Sala Sporturilor din Galaţi funcţionează de şapte ani fără avizul pompierilor. Pericolul este „înlăturat“ cu un afiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În sala cu o capacitate de 3.000 de locuri sunt organizate săptămânal 2-3 evenimente, de la întreceri sportive până la concerte care o umplu până la refuz. Publicul nu este în siguranţă, însă activitatea continuă ca şi cum nu ar exista niciun risc.

De nu mai puţin de şapte ani Sala Sporturilor din Galaţi funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, spectatorii fiind supuşi unui risc considerabil deoarece, după cum arată rapoartele întocmite de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) nu sunt îndeplinite mai multe condiţii legale.

Mai exact, printre multele deficienţe, materialele din care au fost construite tavanul şi lambriurile nu se încadrează în categoria de rezistenţă la foc prevăzută de lege, iar bazinul de apă al instalaţiei de stingere a incendiilor este subdimensionat. Adică, dacă – Doamne fereşte! – izbucneşte un incendiu cantitatea de apă disponibilă nu ajunge decât cel mult o paparudă.

Inspectorii de la ISU au amendat în mai multe rânduri Primăria Galaţi (proprietara sălii), una dintre sancţiuni fiind de 50.000 de lei, iar municipalitatea a promis de fiecare dată că va lua măsuri pentru a intra în legalitate. Alarmant este că deşi nu corespunde criteriilor de siguranţă, sala este în continuare deschisă şi găzduieşte 2-3 evenimente pe săptămână, unele de amploare, cum a fost recentul concert The Motans.

Publicul este pus în mod conştient în pericol, autorităţile ştiu asta, însă nu fac aproape nimic pentru a rezolva problemele, argumentul fiind acela că se lucrează la un proiect, dar deocamdată nu au fost identificate fondurile necesare.

Pentru a nu se recurge la închiderea sălii s-a apelat la o soluţie „de avarie” care presupune costuri mari pentru ISU şi blocarea unui echipaj de intervenţie.

„La evenimentele organizate în Sala Sporturilor pompierii se deplasează ca măsură de precauţie. Acolo nu este vorba despre o încălcare gravă a legii, cumulativ ei nu îndeplinesc toate condiţiile, mai au nevoie de nişte instalaţii. Ştiu că au făcut demersuri pentru rezolvarea problemelor, noi în ultimii ani i-am amendat de mai multe ori, cea mai mare amendă a fost de 50.000 de lei. Până la finalul procedurilor, vom participa la evenimente cu echipaje şi înainte de acestea, inspectorii de la prevenire vor inspecta sala pentru stabilirea unor reguli suplimentare de securitate”, a precizat ISU Galaţi.

O altă măsură luată, care pare hazlie dacă în esenţă nu ar fi tragică, este că la intrarea în  Sala Sporturilor a fost pus un afiş pe care scrie „Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu”. Deci, cum ar veni, pericolul aproape că a fost înlăturat.
 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite