Cum să rămâi treaz la volan atunci când pici de somn şi oboseală. Ce efect au asupra organismului emisiunile radio
0Oboseala la volan este unul dintre cele mai periculoase lucruri care i se pot întâmpla unui şofer. În orice moment poate aţipi la volan şi este suficient să ia mâinile de pe volan pentru o secundă ca să se întâmple o tragedie.
În situaţia în care conducătorul auto a avut o zi extrem de stresantă, cu multe activităţi pe care le-a făcut, poate apela la câteva mici trucuri pentru a trece cu bine peste starea de oboseală a organismului şi a ajunge în siguranţă la destinaţie. Vă prezentăm mai jos câteva dintre acestea.
Pauze scurte şi dese
Oricăruia dintre noi i s-a întâmplat să meargă cu maşina sute de kilometri, iar la întoarcere oboseala să îşi spună cuvântul. Când se întâmplă acest lucru, este bine să luaţi măsuri pentru a nu vă trezi că vă fură somnul la volan.
”Cel mai propice moment pentru a opri şi a face o pauză de câteva minute este atunci când şoferul simte că i se închid ochii, iar reflexele sale încep să lase de dorit. Într-un astfel de caz, este indicat să opriţi la fiecare 30 de minute şi să faceţi câţiva paşi înainte de a pleca din nou la drum, pentru că astfel organismul va ieşi din starea de letargie în care a intrat şi se va duce şi o parte din oboseală”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.
Băuturile foarte reci sau foarte fiebinţi
O altă metodă extrem de simplă pentru a depăşi oboseala care ne încearcă la volan sunt băuturile. Evident, nu vorbim de orice băutură, ci de un ceai foarte fierbinte, pe care îl putem cumpăra de pe drum, sau apă sau o băutură răcoritoare extrem de rece.
Corpul va simţi diferenţa de temperatură şi va începe să reacţioneze. Sângele se va pune în mişcare şi oboseala va da semne că dispare.
Spală-te pe faţă la fiecare oprire
Nu mai este un secret pentru nimeni că atunci când ne dăm cu puţină apă pe faţă, ne înviorăm instantaneu, iar o parte din oboseală se duce. Prin urmare, este indicat să opriţi la o benzinărie sau restaurant întâlnit pe drum pentru a vă spăla pe faţă cu apă rece. Dacă aveţi la dumneavoastră o sticlă cu apă, folosiţi-o pentru a vă revigora şi a alunga oboseala.
Fără ţigări
Pentru şoferii care sunt fumători prima reacţie la starea de oboseală pe care o resimt este să fumeze. Este bine să vă stăpâniţi acest impuls pentru că nu va face altceva decât să agraveze situaţia.
”Fumatul îl calmează pe cel în cauză, iar la volan acest lucru îi va aduce o stare de relaxare, care pe fondul oboselii îi va induce o stare de somn, ceea ce nu este deloc de dorit. Chiar dacă lipsa fumatului îl va face mai nervos, şoferul va rămâne treaz, astfel încât să poată ajunge în siguranţă la destinaţie”, ţine să precizeze Florin Marin Bogdan.
Fără emisiuni radio sau muzică lentă
Unul dintre cele mai mari pericole pentru şoferii care abia îşi mai ţin ochii deschişi de oboseală vine de la radio. Sub nicio formă să nu ascultaţi emisiuni radio sau muzică lentă pentru că nu va dura mult până când veţi adormi la volan. Unii conducători auto consideră că auzind voci în imediata apropiere vor reuşi să rămână treji şi focusaţi pe şofat, însă este doar un fals sentiment de siguranţă şi este bine să nu cădeţi în această capcană pentru că atunci când veţi realiza acest lucru este posibil să fie prea târziu. Recomandat este să ascultaţi muzică alertă la radio.
Somn scurt
Dacă simţiţi că oboseala vă doboară şi nu va mai dura mult până când veţi adormi la volan, este obligatoriu să opriţi imediat maşina. ”Nu contează că ajungeţi mai târziu la o întâlnire sau la un eveniment în familie, important este să ajungeţi în siguranţă. După ce aţi oprit maşina, setaţi-vă ceasul sau alarma de la telefon să sune peste 20-30 de minute şi culcaţi-vă. Deşi pare foarte puţin timp, în realitate organismul se va reseta şi se va odihni suficient, astfel încât să alunge starea de oboseală şi să puteţi conduce maşina fără riscul de a adormi la volan”, susţin Florin Marin Bogdan.