Specialişti în chimie alimentară: „Dacă alcoolul produs la fabrica din Brăila a fost amestecat cu lichid de iarnă, atunci putem vorbi despre riscuri pentru oameni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în industrie alimentară din Galaţi cred că dacă procedurile de redistilare şi rafinare a soluţiilor care conţineau alcool şi care au ieşit ilegal şi miraculos de poarta fabricii din Brăila nu au fost făcute de persoane specializate şi în instalaţii profesionale, există posibilitatea ca mulţi compuşi chimici să fi ajuns în băuturile alcoolice care erau ulterior vândute în baruri.

Cea mai îngrijorătoare ipoteză ar fi cea în care băuturile ar fi fost obţinute prin recuperarea etanolului din lichidul de iarnă de spălat parbrizele.

„Lichidul de iarnă are componente anti-îngheţ, dintre care cel mai utilizat este etilenglicolul. Consumul repetat de etilenglicol poate duce la blocaj renal şi chiar la deces”, ne explică Gabriela Râpeanu, profesor universitar doctor la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi.

Riscuri ar fi fost şi în cazul lichidului de vară, asta în condiţiile în care nu de puţine ori presa a semnalat că acesta ar conţine metanol, un compus toxic pentru organismul uman. Ingerarea acestuia poate duce la orbire şi chiar la deces.

Cât priveşte ipoteza că pe poarta fabricii din Brăila ar fi ieşit mai multe cantităţi de alcool sanitar, în această situaţie riscurile sunt mici. „Albastrul de metilen se foloseşte în industria farmaceutică, deci nu afectează sănătatea omului”, a explicat Gabriela Râpeanu.

În fine, cum în comunicatul celor de la DIICOT Galaţi a fost trecută şi o a treia variantă de produs în care alcoolul a fost ascuns pentru a fi scos pe poarta fabricii de la Brăila – loţiune cosmetică -, dar nimeni nu ne-a putut explica despre ce substanţe este vorba, specialiştii nu au putut să-şi expună un punct de vedere concludent.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite