Opt măsuri care vă protejează maşina pe caniculă. Greşeala banală care creşte riscul de explozie în habitaclu
0
Mulţi şoferi consideră că îşi pot lăsa vara maşina pe unde apucă, fără să se gândească că atunci când temperaturile depăşesc 30 de grade, încep problemele.
Vara temperaturile depăşesc constant 30-32 de grade Celsius, iar pentru maşină acest lucru nu este deloc bun. Pe lângă sistemul electric şi cel electronic care sunt afectate serios de temperaturile ce pot ajunge şi la 40-50 de grade în habitaclu, există o întreagă serie de probleme cu care vom ajunge cu siguranţă să ne confruntăm dacă alegem să ne parcăm maşina înr-o zonă unde va fi expusă la soare pe întreaga perioadă a zilei. Vă prezentăm mai jos câteva dintre acestea.
Nu parcaţi în zone cu soare
Sfatul pare evident la prima vedere, însă nu vă puteţi închipui câţi şoferi aleg să îşi parcheze maşina pe unde apucă. Evident, se pune problema ce facem atunci când nu avem de ales decât să ne lăsăm maşina în soare pentru că nu găsim un loc de parcare la umbră. Într-un astfel de caz, vom proteja habitaclul cu un parasolar şi ne vom vedea de treabă. Problema se pune atunci când conducătorii auto nu fac nici măcar un mic efort pentru a căuta un loc cu umbră pentru maşină. Dacă nu găsim o parcare cu umbră de la o clădire eventual, putem parca maşina sub un copac, iar dacă avem posibilitatea să ducem autovehiculul într-o parcare subterană, nu trebuie să o ratăm.
Habitaclu neprotejat
Soarele poate fi extrem de distructiv şi tocmai de aceea maşina trebuie protejată cu folie solară care să blocheze în bună măsură razele ultraviolete. ”Dacă nu avem folie solară, la fel de bune sunt şi parasolarele. Orice fel de protecţie care protejează habitaclul faţă de acţiunea directă a razelor solare este binevenită”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.
Nu lăsaţi instalaţia de aer condiţionat fără freon
Chiar dacă nu suntem fanii aerului condiţionat, preferând să mergem cu geamurile deschise, este bine să avem întotdeauna freon în instalaţia de aer condiţionat. ”Sunt cazuri când rămânem blocaţi în trafic, iar opţiunea de a ţine geamurile deschise nu ne va ajuta prea mult. Recomandat este să închidem geamurile şi să dăm drumul la aerul condiţionat, iar într-un astfel de moment nu avem nevoie de o surpriză neplăcută, să constatăm că nu avem freon în instalaţie sau acesta este insuficient”, susţine Florin Marin Bogdan.
Nu înlocuiţi antigelul cu apă
Una dintre cele mai mari greşeli pe care le fac şoferii este să înlocuiască antigelul cu apă, considerând că merge şi aşa. Dacă nu avem altă soluţie, vom apela in extremis la această variantă, însă numai atunci când nu avem de ales.
”Antigelul atinge punctul de fierbere la 130-140 de grade Celsius, pe când apa începe să fiarbă la 100 de grade. Vara, pe fondul temperaturilor ridicate, lichidul va atinge 100 de grade în doar câteva secunde, mai ales dacă dăm drumul şi la aerul condiţionat. Ce trebuie să se ştie este că antigelul, pe lângă faptul că are un punct de fierbere ridicat, nu va lăsa motorul să fiarbă, pe când dacă punem apă, orice este posibil”, precizează Florin Marin Bogdan.
Fără spray-uri în maşină
Nu e de joacă cu spray-urile vara, mai ales dacă le uităm în maşină, unde temperaturile pot ajunge şi la 55 de grade Celsius. La o astfel de căldură, pericolul de explozie este foarte mare, fie că vorbim de spray-uri de spumă, silicon, de vopsea sau banalele odorizante de habitaclu. Există un risc şi cu extinctorul, însă dacă îl aşezăm în portbagaj, unde este ferit de razele solare, nu ar trebui să fie probleme.
Protejaţi bordul
Unul dintre cele mai expuse componente ale maşinii la razele soarelui este, evident, bordul. Tocmai de aceea parasolarul nu trebuie să lipsească din niciun autovehicul, deoarece va proteja bordul de temperaturile ce pot ajunge şi la 80 de grade în zilele caniculare. ”Dacă nu îl vom proteja, în doar câţiva ani vor apărea fisuri şi crăpături în bord, elementele de cauciuc vor fi afectate, dar şi instalaţia electrică. În cazurile mai grave, şoferii se pot trezi cu probleme electrice şi la instalaţia de răcire, ca să nu mai amintim şi de zgomotele pe care bordul şi componentele de cauciuc le vor produce în timpul deplasării”, punctează Florin Marin Bogdan.
Filtrul de polen
Una dintre cele mai importante componente ale maşinii este filtrul de polen. Ţinând cont de poluarea cu care ne confruntăm în ultimii ani, verificarea şi înlocuirea constantă a acestuia trebuie să devină un obicei pentru orice şofer care doreşte să respire aer curat în maşina personală. Dacă vom alege să ignorăm acest aspect, amestecul de praf, polen şi frunze vor forma un fel de mâzgă pe suprafaţa filtrului, obturând ciclul de aer, astfel că vom avea parte doar de o adiere care miroase urât.
Reglarea aerotermei
Un mic secret, pe care mulţi şoferi l-au aflat deja, este că nu vom avea parte de un aer mult mai rece în habitaclu dacă setăm aeroterma pe o treaptă superioară, dimpotrivă. ”Cu cât mişcorăm viteza aerotermei, cu atât aerul condiţionat din maşină va fi mai rece. Explicaţia este simplă. Aerul va trece mai încet prin aerotermă şi va avea timp să se răcească mai mult. Dacă mărim viteza aerotermei, efectul va fi exact invers. Recomandarea este deci de a seta aeroterma pe prima sau a doua treaptă”, detaliază Florin Marin Bogdan.