REPORTAJ Românii care se hrănesc cu alimente donate de supermaketuri înainte de expirare FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spaţiul unde sunt depozitate alimentele şi produsele nonalimentare donate de supermarketuri FOTO Valentin Trufaşu
Spaţiul unde sunt depozitate alimentele şi produsele nonalimentare donate de supermarketuri FOTO Valentin Trufaşu

Sute de persoane, copiii şi adulţi deopotrivă, primesc în fiecare lună alimente de strictă necesitate, dar şi conserve, dulciuri şi chiar îmbrăcăminte prin donaţii de la mai multe supermarketuri, care ajung la organizaţiile neguvernamentale prin Banca Regională pentru Alimente din Galaţi.

Banca pentru Alimente este un concept introdus în România pentru prima dată în 2005 de un român, Gabriel Sescu, şi se bazează pe donarea de alimente, produse nonalimentare şi îmbrăcăminte de către marile lanţuri de supermarketuri. Toate aceste produse ajung la copiii şi persoanele în nevoie prin intermediul băncilor pentru alimente înfiinţate la nivel naţional şi a ONG-urilor.

GALERIE FOTO 

La Galaţi, Banca Regională pentru Alimente are doar câteva luni de la înfiinţare, dar a reuşit lucruri remarcabile. Funcţionează ca un ONG în baza legii 217/2016 (privind diminuarea risipei alimentare) şi a donat până acum peste 32 de tone de alimente şi produse alimentare către 8 ONG-uri, care le-au distribuit copiiilor şi persoanelor sărace de care se ocupă.

„Supermarketurile ne donează nouă diverse produse alimentare, iar în schimb primesc anumite facilităţi. Produsele trebuie să ajungă la noi cu 10 zile înainte de expirare, astfel încât să le putem distribui în timp util”, ne-a declarat Adriana Blaj, preşedintele Băncii Regionale pentru Alimente Galaţi, structură care acoperă judeţele Galaţi, Brăila, Vaslui şi Focşani.

Bunurile au fost donate până acum de Lidl şi Metro, dar se aşteaptă ca în perioada următoare şi alte supermarketuri să le urmeze exemplul. Vorbim de legume, fructe, conserve, lactate, preparate din carne, dar şi făină, mălai, zahăr şi ulei. Lidl a mers chiar şi mai departe, iar la Galaţi a contribuit financiar la deschiderea Băncii Regionale de Alimente, dar şi la închirierea spaţiului şi achiziţionarea unei autoutilitare frigorifice şi a celorlalte echipamente necesare pentru depozitarea produselor în condiţiile igienico-sanitare cerute de lege.

ONG-urile se ocupă de distribuţie

Am găsit la Banca Regională pentru Alimente de la Galaţi o varietate de produse alimentare, pornind de la legume şj fructe până la conserve şi băuturi carbogazoase. Important de amintit este că toate aceste produse nu ajung direct la beneficiari, ci sunt preluate de organizaţii neguvernamentale. 

„Încheiem contracte cu organizaţii nonprofit, despre care ştim exact ce număr de beneficiari au şi care distribuie ulterior alimentele şi produsele nonalimentare către aceştia”, explică Adriana Blaj.

Banca pentru Alimente Galati FOTO Valentin Trufasu 8

FOTO Valentin Trufaşu

Ca să se evite situaţiile ca persoane care nu se află în dificultate să primească produsele, fiecare ONG beneficiar este riguros verificat în prealabil. Ulterior, se verifică şi dacă alimentele au ajuns efectiv la beneficiari. Reprezentanţii Băncii Regionale pentru Alimente de la Galaţi fac acum un apel şi la alte organizaţii neguvernamentale să vină către ei pentru a prelua şi a transmite către persoanele nevoiaşe alimentele şi produsele nonalimentare de care au nevoie.

De asemenea, e nevoie şi de firme şi alte supermarketuri pentru a finanţa acest proiect la nivel regional, astfel încât nevoiaşii, fie ei copiii sau adulţi, să continue să beneficieze de aceste produse de care au mare nevoie pentru a supravieţui.

Alimente pentru nevoiaşi, donate direct din magazin

Banca Regională pentru Alimente a marcat şi o premieră. Sub titulatura ”Colectă de Crăciun”, în 8 magazine Lidl de la Galaţi şi Focşani, cumpărătorii au avut posibilitatea să cumpere făină, ulei, zahăr, conserve şi alte produse mai greu perisabile, pe care le-au aşezat în containere instalate la ieşirea din aceste unităţi.

Banca pentru Alimente Galati FOTO Valentin Trufasu 6

FOTO Valentin Trufaşu

”Pe baza unor procese verbale încheiate cu diverse ONG-uri, toate aceste produse au fost preluate direct din magazine şi au ajuns la beneficiari”, spune preşedintele Băncii Regionale pentru Alimente Galaţi. Acţiunea s-a bucurat de un succes foarte mare, iar acum se va organiza o campanie similară şi de Paşte.

Famiiile sărace cu mulţi copii-principalii beneficiari

Prin intermediul fundaţiei Familia din Galaţi, numeroşi copii s-au putut bucura în ultimele luni de legume şi fructe, dar şi de dulciuri şi produse alimentare de strictă necesitate. ”Am primit produse de bază (ulei, făină, mălai), dar şi dulciuri, fructe, conserve, legume, lactate şi produse din carne. Toate acestea le-am redistribuit către copiii de la centrul de zi şi centrul rezidenţial, dar şi către cei în nevoie din zonele mărginaşe ale Galaţiului. Unde am aflat de un caz social, în special de familii cu foarte mulţi copii, ne-am deplasat la ei şi le-am oferit alimente din această colectă”, ne-a declarat directorul fundaţiei Familia, Mariana Robea, care se ocupă de copiii proveniţi din familiii defavorizate.

Banca pentru Alimente Galati FOTO Valentin Trufasu 1

FOTO Valentin Trufaşu

”Pe noi ne ajută foarte mult tot ce primim. Vă daţi seama, fructe şi dulciuri pentru copii, e tot ce îşi doresc, pentru că noi nu avem bani să le cumpărăm”, spune Victoria Grumezescu, unul dintre beneficiari. ”E un lucru foarte bun ce s-a făcut. Decât să expire şi să se arunce atâta mâncare, mai bine se dă la cei care nu au. Eu mă bucur ca un copil de tot ce primesc”, ne-a declarat Alexandrina Luţă Badache.

”Nu mai mâncasem nici noi, nici copiii legume şi fructe de luni de zile. Nu avem bani să cumpărăm. E foarte bine ce se face cu toată mâncarea asta. Să ajungă şi la noi, la cei care nu ne permitem să luăm ce ne trebuie”, explică o altă beneficiară, Daniela Petruţa Lupu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Românul care a creat bragagizantul, amestecul energizant inedit. A luat aurul la un salon internaţional de invenţii

Cum se prepară delicioasa tocăniţă ciobănească de berbecuţ la ceaun, mâncarea pregătită de ciobani înainte de a pleca în transhumanţă cu oile

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite