani. Nu este surprinzător că autorităţile au fost luate prin surprindere. Este greu să te pregăteşti pentru aşa ceva. Noi, în comunitatea ştiinţifică, am tras de multe ori semnale de alarmă că tăierea masivă a pădurilor forţează animalele să vină din ce în ce mai mult în contact cu oamenii, iar probabilitatea ca un virus animal să sară la oameni creşte pe zi ce trece. Mai mult, avusesem deja două <avertismente> din partea naturii, apariţia SARS-CoV în 2003 şi MERS-CoV în 2012, iar apariţia unui virus precum SARS-CoV-2 era doar o chestie de timp”, afirmă cercetătorul Costel Atanasiu. 

Primele coronavirusuri, ingnorate 

   

Virusologul român susţine că greşelile făcute de oamenii de ştiinţă, mai ales la începutul pandemiei, sunt inerente cercetării ştiinţifice şi nu au legătură cu pandemia în sine. 

„Singurul lucru care s-ar fi putut face în plus ar fi fost studierea mai aprofundată a celorlalte două coronavirusuri care ne-au creat probleme în ultimii 20 de ani: SARS-CoV şi MERS-CoV. S-ar fi putut chiar face vaccinuri împotriva acestor virusuri care ne-ar fi ajutat enorm în primele luni de la declanşarea pandemiei când nu aveam nicio armă împotriva virusului”, explică Costel Atanasiu. 

Motivul pentru care nu am avut aceste vaccinuri este pentru că oamenii de ştiinţă nu au primit fonduri pentru cercetare, nu pentru că n-ar fi existat interes din partea lor, afirmă Atanasiu. 

„SARS-CoV a avut o mortalitate de 10%, iar MERS-CoV una de 35%. Numărul celor care au murit a fost în jur de 800 în ambele cazuri, iar virusurile au dispărut foarte repede. Practic pericolul dispăruse, iar factorii de decizie au considerat că ar fi o risipă de bani alocarea de fonduri pentru punerea la punct a unui vaccin”, spune Atanasiu.

Topirea gheţarilor, un pericol pentru omenire

Potrivit cercetătorului român, lucrurile s-au schimbat în ultimii doi ani în multe ţări în sensul că autorităţile au început să asculte mai mult de oamenii de ştiinţă.  Cea mai mare teamă, însă, o reprezintă schimbările climatice, care ar putea duce la topirea gheţarilor şi la apariţia unor virusuri extrem de periculoase. 

„Mi-e teamă însă că această atitudine va reveni la <normal>, iar odată pandemia trecută vom fi din nou ignoraţi. Să nu uităm că politicienii nu fac mari eforturi pentru a combate schimbările climatice în ciuda faptului că oamenii de ştiinţă avertizează de zeci de ani că vom avea foarte mult de suferit. 

Ca virusolog, îngrijorarea mea cea mai mare nu este că multe oraşe de pe coastele marilor şi oceanelor vor fi înghite de ape, ci faptul că topirea gheţarilor va duce la eliberarea în natură a unor bacterii cu care omenirea nu s-a întâlnit în ultimii 20.000 de ani.

Pentru virusurile şi bacteriile actuale, procesul de selecţie naturală a avut loc, noi fiind practic urmaşii celor care au avut o rezistenţă naturală la bolile din trecut, dar dacă apar nişte bacterii noi este posibil ca absolut nimeni să nu aibă niciun fel de protecţie înscrisă în codul genetic”, susţine cercetătorul Costel Atanasiu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Virusolog român din SUA, despre Omicron: „Toată lumea zice că vom scăpa mai repede, eu o să vă dezamăgesc”

Dr. Cristian Apetrei, virusolog român din SUA: „O mască purtată corect este mult mai eficientă decât testările inutile“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite