Soluția disperării la facturile uriașe cu încălzirea din iarnă: sobele pe lemn cu burlanul scos pe geam

0
0
Publicat:

Încălzirea tradițională: la sobe pe lemne, cu burlanul scos pe geam sau acoperiș, poate fi o alternativă la încălzirea cu centrale pe gaz, care produc facturi uriașe. Se întâmplă îndeosebi în localitățile mici din România. 

Soba cu lemne, alternativă la facturile uriașe la gaz FOTO: C.Mazilu
Soba cu lemne, alternativă la facturile uriașe la gaz FOTO: C.Mazilu

Sistemul poate fi folosit mai ales în localitățile din mediul rural,  unde deși există rețea de alimentare cu gaze, oamenii și-au păstrat sobele și se încălzesc cu lemne. De exemplu, la mai puțin 15 kilometri de orașul Galați, în satul Odaia Manolache, o parte dintre localnicii și-au montat centrale pe gaz, însă, pe perioada sezonului rece, folosesc tot sistemele vechi, cu sobe pe lemn. Asta din cauza facturilor uriașe la gaz.

„Noi avem centrală pe gaz montată anul trecut. Ne-am pus ca să nu mai fim nevoiți să cărăm toată ziua butelie de la magazin. Am păstrat însă și o sobă pe lemne. Bine am făcut, căci sunt mai ieftine lemnele. Nu ne permitem să plătim facturi mari. Suntem obișnuiți cu încălzirea pe lemne. Nu este o problemă”, spune o localnică.

Orășeni care se încălzesc la sobă pe lemne

Mai departe de municipiul Galați, la 60-70 de kilometri distanță, în orașele Târgu Bujor și Berești nu există rețea de gaze, iar oamenii care locuiesc la bloc sunt dependenţi de lemne şi butelie.

De la primarul orașului Tg. Bujor, Ioan Andone, am aflat că  fost depus proiectul pentru rețeaua de gaze , însă este încă în faza de aprobări.  În lipsa gazului, orășenii de la bloc se încălzesc dintotdeauna la sobe, cu burlanul scos pe geam.  Unii și-au montat centrale, însă tot pe lemne.

Burlane pe acoperiș la oraș FOTO: C.Mazilu
Burlane pe acoperiș la oraș FOTO: C.Mazilu

„Încă din vară, pregătim butucii de lemne pentru a ne încălzi la sobele din apartamente. Avem magaziile și uscătorul, pe care le-am transformat în depozite de lemne. Stau la etajul trei și le car pe scări, însă acum cu facturile astea uriașe care se anunță la gaze, este mai bine cu sobă cu lemne. Cu ce să plătim facturile la gaz?”, ne-a spus un localnic.

Târgu Bujor este al treilea centru urban al judeţului Galaţi atât ca mărime cât şi ca importanţă, având o populaţie de 7000 de locuitori.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite