Promisiuni de toamnă: fabrică de tractoare în Zona Liberă Galaţi şi „poartă de intrare” pe relaţia Asia-Europa
0Ideile au fost lansate cu prilejul vizitei făcute la Galaţi de Andrei Grimkievich, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Belarus în România. Deocamdată, însă, nu au fost precizate nume de firme interesate sau sume ce ar urma să fie investite.
Vizita la Galaţi a lui Andrei Grimkievich, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Belarus în România, a aprins imaginaţia multor oameni din administraţia publică locală, care s-au şi repezit să anunţe un viitor strălucitor al relaţiilor bilaterale, deşi nu există niciun fel de elemente care să vină în susţinerea speranţelor.
Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a declarat la scurt timp după vizita lui Grimkievich, că în Zona Liberă Galaţi s-ar putea înfiinţa, pe viitor, o fabrică de tractoare (cu piese produse în Belarus), potenţială investiţie despre care a discutat cu ambasadorul. Evident, acesta din urmă n-a venit la Galaţi însoţit de vreun investitor (nici măcar ataşatul economic al Ambasadei Belarusului nu a fost de faţă), aşa că este foarte greu de crezut că o declaraţie diplomatică specifică poate ţine loc de un plan de afaceri concret.
Trebuie spus că înaltul oaspete a fost primit, miercuri, la Prefectura Galaţi, de către subprefectul Mihai Manoliu, iar la întâlnire au fost de faţă şi primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, precum vicepreşedintele CJ Galaţi, Gigel Istudor, dar şi numeroşi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură şi ai mediului de afaceri local. Ambasadorul a venit singur, aşa că „discuţiile axate pe perspectivele dezvoltarii relatiilor bilaterale” (ca să cităm din comunicatul de presă al Primăriei Galaţi) au fost de fapt un schimb de amabilităţi şi cam atât.
Evident, ambasadorul Andrei Grimkievich a făcut ceea ce-i cere fişa postului şi a apreciat că România este a opta ţară din Europa (inclusiv Turcia) cu care Belarus realizează schimburi economice.
„Belarus produce şi asamblează în România tractoare şi are reprezentanţe ale companiilor de tractoare, camioane, autobuze, TIR-uri, cauciucuri, materiale de construcţii, echipamente pentru drumuri şi infrastructură, produse chimice etc, dar potenţialul relaţiilor dintre noi este mult mai mare. Ideea pe care o avem este de a transforma România într-o poartă către Europa pentru Belarus şi invers, de a transforma Beralurs, pentru România, într-o poartă de intrare pe piaţa Euro-Asia. Şi, după părerea mea, judeţul şi oraşul dumneavoastră frumoase au toarte oportunităţile în acest sens”, a spus diplomatul.
„L-am rugat pe domnul ambasador să ia în considerare ideea cu potenţialii investitori. Poate că Zona Liberă Galaţi s-ar preta la o astfel de dezvoltare, avem aici la Galaţi şi forţă de muncă bine pregătită şi la Universitatea Dunărea de Jos există o secţie de construcţii maşini, deci, tot ansamblul acesta ar putea deveni interesant într-o eventuală viitoare colaborare”, a declarat, cu un optimism aproape molipsitor, primarul Ionuţ Pucheanu.