Proiectul care ar putea revoluţiona industria alimentară a României: alimente etichetate altfel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii universitari Anastasia Belc, Petru Alexe şi Maria Tofan Foto: Valentin Trufaşu
Profesorii universitari Anastasia Belc, Petru Alexe şi Maria Tofan Foto: Valentin Trufaşu

Cei mai renumiţi profesori universitari şi specialişti din industria alimentară a României au pus la punct ultimele detalii legate de o iniţiativă care va deveni în următoarele luni proiect de lege. Este vorba despre etichetarea produselor alimentare, care s-ar putea schimba substanţial în favoarea consumatorilor.

Cumpărătorii din România nu ştiu în prezent ce produse alimentare să aleagă cu exactitate de pe piaţă, chiar dacă pe fiecare etichetă producătorul menţionează numărul de calorii, ingredientele folosite la realizarea produsului şi alte detalii. Consumatorul ar trebui să verifice toate produsele care se apropie de ce vrea el, lucru ce se dovedeşte de cele mai multe ori imposibil.

Facultatea de Inginerie Alimentară din Galaţi a venit cu ideea iniţierii unui proiect de lege, la cererea asociaţiilor de consumatori din ţară, ce vizează o nouă etichetare a produselor alimentare, ce este susţinută de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare Bucureşti, de Ministerul Agriculturii şi Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice.

Profesorul universitar Petru Alexe, fostul decan al Facultăţii de Inginerie Alimentară din Galaţi, profesorul universitar Anastasia Belc, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare Bucureşti şi doctorul Maria Tofan, decanul Facultăţii de Ingineria Produselor Alimentare din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, au propus folosirea codurilor de culori pentru simplificarea procesului amintit. 

Informare în câteva secunde

Astfel, culoarea roşie aplicată la glucide pe toate produsele semnifică că acestea depăşesc limita admisă pentru diabetici, în timp ce culoarea verde ar arăta, dimpotrivă, că aceasta este sub pragul care ar crea probleme pentru această categorie de consumatori. Cumpărătorii ar şti în câteva secunde ce produse pot consuma şi ar alege unul dintre ele, iar dacă doresc şi mai multe informaţii, vor avea acces la un site specializat, unde pot afla în amănunt ce conţine produsul respectiv.

”Am stabilit să completăm informaţia nutriţională de pe etichetă cu un element informatic nou, care să permită consumatorilor să citească rapid informaţiile pentru un anumit produs alimentar. Informaţiile vor fi complete, standardizate şi puse într-o matrice, o informaţie rapidă, precisă şi completă, aşa cum îşi doreşte consumatorul”, a declarat profesorul universitar Petru Alexe, fostul decan al Facultăţii de Inginerie Alimentară din Galaţi.

Vorbim practic de o extensie a etichetei actuale, ce trebuie să conţină originea materiei prime folosite, denumirea producătorului şi a distribuitorului, dar şi dacă există producători şi distribuitori secundari, precizări asupra valorii nutriţionale şi energetice, asupra procesului tehnologic şi a riscurilor pe care le comportă ingredientele folosite la realizarea produsului.

”Pornim de la nevoia consumatorului de a personaliza alimentaţia pe care el şi-o doreşte. Nu vorbim neaparat de persoane cu afecţiuni, ci de persoane care au anumite nevoi de nutrienţi. Această etichetă complementară vine cu anumite informaţii pentru cei care chiar au nevoie, iar dacă vor o informaţie mai detaliată decât cea de pe etichetă, o pot obţine. Ele vor fi puse într-un anumit tipar, astfel încât consumatorul să se obişnuiască cu modul în care aceste informaţii sunt aranjate şi să le poată găsi foarte uşor”, a declarat Anastasia Belc, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare Bucureşti

Consumatorii au ultimul cuvânt

Pe 8 septembrie, a avut loc la Galaţi o întâlnire între reprezentanţii Facultăţii de Inginerie Alimentară Galaţi, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare Bucureşti şi Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice pentru a pune la punct ultimele detalii asupra a ceea ce se doreşte a fi noul cod de etichetare al produselor alimentare în România.

”Consumatorul român ştie ce îşi doreşte, dar varietatea de produse de pe piaţă îl bulversează puţin. Acest cod îl va ajuta ca, de fiecare dată când intră în magazin, să ştie ce să urmărească. Este practic un limbaj de comunicare mult mai rapid între producător şi consumator”, a declarat doctorul Maria Tofan, decanul Facultăţii de Ingineria Produselor Alimentare din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Noul sistem de etichetare nu implică decât costuri suplimentare minime pentru producătorii de produse alimentare. După ce consumatorii îşi vor spune punctul de vedere legat de proiectul specialiştilor din domeniu, acesta va deveni proiect de lege şi va fi înaintat Parlamentului spre adoptare în următoarele luni. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite