Reacţia unor profesori cunoscuţi la invitaţia la un curs de numerologie. „Nu poţi să informezi cu privire la orice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Onuţ Atanasiu (stânga) şi Doru Căstăian FOTO arhivă Adevărul
Onuţ Atanasiu (stânga) şi Doru Căstăian FOTO arhivă Adevărul

Dascălii consideră că dacă este un accident, o scăpare sau  chiar neştiinţă, este la fel de grav. În opinia acestora, trebuie selectat cu atenţie orice este trimis profesorilor din şcoli pentru că mulţi vor considera că astfel de adrese sunt, de fapt, obligaţii profesionale.

Noul inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar al judeţului (ISJ) Galaţi, Selena Costea, a trimis, pe 7 ianuarie, o adresă cadrelor didactice din judeţ, prin care le invita să participe la proiectul online „Numerologia - o 9 legătură între dascăl şi elev”. 

Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia Numerologilor din România, iar conferinţa promovată de Inspectoratul Şcolar din Galaţi a avut loc vineri, 8 ianuarie, în mediul online. Selena Costea şi-a motivat gestul, susţinând că orice profesor are libertatea de-a alege dacă urmează sau nu un astfel de curs.

„Pentru mintea profesorilor funcţionează deja ca o recomandare”

Lucrurile nu sunt nici pe departe atât de simple cum încearcă să le prezinte inspectorul şcolar general de la Galaţi. O spune Doru Căstăian, profesor de ştiinţe socio-umane la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, recompensat cu premiul „Merito” în 2018.  

„Întrebarea care se pune este dacă ceea ce s-a întâmplat este un accident, o scăpare sau e mai rău de atât, adică e, de fapt, neştiinţă în formă gravă. Am văzut poziţia oficială a inspectoratului, conform căreia noi informăm şi apoi fiecare face ce vrea. Mie, personal, nu mi se pare sustenabilă o astfel de poziţie pentru că literalmente nu poţi să informezi cu privire la orice. Simplul fapt că un inspectorat trimite în şcoală o adresă, fie ea şi cu rol de informare, cel puţin pentru mintea profesorilor funcţionează deja ca o recomandare. Problema este cât de aproape sau cât de departe vedem lucrurile. Dacă reducem toată discuţia la cazul ISJ Galaţi, riscăm să facem doar cancan şi să nu vedem problema mai gravă, care este structurală şi mai puţin spectaculoasă”, explică Doru Căstăian.

Unde este, de fapt, problema

În opinia lui Doru Căstăian, educaţia ştiinţifică este la pământ în şcoli, iar aceasta este adevărata problemă. 

„Când eşti profesor de fizică sau de chimie, dar faci activităţi pe grupe în funcţie de compatibilitatea zodiacală, că am auzit şi aşa ceva, ai o mare problemă. Facem foarte multă ştiinţă, dar fără să educăm ştiinţific. Când reduci fizica doar la probleme, doar la aplicaţii ale unor capitole, când ştiinţele sunt învăţate doar ca să intrăm la facultatea de medicină şi absolut nimeni nu se ocupă de educarea în spirit ştiinţific, care este cu totul altceva decât să ştii formulele şi să faci trei calcule, aici se ajunge. Este inevitabil”, conchide profesorul de ştiinţe socio-umane.

„Nu aş fi trimis-o cu adresă de înaintare”

Fostul inspector şcolar general de la Galaţi, Onuţ Atanasiu, profesor la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri”, a nuanţat şi mai mult problema, precizând că pe adresa inspectoratului sosesc numeroase solicitări asemănătoare în fiecare zi, dar acestea sunt redirecţionate, de regulă, către profesori fără antetul instituţiei. 

„Hârtii cu anunţuri care ţin de tot felul de asociaţii, fundaţii sau chiar persoane, legate de tot felul de activităţi, vin în fiecare zi la inspectorat. Se ocupă de ele un inspector cu atribuţii pe activităţile extraşcolare. Sigur, poţi să le trimiţi sau să nu le trimiţi mai departe. Ei asta cer, să le trimiţi mai departe. De obicei, nu poartă antetul inspectoratului, dar nu este o chestie nouă. Eu nu aş fi trimis-o cu adresă de înaintare”, ne-a declarat Onuţ Atanasiu.

Selena Costea este învăţătoare la Şcoala Gimnazială Nr. 2 din Lieşti şi a fost numită inspector şcolar general adjunct la ISJ Galaţi în iunie 2020, cu susţinerea PNL. După ce fostul inspector şcolar general Onuţ Atanasiu a fost ales deputat, aceasta a rămas provizoriu la conducerea instituţiei.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Fraudă cu aşa-zise burse pentru elevii care învaţă online. Părinţii erau păcăliţi să plătească 100 de lei pentru a obţine 3.600

Ministrul Educaţiei: Examenele naţionale se doresc a fi organizate la aceeaşi dată, în aceeaşi structură, în format fizic. Tematica ar putea fi adaptată

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite