Principiul beneficiului, trocul des întâlnit în relaţii. De ce este nociv pentru toţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: nuveicrede.ro
Foto: nuveicrede.ro

Mulţi dintre noi aleargă toată viaţa pentru a se face plăcuţi şi a fi iubiţi de cei dragi. Este o reţetă sortită eşecului, pentru că atenţia şi dragostea noastră trebuie să se îndrepte mai întâi către noi înşine.

Majoritatea dintre noi pornesc în viaţă de la ceea ce specialiştii numesc „Principiul beneficiului“. Asta înseamnă că oamenii dăruiesc ceva, fie că este vorba de dragoste, atenţie ajutor, bunuri sau bani - cu condiţia să primească altceva înapoi.

”Să dăruieşti ca să primeşti ceva înapoi nu este de dorit dintr-o multitudine de motive. În primul rând pentru că vei lăsa impresia că şi ceri ceva atunci când oferi, chiar dacă o faci subtil. Cel care primeşte va şti că va trebui să se recompenseze cumva pentru asta şi atunci fie va refuza, fie va accepta, dar nu cu inima deschisă, ci mai degrabă din nevoie”, explică psihologul Stelian Chivu.

Acest gen de troc se întâlneşte destul de des în relaţii. El sau ea acceptă astfel de înţelegeri pentru a beneficia de susţinere financiară şi protecţie din partea partenerului de viaţă.

”Ce nu conştientizează astfel de persoane este mesajul pe care îl transmit, de genul că nu pot fi iubite decât dacă oferă ceva, indiferent ce ar fi acesta. Mai mult, ei îşi transmit lor înşişi că nu merită să fie iubiţi decât dacă oferă bani sau bunuri, ceea ce poate fi extrem de traumatic pe termen lung”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Iubire condiţionată

De asemenea, persoanele în cauză ajung să îşi desconsidere partenerul de viaţă sau alte persoane cărora le oferă ceva, pentru că se gândesc că sunt la fel ca majoritatea oamenilor, care oferă doar dacă primesc ceva în schimb. În spatele acestui gen de gândire stau o serie de programe negative moştenite din familie sau preluate de la anturaj sau societate.

”Când o persoană oferă doar dacă primeşte ceva, transmite, de fapt, un mesaj. Spune că nu poate iubi sincer, autentic, ci doar condiţionat. Este necesar ca fiecare dintre noi să se analizeze sincer pentru a vedea în ce gen de relaţie este cu partenerul de viaţă şi cu cei dragi. Dacă aceasta este de genul <<Ofer doar dacă primesc>>, este cazul să îşi revizuiască la nivel profund sistemul de valori pentru a putea elimina programele mentale negative care îl determină să aibă un astfel de comportament”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Vindecare prin întoarcere către propriul interior

Când mergem pe un sistem de gândire bazat pe ideea ”Dăruiesc doar dacă primesc”, se poate ajunge la o extremă periculoasă, de unde sunt puţine opţiuni de ieşire. În cele din urmă vom oferi mai mult decât se cere, iar reacţiile negative din partea celor dragi nu vor întârzia să apară.

”Când faci aşa ceva, îl încarci pe celălalt, iar de cele mai multe ori nu va şti să reacţioneze potrivit pentru că nu înţelege ce a făcut ca să merite ceea ce primeşte: bani, iubire, atenţie. Cei mai mulţi vor pleca din relaţie, iar asta va accentua problemele celui în cauză, care îşi va spune că nu contează cât oferi pentru că tot vei fi părăsit”, punctează psihologul Stelian Chivu.

De fapt, cei care oferă doar pentru a primi o fac pentru că simt că nu primesc suficientă iubire sau atenţie de la cei din jur, iar aceasta este felul lor de a umple golul pe care îl au în interior. Nu fac însă decât să se înfunde şi mai mult pentru că dacă oferă şi mai mult, fie enervează, fie devin total neinteresanţi pentru cei dragi, pe considerentul că vor fi mereu acolo să dea ce este nevoie.

”Soluţia nu este să supraoferi pentru că asta nu este o licitaţie. Vindecarea vine când începi să îţi oferi ţie ceea ce aştepţi de la alţii. Asta înseamnă iubire şi atenţie în primul rând, dar nu într-un mod narcisist. Abia apoi poţi să oferi din preaplinul tău şi celorlalţi, iar asta te va elibera cu adevărat şi nu îi va condiţiona pe cei dragi”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Efectul psihologic al mâncatului şi cum ne poate afecta sănătatea. „Starea e mai importantă decât mâncarea”

Piedicile în calea fericirii. Cum identificăm „butonul“ care ne induce starea de bine

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite