Povestea celei mai vechi statui a lui Eminescu din România. Mâna muzei a fost furată de 26 de ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâna muzei lui Eminescu a fost furată de 26 de ori. Foto: adevărul
Mâna muzei lui Eminescu a fost furată de 26 de ori. Foto: adevărul

La 16 octombrie 1911, în Parcul municipal din Galaţi, s-a dezvelit prima statuie din ţară a poetului Mihai Eminescu, opera în marmură a sculptorului Frederic Storck. Festivitatea dezvelirii monumentului a fost o sărbătoare de mari proporţii pentru oraşul de la Dunăre. În cei peste 100 de ani de existenţă, statuia a fost mutată de mai multe ori, fiind chiar şi deteriorată.

Dezvelită la 16 octombrie 1911, statuia era amplasată în colţul de sud-est a parcului, undeva lângă "Casa Albă" de astăzi. În perioada interbelică, opera de artă a sculptorului Friederic Storck a fost mutată pe amplasamentul de astăzi. Undeva prin anii '60, la decizia autorităţilor culturale din Galaţi, statuia marelui poet a fost mutată în faţa actualului Parc Eminescu, exact pe locul unde astăzi se află magazinul Modern. A stat acolo cam 10 ani, dar noua sistematizare a oraşului a impus, la momentul respectiv, construirea magazinului Modern. În acel moment, statuia a fost mutată în Grădina Publică, undeva aproape de intrarea dinspre strada Domnească, într-un scuar frumos, cu vedere bună de la stradă. 

"Atunci, la câţiva ani de la mutarea ei în Grădina Publică, au apărut şi primele vederi, cărţi poştale din Galaţi, cu statuia lui Eminescu fără mâna muzei", ne spune Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi. Tot atunci se pare că s-a rupt şi o porţiune din baza statuii, care astăzi se cunoaşte unde este lipită.

Undeva prin anii '80, statuia lui Eminescu a ajuns în parcul care-i poartă numele, acolo unde se află şi astăzi. De-a lungul timpului, statuia a fost vandalizată, mâna muzei dispărând de 26 de ori. De fiecare dată, sculptorul Gheorghe Andreescu lucra manual câte o nouă mână şi o punea la loc. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite