Ruinele celei mai mari fabrici de echipamente hidraulice din Moldova, transformate în munți de moloz

0
Publicat:

Fosta fabrică de componente hidraulice Mehid SA Galaţi, transformată în munți de moloz. Un complex rezidenţial, cu locuinţe şi birouri, va fi ridicat pe ruinele fostei fabrici.

Fosta fabrică Mehid, transformată în munți de moloz FOTO: C.Mazilu
Fosta fabrică Mehid, transformată în munți de moloz FOTO: C.Mazilu

Înfiinţată în 1905, fabrica era cea mai mare şi mai modernă întreprindere de echipamente hidraulice din Moldova, fiind dintre cei mai importanţi furnizori pentru Tractorul Braşov. În vremea sa de glorie avea peste 2.000 de angajaţi şi exporta în peste 40 de ţări.

La un moment dat, în momentele sale de glorie, a produs şi piese de avioane pentru Uzina de Avioane Bacău. De asemenea, a fost un important furnizor de echipamente pentru Combinatul Siderurgic, şantierele navale din Galaţi, Brăila şi Tulcea. 

Declinul fabricii a început în 1999, atunci când a fost cumpărată de la stat de omul de afaceri gălăţean Cornel Mangalea. Din acel moment, începe declinul fabricii, iar producţia scade masiv. După 2006 a fost trasă pe linie moartă, fiind lăsată la cheremul hoţilor de fier. 

Complex rezidențial pe locul fostei fabrici

Ba mai mult, din cauza deşeurilor depozitate în zonă, cele 3,5 ha de teren s-au transformat într-un focar de infecţie, terenul fostei fabrici fiind contaminat chimic cu o serie de reziduuri periculoase, unele chiar cancerigene, rămase din perioada când fabrica funcționa. Lucruri sesizate, în nenumărate rânduri, şi de Garda de Mediu Galaţi.

Ruinele fostei fabrici Mehid, demolate FOTO: C.Mazilu
Ruinele fostei fabrici Mehid, demolate FOTO: C.Mazilu

După ani de litigii, zeci de sesizări, amenzi, tergiversări, contestaţii în justiţie, fosta fabrică Mehid are, în prezent, un nou proprietar care vrea să construiască acolo un complex rezidenţial. 

Terenul este acum deținut de firma Popa Nan Project SRL din București, care l-a cumpărat, în urma licitației, cu 6 milioane de euro. Potrivit autorizației de demolare, terenul trebuie să fie eliberat în termen de șase luni. 

Fosta fabrică de componente hidraulice se află într-o zonă atractivă a orașului, pe unul dintre principalele bulevarde, George Coşbuc, la 50 de metri de Liceul CFR  şi la circa 100 de metri de mall-ul din Galaţi. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite