Dezastrul de la Economat: Ce a găsit Curtea de Conturi la reţeaua de magazine înfiinţată de Vanghelie când era primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Reţeaua de magazine Economat a fost înfiinţată de fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie pentru a oferi nevoiaşilor alimente la un preţ mai mic. Un raport al Curţii de Conturi obţinut de Hotnews punctează principalele nereguli.

Printre acestea se numără: achiziţii de sute de milioane de lei fără facturi conforme, plăţi nelegale de jumătate de milion de lei pentru agende, calendare şi pungi care nu se ştie unde au dispărut, două contracte pentru aceleaşi lucrări la Piaţa Rahova, scrie Hotnews

Raportul Curţii de Conturi a vizat perioada 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2020 şi a mai scos la iveală că stocurile de marfă nu au fost inventariate anual, astfel că nu se poate spune ce a dispărut şi ce nu, marfa a fost depozitată necorespunzător, fiind afectată de igrasie sau a fost lăsată să expire şi au fost făcute achiziţii de sute de milioane de lei fără facturi conforme.

În perioada verificată de Curtea de Conturi, directorul Economat a fost Petre Marian Leonard.

”S-a constatat că entitatea a înregistrat în contabilitatate suma totală de 438.264.495 lei reprezentând capital social subscris şi vărsat, în condiţiile în care, potrivit Actului Constitutiv din data de 30.12.2020 şi certificatului constatator nr. 635620/06.09.2021 eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, capitalul social subscris şi vărsat înregistrat la Registrul Comerţului este în sumă de 408.067.500 lei, mai puţin cu 30.196.999 lei. (...)

În sedinţa din data de 27.12.2018, Consiliul Local al Sectorului 5 a aprobat majorarea capitalului social cu 30.196.995 lei, de la 408.067.500 lei la 438.264.495 lei. Conform extraselor de cont din perioada 01.12 2018 - 31.12.2020, Consiliul Local Sector 5 a virat în contul societăţii suma de 30.196.999 lei. (...) Rezultă că suma de 30.196.995 lei virată de asociatul unic, Consiliul Local Sector 5, cu titlu de majorare capital social, nu a fost comunicată la ONRC ”.

Nedeclarând majorarea de capital la Registrul Comerţului, legislaţia a fost încălcată şi au fost furnizate informaţii eronate partenerilor publici şi civili, arată Curtea de Conturi.

A înregistrat în propriul patrimoniu pieţele din sector, deşi avea doar drept de folosinţă asupra lor

Potrivit datelor din Raportul Curţii de Conturi, Economat a înregistrat în propriul patrimoniu mai multe imobile, cu o valoare de peste 53 de milioane de lei, primite în folosinţă gratuită de la Primărie, dar care sunt proprietatea Sectorului 5.

Este vorba despre pieţele din sector, date în folosinţă în baza unor contracte de asociere între Administraţia Pieţelor şi Economat, care aveau ca scop modernizarea acestora:

  • Contractul de asociere în participaţiune nr. 1 din 24.01.2002 având ca obiect reconstrucţia, extinderea şi modernizarea complexului alimentar Piaţa George Cosbuc în suprafaţă de 8.254.mp, durata asocierii 50 ani.
  • Contractul de asociere în participaţiune nr.408/19.04.2002 având ca obiect reconstrucţia, extinderea şi modernizarea complexului alimentar Piaţa Cotroceni în suprafaţă. de 710.mp, durata asocierii 50 ani.
  • Contractul de asociere în participaţiune 743/ 01.08.2002 având ca obiect reconstrucţia, extinderea şi modemizarea complexului alimentar Piaţa Rahova în suprafaţă. de 3.500.mp, durata asocierii 50 ani.
  • Contractul de asociere în participaţiune nr.1368/ 04.08.2003 având ca obiect reconstrucţia, extinderea şi modemizarea complexului alimentar Piaţa Rahova în suprafaţă de 2.648,7.mp, durata asocierii 50 ani.
  • Contractul de asociere în participaţiune nr.790/05.04.2006 având ca obiect reconstrucţia, extinderea şi modernizarea complexului agro -alimentar Piaţa Ferentari în suprafaţă de 2.880.mp, durata asocierii 50 ani.
  • Contractul de asociere în participaţiune nr.1978/31.07.2017 având ca obiect reconstrucţia, extinderea şi modernizarea complexului alimentar Piaţa 13 Septembrie (Complex agro-alimentar) în suprafaţă de 11.054.mp, durata asocierii 50 ani.
  • În perioada 2018-2020 societatea nu a făcut inventarul bunurilor

În perioada 2018-2020 societatea nu a făcut inventarul bunurilor, astfel că nu se mai ştie ce alimente avea pe stoc la momentul respectiv şi ce a dispărut:

”Deşi în anul 2018 şi anul 2019 conducerea entităţii a emis decizii de inventariere, activitatea de inventariere nu s-a concretizat în întocmirea unui proces-verbal privind rezultatele inventarierii patrimoniului”.

După intrarea în insolvenţă a companiei s-a făcut o comisie care a inventariat toate bunurile societăţii, însă inventarierea s-a făcut doar faptic, în depozite, deoarece evidenţa contabilă nu a fost de găsit, iar acolo unde s-a găsit, produsele nu erau trecute cu numele complet:

”În baza deciziei de inventariere nr. 2905/18.06.2021, s-a constituit comisia centrală de inventariere, care începând cu data de 22.06.2021, a avut obligaţia de a proceda la inventarierea tuturor elementelor patrimoniale ale debitoarei ECONOMAT SECTOR 5 SRL, existente în cadrul societătii.

În data de 08.11.2021, a fost înregistrat la Economat SRL, procesul verbal prin care au fost comunicate rezultatele operaţiunii de inventariere, respectiv faptul că au fost inventariate doar faptic stocurile existente în gestiunile urmatoare: Depozit Jilava, Depozit George Cosbuc , Magazin Cotroceni, Magazin Rahova, Magazin Ferentari; Sediul societatii - Piata Natiunile Unite. (...) Inventarul a fost realizat faptic, fără a putea fi confruntat cu situatia scriptică, având în vedere faptul că din documentele puse la dispozitie nu s­-au putut aprecia diferenţele care parvin între soldul din listele de inventar, cel din balanţă, precum şi denumirile incomplete ale articolelor din inventar. (...)

Dat fiind faptul că a existat un număr foarte mare de repere de inventariat, comisia a procedat la verificarea prin sondaj a bunurilor aflate în cutii pentru a verifica existenţa şi integritatea lor”.

Potrivit documentului Curţii de Conturi, serviciile de contabilitate ale ECONOMAT SECTOR 5 SRL au fost externalizate către societatea ASCONTA AUDIT MANAGEMENT SRL, iar administratorul judiciar a cerut acces la baza de date, dar nu a primit răspuns. Contractul a fost reziliat în 6 aprilie 2021 şi s-a apelat la serviciile altei firme de contabilitate după această dată.

”Conform contractului nr. 257/07.06.2021, serviciile de contabilitate ale ECONOMAT SECTOR 5 SRL au fost externalizate către societatea SMART NUMBERS SRL. Datele au fost solicitate reprezentantilor societăţii de contabilitate, în condiţiile în care societatea debitoarea nu a avut acces la înregistrările operate în contabilitate la situaţiile sale financiare.

Reprezentanţii societăţii de contabilitate SMART NUMBERS SRL ne-au comunicat informatiile şi documentele solicitate, cu menţiunea că nu pot furniza explicatii exacte cu privire la înregistrările din perioada anterioară intrării în procedura de insolvenţă, dat fiind faptul ca aceştia au început activitatea in cadrul societăţii la data de 08.06.2021”, se mai arată în raport.

Neregulile descoperite de comisia care a inventariat bunurile societăţii, la intrarea în insolvenţă sunt:

  • Au fost identificate mai multe bunuri mobile (calculatoare, imprimante, monitoare, tastaturi, aparate aer condiţionat, case marcat) nefunctionale si incomplete, pentru care comisia face propunerea de casare.
  • Stocurile aflate în Jilava, Str. Ana Ipatescu nr. 44, sunt depozitate în încăperi securizate prin lanţuri, lacăte, sunt pe paleti din lemn. Unele articole au fost viciate de infiltratii (igrasie), astfel că anumite bunuri nu mai pot fi utilizate din cauza stării de degradare în care se află.
  • Stocurile aflate în depozitul din Bd. George Cosbuc, Nr. 122 — 124, Bucuresti, sector 5 sunt depozitate în încăperi securizate (usi, lacăte), pe rafturi, respectiv paleţi din lemn. O parte din aceste bunuri au fost afectate de igrasie.
  • Bunuri expirate (detergenţi, săpunuri, soluţii curăţat).
  • În cazul autovehiculelor, comisia a constatat faptul că unele nu sunt funcţionale sau sunt incomplete.
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite