Olimpică la patru materii: „E păcat că rezultatele la olimpiade nu sunt apreciate la justa lor valoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicoleta Cristiana Dragu (18 ani) este una dintre elevele polivalente din Galaţi, reuşind performanţa de a deveni olimpică la patru materii diferite: franceză, română (din gimnaziu), istorie şi engleză (în liceu). Chiar dacă este nemulţumită de modul în care olimpicii sunt trataţi în România, ştie perfect ce vrea să facă mai departe în viaţă: să rămână în ţară nu doar să studieze, ci şi să profeseze.

Nicoleta Cristiana Dragu a dat semne, pentru cine a avut ochi să vadă, încă de când era mică în legătură cu viitorul ei academic: a început să citească de la 5 ani. Acum, la vârsta de 18 ani, când este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Costache Negri“ din Galaţi, are în palmares nu mai puţin de 44 de premii la diverse olimpiade şi concursuri, un adevărat record chiar şi pentru un olimpic.

Compunere în versuri la prima olimpiadă

În clasa a V-a, bifa prima sa olimpiadă, cea la limba română, după ce profesorii au suplimentat locurile la faza naţională pentru ca Nicoleta să participe, impresionaţi de compunerea în versuri pe care o făcuse. La naţională a obţinut premiul special pentru discurs persuasiv, iar aceasta i-a deschis apetitul pentru a participa la alte concursuri atât la limba română, cât şi la matematică şi la limba engleză. „Profesorii ne încurajau să mergem la concursuri, ca să ne testăm abilităţile. Îmi place foarte mult să scriu şi să citesc în engleză“, ne explică Nicoleta.

Şi, bineînţeles, acesta a fost doar începutul unui lung şir de olimpiade şi concursuri la care premiile sunt demne de menţionat. Deşi este deja în clasa a XII-a, ştie exact ce vrea să facă mai departe în viaţă şi trebuie să se pregătească intens pentru Bacalaureat şi pentru facultate, Nicoleta şi-a propus să participe şi în acest an nu la o olimpiadă, ci la trei. Este vorba de istorie, engleză şi la limba română, la secţiunea „lectura ca abilitate de viaţă“.

Facultatea care combină toate pasiunile ei

După absolvirea liceului, olimpica va urma Facultatea de Istorie, profilul Relaţii Internaţionale şi Studii Europene. „Acest profil are nişte cursuri foarte interesante şi combină toate pasiunile mele de până acum. Dacă nu îţi construieşti un viitor pe pasiunile pe care le ai, pe lucrurile care îţi plac, nu ai şansa să fii împlinit. Am căutat mult o facultate care să aibă puţin din tot ce îmi place mie“, ne dezvăluie Nicoleta. Adolescenta înclină spre o carieră în diplomaţie după absolvirea facultăţii, dar nu exclude o implicare în politică, considerând că schimbarea porneşte de la fiecare dintre noi, deşi admite că ar fi mai greu în România să reuşească pe această zonă.

image

Olimpica crede că efortul fizic, cât şi cel intelectual, trebuie apreciate la aceeaşi valoare FOTO Valentin Trufaşu

Nici nu se gândeşte să plece din ţară, aşa cum mulţi olimpici declară că vor face la absolvirea liceului, pentru că simte un ataşament puternic faţă de România. „Aici sunt familia mea, copilăria şi toate amintirile mele. Mă gândesc, de asemenea, că nu putem să plecăm toţi din ţară. Trebuie să rămânem aici şi să facem şi din România o ţară de top în Europa şi, de ce nu, şi în lume“, explică simplu olimpica.Tânăra crede că diplomaţia înseamnă în primul rând să cunoşti interesele ţării şi să le aperi chiar şi atunci când intră în contradicţie cu ce crede cel în cauză că ar fi bine, o lecţie pe care mulţi dintre cei care fac parte acum din corpul diplomatic ar fi bine să şi-o însuşească.

„Noi scriem istoria în fiecare zi“

Cunoscând istoria României, Nicoleta este la vârsta la care poate să facă legături cu politica actuală. Ea crede că noi toţi ar trebui să ne amintim mereu că avem o istorie foarte bogată, presărată cu oameni extraordinari, cum sunt I.C. Brătianu, Nicolae Iorga şi Mihail Kogălniceanu, care ne onorează şi ar trebui să ne fie exemplu.

„Până la urmă, noi scriem istoria în fiecare zi. Ceea ce facem astăzi o să apară în cărţile de istorie peste câteva zeci de ani. Politica noastră este foarte alambicată în momentul de faţă. Sunt foarte multe funcţii şi foarte multe interese, prin care politicieni injuşti ajung în poziţii de putere. Caragiale este foarte actual atât în societatea românească, cât şi în politică“, punctează Nicoleta.

Păi şi în România merită să faci sacrificii pentru a obţine atâtea rezultate excepţionale la concursuri şi olimpiade naţionale? Nicoleta crede că merită doar dacă îţi cultivi propriile pasiuni şi te simţi împlinit spiritual. Satisfacţia materială pentru olimpici este mică. Chiar dacă reuşesc să câştige cele mai importante premii la olimpiade, primesc nişte diplome, sunt aplaudaţi şi asta e tot.

„E păcat, pentru că sunt mulţi olimpici care nu sunt apreciaţi la justa lor valoare de oamenii din jurul lor. Să ai rezultate la o olimpiadă a devenit pentru mulţi ceva obişnuit. Rezultatele unui olimpic nu sunt apreciate la fel de mult ca acelea obţinute de un sportiv. Ar trebui ca atât efortul fizic, cât şi cel mental să fie apreciate la acelaşi nivel, pentru că este la fel de greu să înveţi depăşind programa şcolară cum este să te duci la antrenament“, concluzionează adolescenta din Galaţi. 

Toate premiile Nicoletei

În clasa a VII-a, Nicoleta Cristiana Dragu a participat la olimpiada judeţeană de franceză, dar nu fiindcă nu ar fi fost la nivel de naţională, ci fiindcă elevii erau prea mici, iar autorităţile au decis să nu se organizeze faza naţională la această categorie de vârstă.

În clasa a VIII-a, a repetat performanţa, obţinând atunci o menţiune specială. Un an mai târziu, Nicoleta se număra printre participanţii la olimpiada de limba română, unde a fost răsplătită tot cu o menţiune. S-a înscris apoi la un concurs intitulat „lectura ca abilitate de viaţă“, echivalentul unei olimpiade, unde a câştigat premiul al doilea.

image

Câteva dintre zecile de premii câştigate de eleva din Galaţi FOTO Valentin Trufaşu

Elevii primesc un subiect de citit, iar apoi trebuie să realizeze o compunere, trebuind să treacă ulterior de o testare mai puţin obişnuită: este vorba de o interpretare a unei imagini. În clasa a X-a, a punctat din nou la acelaşi concurs, obţinând locul al treilea.  În acelaşi an, participa la olimpiada de engleză, ocupând locul I pe judeţul Galaţi şi calificându-se la faza naţională, unde s-a clasat a patra.

În clasa a XI-a a participat la un concurs interjudeţean de engleză, unde a ocupat locul al doilea.  Pasionată de istorie, a participat la olimpiada cu acest profil, reuşind, din nou, să ocupe primul loc pe judeţul Galaţi şi asigurându-şi participarea la naţională.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite