Satul românesc, singur și bătrân. Înmormântări multe și tot mai puține nașteri și nunți

0
Publicat:

Case vechi, părăsite, unele acoperite cu stuf, care stau să cadă - acestea este peisajul depopulării satelor din Galaţi, judeţ în care fenomenul de îmbătrânire a crescut îngrijorător în ultimul deceniu.

Tot mai multe sate din mediul rural sunt depopulate FOTO: C.Mazilu
Tot mai multe sate din mediul rural sunt depopulate FOTO: C.Mazilu

Potrivit datelor publicate de Direcția Județeană de Statistică Galați, localitățile cu cele mai mari scăderi în valori relative înregistrate în decursul ultimului deceniu sunt : comuna Cavadineşti (‐680 locuitori, mai puţin cu 21,8% față de populația din anul 2011), comuna Bereşti‐Meria (‐748 locuitori, mai puţin cu 19,8%), comuna Priponeşti (‐437 locuitori, mai puţin cu 19,7%) și comuna Băleni (‐450 locuitori, mai puţin cu 19,3% față de populația din anul 2011). 

Primarii spun că fenomenul de îmbătrânire și depopulare a satelor s-a intensificat în ultimul deceniu. Tinerii au plecat la oraș sau la muncă în străinătate, iar în urma lor au rămas bătrânii, casele pustii, cu acoperişuri din stuf sau şindrilă și uliţe tot mai goale.

„Eu am spus în foarte multe rânduri. Cele mai grave probleme ale satului românesc sunt îmbătrânirea și depopularea. Oamenii îmbătrânesc, tinerii pleacă în orașe, spre un trai mai bun, iar aici rămân casele goale, abandonate. Natalitatea este foarte scăzută, iar înmormântările sunt în creștere. Este o realitate și problemă generală în mediul rural. Se știau aceste lucruri și fără recensământ”, spune Ionel Popa, primarul comunei Băleni.

O altă localitate, aceleași probleme. 

„Sunt foarte multe case părăsite, care nu mai au nici măcar moștenitori. Din păcate, din 2008, de când sunt primar, am văzut mulți săteni plecând dintre noi, iar natalitatea este foarte scăzută. Au rămas bătrânii, în timp ce tinerii au plecat în Germania, în Italia, și-au cumpărat case acolo și nu se mai întorc. Și-au luat soțiile, copiii și duși au fost.... Media de vârstă din localitate este peste 60 de ani”, spune primarul comunei Berești-Meria, Victor Dorobăț.

Zeci de case părăsite în satele din Moldova FOTO: C.Mazilu
Zeci de case părăsite în satele din Moldova FOTO: C.Mazilu

Fenomenul de îmbătrânire a populației județului Galaţi    

Fenomenul de îmbătrânire s‐a accentuat, vârsta medie a populației rezidente pentru județul Galati a crescut în ultimii zece ani cu 2,4 ani, de la 40,7 ani cât era la recensământul din 2011, la 43,1 ani. Față de vârsta medie pe țară (42,4 ani), vârsta medie a județului Galaţi este mai mare cu 0,7 ani.  

În ierarhizarea județelor după vârsta medie, județul Galaţi se plasează pe locul 26.

În cadrul Regiunii Sud‐Est din care face parte și județul Galaţi, vârsta medie este de 43,3 ani, județul Galaţi poziționându‐se pe locul al 3‐lea.  

Indicele de îmbătrânire demografică (numărul persoanelor vârstnice de 65 ani şi peste care revine la 100 de persoane tinere, sub 15 ani) în județul Galaţi este 131,1 persoane vârstnice la 100 persoane tinere, mai mare decât media națională de 121,2 persoane vârstnice la 100 persoane tinere, cu 9,9 persoane vârstnice la 100 persoane tinere.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite