Sirenele de alarmare vor suna la 1 martie în Galați. Care este semnificația semnalelor

0
Publicat:

Primăria Galați anunță că miercuri, 1 martie, între orele 10.00 și 11.00, va avea loc „Miercurea alarmelor” pentru verificarea funcționării sirenelor, exercițiu coordonat de către Departamentul pentru Situații de Urgență.

Sirene de alarmare a populației FOTO: Arhivă, Adevărul
Sirene de alarmare a populației FOTO: Arhivă, Adevărul

Conform legislației în vigoare privind organizarea şi asigurarea activităţii de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.

„Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepția sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut”, au transmis reprezentanții Primăriei Galați.

Semnificația semnalelor de alarmare

- Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele.

- Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.

- Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele.

- Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 1 minut.

Raed Arafat: „O să fie testate. Lumea să se obișnuiască”

Un exerciţiu de alarmare a populaţiei, prin sistemul de sirene, se va desfăşura miercuri, în cadrul acţiunilor pregătite de IGSU ca parte a programului din "Săptămâna Protecţiei Civile", a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

"Miercurea sirenelor - noi aveam în fiecare lună, în prima zi de miercuri, să pornim sistemele de alarmare, să le testăm, deci miercuri o să fie testate sirenele. O să informăm populaţia. Este normal ca aceste lucruri să se facă, lumea să se obişnuiască. Repet: faptul că facem, informăm, pregătim nu înseamnă că noi ştim că mâine se va întâmpla ceva. Este obligaţia noastră să facem acest lucru, asta face Protecţia Civilă - pregăteşte populaţia. Asta înseamnă să ai o Protecţie Civilă puternică - să previi, să pregăteşti, să răspunzi corect, să reconstruieşti. Astea sunt cele patru faze extrem de importante", a declarat Raed Arafat.  

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite