Primul parc de tehnologia informaţiei apărut în România, aproape de desfiinţare. Care este motivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi dintre chiriaşii clădirii administrate de o firmă constituită cu aportul social al Consiliului Local şi al Consiliului Judeţean Galaţi au evacuaţi deja sau au fost notificaţi pentru rezilierea contractelor de închiriere şi evacuare.

Atunci când, în 2004, apărea Parcul de Tehnologia Informaţiei de la Galaţi – în fapt primul obiectiv de acest fel din România – guvernanţii din acea vreme (prim-ministru era Adrian Năstase, iar ministru de resort era gălăţeanul Dan Nica) promiteau că în jurul lui se va dezvolta o adevărată „Silicon Valley” a Europei, care în câţiva ani va avea o contribuţie majoră la industria mondială IT. 

Proiectul-pilot derulat la Galaţi (urmau să apară la nivel naţional alte 4 asemenea centre) a presupus de la bun început contribuţia majoră a statului, care printr-o societate comercială (Cons Management Parc de Soft SRL) constituită cu aportul de capital al Consiliului Local şi al Consiliului Judeţean Galaţi (ulterior a aderat şi Universitatea „Dunărea de Jos”) a închiriat un fost hotel (aparţinând Navrom Navrom Centru de Afaceri SRL) şi a investit aproape o jumătate de milion de euro în amenajări şi facilităţi tehnologice de ultimă oră.

Primele rezultate păreau să confirme spusele fondatorilor. În 2006 erau deja peste 30 de firme acolo (mici companii locale de soft, dar şi reprezentanţe ale unor giganţi mondiali), entitatea fiind responsabilă de crearea a 500 de locuri de muncă. În 2010 se vorbea deja de 1.000 de locuri de muncă produse de parcul de soft de la Galaţi (nu în incinta acestuia, ci şi la restul sediilor secundare din oraş ale firmelor de acolo.

Apoi, s-a vorbit despre un pol tehnologic Galaţi-Brăila şi de atragerea a zeci de milioane de euro de la Uniunea Europeană. Doar s-a vorbit, căci, în realitate, finanţările europene obţinute de firmele prezente în Parcul de Tehnologia Informaţiilor (PTI) de la Galaţi, special pentru proiecte derulate în oraşul de la Dunăre, de-abia depăşeşte 300.000 de euro în ultimii 10 ani.

Bugetul public, bun de jumulit

Dincolo de sprijinirea firmelor de IT (în esenţă, „inima” proiectului), trebuie spus că afacerea a mai avut un câştigător cert: Navrom Centru de Afaceri SRL, care a obţinut foloase importante de pe urma contractului cu firma cu capital public care gestionează PTI Galaţi. Dincolo de faptul că fostul hotel a fost modernizat din bani publici, chiria anuală a fost socotită la circa 77.448 de euro, fără a include aici utilităţile, plătite separat.

Cum spaţiul respectiv  a fost ocupat de chiriaşii PTI doar în proporţie de 20-30%, iar schema de personal administrativ a devenit tot mai stufoasă, cam de prin 2012 au început problemele: costurile au depăşit considerabil veniturile.

Soluţiile găsite a fost de compromis. Pe de o parte, acţionarii (CJ şi CL) au injectat periodic bani în companie, ca majorare de capital (circa 250.000 de euro de atunci încoace), dar de fapt ca o subvenţie mascată pentru pierderi. Pe de altă parte, Consiliul Local a acordat subvenţii proprietarului Navrom Centru de Afaceri SRL, ajutor de minimis constând în scutirea de taxe locale în cuantum de 775.000 de lei. Scopul: „îngheţarea” chiriei.

Cu toate aceste artificii, în acest moment firma Cons Management Parc de Soft SRL a pierdut constant bani din activitate, datoriile sale restante fiind, la zi, de aproape 450.000 de euro, după cum recunoaşte directorul Igor Bejan.

Aşadar, afacerea amintită, a generat bugetului public, în cei 15 ani de existenţă, pierderi de 1,35 milioane de euro (investiţii, subvenţii, impozite scutite), aducând în schimb dezvoltarea firmelor IT şi locuri de muncă. Câte? Este greu de spus. Cert este că, acum, în interiorul clădirii muncesc sub 100 de oameni.

Un avantaj considerabil din această afacere la-a avut Navrom Centru de Afaceri SRL, proprietarul clădirii, care a valorificat spaţiul 100% (până atunci ocuparea ea de sub 10%), obţinând venituri din chirii de 1,16 milioane de euro şi 775.000 de lei scutiri de impozite. În total, circa 1,3 milioane de euro, deci aproape cât a pierdut statul din această afacere.

În paranteză fie spus, după cum a constatat Curtea de Conturi la un control făcut în 2018, Navrom Centru de Afaceri SRL a făcut profit şi din facturile de utilităţi, în sensul că a cumpărat cu un preţ de la furnizori, dar a vândut firmei publice un pic mai scump. Inspectorii Curţii de Conturi au considerat că această operaţiune a produs prejudiciu bugetului public, în sumă de circa 100.000 de lei pe an.

Firmele de IT, evacuate din parcul de soft făcut pentru ele

În ultimii doi ani, numărul de chiriaşi de PTI Galaţi a oscilat între 34 şi 37, iar gradul de ocupare a spaţiului între 27 şi 30%.

Din această toamnă, însă, lucrurile s-au complicat brusc, după ce majoritatea firmelor de IT din parc au primit notificări de reziliere a contractelor de închiriere. 

„Am închiriat spaţiu în acea clădire la începutul lunii august, iar acum sunt nevoit să îl eliberez, deoarece proprietarul face ample lucrări de renovare. Mi s-a oferit mai întâi un alt spaţiu în aceeaşi clădire, iar acum am aflat că, de fapt, clădirea va fi transformată în sediu pentru Universitate, aşa că va trebui să-mi caut în altă parte. În acte, Parcul de Soft există în continuare, însă, practic, firmele sunt evacuate din clădire”, ne-a mărturisit Traian Enache, acţionarul unei firme de IT.

Administratorul Parcului de Soft, Igor Bejan, a confirmat şi el că aşa stau lucrurile.  „Adunarea generală a acţionarilor a decis restructurarea, iar noi vom rămâne la parter. Am făcut solicitarea pentru o nouă clădire, unde chiria să fie mai ieftină. Am anunţat firmele din parc că se reziliază contractele şi le-am oferit opţiuni: maximum zece pot rămâne să lucreze în spaţiile de la parter, iar ceilalţi pot veni din nou în parc când vom fi într-o nouă clădire”, a declarat Igor Bejan.

Practic, doar parterul mai este în acest moment folosit de Parcul de Tehnologia Informaţiei, în vreme ce cele cinci etaje ale clădirii sunt în curs de recompartimentare pentru nevoile viitorului proprietar. Adică pentru Universitatea Dunărea de Jos (instituţie de stat), care vrea să cumpere imobilul pentru a muta acolo Facultatea de Medicină (practic, cea mai dinamică facultate în ultimii ani).

Conf. univ. dr. ing. Cezar Bichescu, prorector cu activitatea economică, investiţii şi relaţii internaţionale al Universităţii „Dunărea de Jos”, a confirmat că sunt negocieri pentru cumpărarea clădirii şi că acestea ar putea fi finalizate până la sfârşitul lui 2019, moment în care şi celelalte 10 firme rămase acolo vor fi evacuate, momentul fiind sinonim, în esenţă, cu dispariţia primului parc de tehnologia informaţiei realizat în România.

Desigur, există şi varianta ca Cons Management Parc de Soft SRL să închirieze un alt spaţiu, însă şansele par a fi minime. Nu de alta, dar acest lucru ar fi trebui făcut înainte de a se face evacuarea din spaţiul vechi al firmelor de IT.

De altfel, mai mulţi dintre proprietarii firmelor evacuate şi-au arătat consternarea pentru modelul de management al lui Igor Bejan şi au declarat că şi-au găsit deja alte spaţii, ceea ce înseamnă că nu vor mai fi prezente într-un eventual nou Parc de Soft. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite