Top 5 pericole care ne pot ucide la volan. Greşelile grave pe care şoferii le fac conştient când pleacă cu maşina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: www.radiocluj.ro
Foto: www.radiocluj.ro

Cel mai mare pericol pentru un şofer la volan este viteza excesivă. Există însă şi alte câteva pericole care îi pun pe şoferi în postura de a provoca grave accidente de circulaţie.

Există câteva aspecte care pun într-un real pericol viaţa participanţilor la trafic dacă şoferii aleg să le ignore, dincolo de viteza excesivă. Vi le prezentăm mai jos pe cele mai importante dintre acestea.

Starea tehnică a maşinii

Mulţi şoferi aleg să circule cu maşinile, deşi ştiu că au probleme mari la sistemul de frânare, la direcţie şi de mecanică, ce pot conduce la producerea unor grave accidente de circulaţie.

”Aşa se ajunge ca atunci când încearcă să frâneze, conducătorul auto să constate că pedala se duce până la fund, iar maşina tot nu se opreşte. Asta se întâmplă din cauza conductelor ruginite. Pentru că nu a verificat discurile de frână sau a făcut-o, dar nu le-a înlocuit când trebuia, la o frână mai bruscă, unul din aceste discuri se va fisura şi va bloca roata. De asemenea, pentru că are un joc uriaş în capetele de bară, în pivoţi şi în caseta de direcţie, şoferul va pierde controlul maşinii când încearcă să evite o groapă sau un pieton care traversează neregulamentar strada şi va ajunge pe contrasens”, punctează Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi, câteva dintre pericolele la care se expun şoferii dacă nu acordă suficientă atenţie stării tehnice a maşinii. 

Telefonul la volan

În pofida amenzilor care se aplică pentru vorbitul la telefonul în timpul condusului, numeroşi conducători auto continuă să butoneze mobilul când sunt la volan, deşi se expun atât ei, pasagerii din maşină, cât şi ceilalţi participanţi la trafic la pericolul producerii unor accidente de circulaţie.

Este suficientă o secundă de neatenţie pentru ca şoferul să nu observe un pieton care traversează pe trecerea marcată cu zebră sau faptul că urmează un viraj şi riscă să iasă în décor, ori că a ajuns pe contrasens iar din sens opus vine o maşină.

Dacă este absolut necesar să daţi un telefon, să trimiteţi un mesaj sau să vorbiţi cu prietenii pe o reţea de socializare, este recomandat să opriţi maşina şi să faceţi aceste lucruri în condiţii de siguranţă.

Drumurile proaste

Infrastructura rutieră din România reprezintă o provocare serioasă pentru orice conducător auto ori de câte ori iese cu maşina în trafic. Atenţia acestuia la şofat trebuie să fie maximă pentru a compensa lipsa limitatoarelor de viteză, a marcajelor rutiere şterse şi a semnelor furate de la trecerile de pietoni, gropile din asfalt, lipsa gardurilor de protecţie şi a iluminatului pe  timp de noapte.

Teribilismul

Viteza excesivă reprezintă, după cum bine se ştie, una dintre principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere. Dacă la aceasta se adaugă şi teribilismul la volan, combinaţia este de cele mai multe ori mortală.

”Problema o reprezintă şoferii care nu stăpânesc bolizii cu sute de cai putere pe care îi conduc. Nu numai că şofează cu viteză foarte mare, dar se aventurează în depăşiri riscante, nu semnalizează intenţia de deplasare, punând în pericol viaţa celorlalţi participanţi la trafic, şi provoacă de multe ori accidente rutiere prin acest stil de condus iresponsabil. Sunt conducători auto mai puţin experimentaţi, care puşi în faţa unor astfel de manevre iresponsabile, nu reuşesc să mai controleze autovehiculele şi ies în decor sau intră pe contrasens şi produc accidente de circulaţie”, susţine Florin Marin Bogdan.

Consumul de alcool la volan

Una dintre principalele cauze ale producerii accidentelor de circulaţie este consumul de alcool la volan. Zilnic, sute de conducători auto sunt depistaţi băuţi  de către poliţiştii de la Rutieră. Cu toate că riscă dosar penal şi chiar câţiva ani de închisoare, mulţi şoferi aleg să ignore intedicţia legală de a consuma alcool şi a pleca apoi cu maşina la drum.

”Principalul efect al consumului de alcool este scăderea reflexelor. Un conducător auto aflat sub influenţa alcoolului va reacţiona mult mai greu la orice problemă apărută în trafic. Nu va reuşi să evite un copil care îi iese în faţă sau o maşină al cărui şofer se aventurează într-o depăşire riscantă. De asemenea, în funcţie de cantitatea de alcool consumată, va avea dificultăţi serioase în a menţine controlul direcţiei şi poate ieşi în decor sau poate ajunge cu maşina pe contrasens”, punctează Florin Marin Bogdan.

Prin urmare, dacă aţi consumat alcool, nu vă aventuraţi sub nicio formă cu maşina în trafic. Este un act de responsabilitate care cu siguranţă va salva vieţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite