Povestea Nôtre-Dame de Sion, școala de elită fondată de călugărițele catolice, acum 156 de ani, la Dunărea de Jos
0Institutul a fost înființat de organizaţia călugăriţelor catolice Nôtre-Dame de Sion, în octombrie 1867. Impozanta clădire a fost bombardată și incendiată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Nôtre-Dame de Sion a fost o instituție de învățământ de la sfârșitul secolului XIX. Ajunse în orașul de la malul Dunării imediat după Războiul Crimeii, Congregația călugărițelor catolice „Nôtre-Dame de Sion” a înființat un institut înființat la data de 24 octombrie 1867.
Potrivit istoricilor, primele maici ale Institutului din Galați au venit însoțite de sora Jean Baptiste Lagarmitte. Era considerată la vremea aceea o școală de elită, foarte căutată de elevi din România și străinătate.
„La începutul anului 1870, institutul avea 40 de eleve, iar şapte ani mai târziu numărul lor a crescut la 200 de eleve. În anul 1887, i se mai adaugă un externat de grad secundar. În anul 1889/90, numărul elevelor a ajuns la 481, ele provenind din România şi din străinătate, fiind de diferite confesiuni şi naţionalităţi. Corpul didactic şi administrativ s-a mărit de la 18 călugăriţe în anul 1877 la 63 de persoane în anul 1890”, scrie muzeograful Valentin Bodea, în lucrarea „Monumente istorice şi personalităţi din oraşul Galaţi”.

„Notre Dame de Sion”- cel mai căutat dintre toate institutele catolice din România.
Din documentele muzeografului Valentin Bodea aflăm că institutul Nôtre-Dame de Sion cuprindea patru diviziuni: internatul-destinat educației fiicelor din înalta societate, demi-internatul -pentru clasa de mijloc, externatul-pentru treapta de jos a poporului, și școala de lucru, unde fetele sărace primesc gratuit învățătură și întreținere.
De asemenea, internatul avea două secţii: una primară cu cinci clase, din care una pregătitoare şi secţia secundară, cu şase clase, din care una intermediară, patru secundare şi una superioară.
Deoarece avea elevi și din străinătate, internatul şi externatul aveau un curs cu program oficial pentru românce şi altul cu program special pentru fetele de naţionalitate străină.
Potrivit muzeografului Valentin Bodea, între anii 1935-1936, Institutul „Nôtre-Dame de Sion” funcţiona cu un curs liceal complet cu opt clase, având ambele secţii, literară şi ştiinţifică. Seriile de candidate la bacalaureat prezentate în anii din urmă ai institutului atestă seriozitatea pregătirii lor, profesorii care predau aici provenind dintre cei mai distinşi dascăli din Galaţiul perioadei respective.
Bomdardat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Soarta institutului avea să se schimbe în timpul primului război mondial, când a fost transformat în spitalul numărul 193. În 1944, orașul Galați a fost bombardat, iar clădirea a ars aproape în întregime. Ulterior, clădirea a fost naționalizată și refăcută, în anii 1950-1953. Constructorii nu au mai respecta, însă, planurile inițiale.

Potrivit wikipedia, institutul a fost desfiinţat în anii de după venirea la putere a comuniştilor, iar în clădirea rămasă liberă a început să funcţioneze Institutul Mecano-naval, devenit ulterior Institutul Tehnic. În prezent, în clădire de pe strada Domnească, nr. 111, devenită monument istoric, funcţionează mai multe facultăți din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați.