O nouă gaură-n buget. Primăria Galaţi vrea să cheltuiască banii oraşului pentru a cumpăra stadionul Oţelul de la ArcelorMittal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vedere de pe stadionul Oţelul. Foto: Arhivă
Vedere de pe stadionul Oţelul. Foto: Arhivă

Marea problemă este că oraşul deţine deja un stadion, cu capacitate dublă faţă de Oţelul, dar care zace, din motive obscure, într-o stare avansată de degradare. Şi celelalte baze sportive ale Primăriei sunt într-o stare foarte proastă. Potrivit unor surse neoficiale, preţul tranzacţiei s-ar putea ridica la cinci milioane de euro.

Seria de excentricităţi ale municipalităţii gălăţene continuă. După ce a „spart” cinci milioane de euro pe un studiu de fezabilitate pentru un tunel pe care Guvermul nu l-a prins în materplanul naţional (deci nu are finaţare pentru execuţie) şi după ce aruncat cu bani pe tot felul de nimicuri foarte scumpe, Primăria a anunţat că - nici mai mult, nici mai puţin – vrea să cumpere de la ArcelorMittal stadionul Oţelul.

Anunţul a fost făcut de primarul Marius Stan la ultima şedinţă de Consiliul local, când a informat aleşii că aparatul tehnic al Primăriei lucrează deja la o „reţetă” financiară pentru preluarea bazei sportive în administrare publică.

„Sperăm că, în această perioadă, aparatul de specialitate din Primărie vă va prezenta o ofertă de cumpărare a acelei baze, care, în mod normal, trebuie să revină comunităţii locale. Condiţiile negocierilor vă vor fi aduse la cunoştinţă la momentul oportun”, a spus Stan.

Vă reamintim că baza sportivă Oţelul (şi echipa de fotbal, cu toate dotările clubului) a ajuns în proprietatea ArcelorMittal ca „bonus”, la pachet pentru cumpărarea Combinatului Siderurgic de la Galaţi, în 2001. Patronul indian al ArcelorMittal (pe atunci Mittal Steel) a plătit pentru Combinat, cu toate proprietăţile aferente, doar 25 de milioane de dolari.

Suma vehiculată: 5 milioane de euro

Oficial, nici Primăria Galaţi şi nici ArcelorMittal nu au avansat cifre legate de preţul cu care s-ar putea vinde baza sportivă Oţelul, care conţine stadionul de 13.500 de locuri, terenul de antrenament, clădirile administrative, precum şi un teren aferent (parcare, căi de acces etc) în suprafaţă de peste 20.000 de metri pătraţi).

Neoficial, însă, se vorbeşte despre o sumă de 5 milioane de euro, ceea ce nu pare foarte mult dacă ne gândim la dimensiunile bazei sportive şi la faptul că totul se află într-o zonă foarte bună din „inima” oraşului Galaţi.

Pare însă imens dacă ne gândim că înseamnă cam un sfert din preţul plătit de ArcelorMittal pentru uriaşul combinat siderurgic Sidex Galaţi (la care stadionul a fost, cum spuneam bonus).
Lucrurile se complică şi mai mult dacă însă socotim din perspectiva efortului bugetului locale, având în vedere că, totuşi, cheltuiala este foarte mare, dar şi inutilă, după cum vom arăta în continuare.

Primăria nu-i în stare să întreţină bazele sportive pe care le are

Ideea municipalităţii de a cumpăra stadionul Oţelul este cu atât mai suprinzătoare cu cât Primăria deţine deja o serie de baze sportive, care se degradează în nefolosire.

Cea mai importantă dintre acestea este Dunărea, care include un stadion cu 25.000 de locuri (adică dublu faţă de Oţelul), pistă de atletism, parcare de 12.000 mp, patru terenuri de antrenament şi tot ceea ce trebuie.

Baza sportivă „Dunărea” se află într-o zonă centrală a Galaţiului (la doar câteva sute de metri de stadionul „Oţelul”) şi zace nefolosită după ce FCM Dunărea Galaţi a dat faliment şi s-a desfiinţat.
Absolut bizar, Primăria nu a investit nimic în refacerea bazei pe care o are în proprietate (probabil că s-ar putea aduce la un standard foarte bun cu sub un milion de euro), însă pe mai multe canale se vorbeşte deja despre interesul unor firme private de a prelua totul în administrare.

Într-o situaţie similară, adică lăsate de izbelişte, sunt şi alte mici baze sportive din oraş. Am aminti aici stadionul „Siderurgistul” (donat de ArcelorMittal Primăriei şi care deja are probleme de structură spre valea Ţiglina), stadionul „Portul Roşu” (care a ajuns o şerpărie) sau stadionul municipal de rugby (amplasat pe strada Ana Ipătescu şi aflat în stare groaznică).

Putem să mai aducem în discuţie şi faptul s-ar putea investi banii oraşului şi către alte sporturi, nu doar în fotbal. Avem în vedere că Galaţiul nu are niciun bazin de înot (deşi există un bazin olimpic început acum mulţi ani şi abandonat în faza de fundaţie, că gimnastele (care au dat României multiple medaliate la campionatele mondiale şi europene) se antrenează într-o ruină insalubră sau că în oraş nu există nicio pistă de alergări măcar pentru o competiţie de tip campionat judeţean (probele se ţin în judeţele vecine!).

Un stadion care nu mai corespunde standardelor

O altă problemă foarte importantă legată de stadionul Oţelul este că acesta nu mai corespunde standardelor internaţionale. Ba chiar şi pe cele de omologare naţională le îndeplineşte la limită, aşa că o eventuală preluare ar fi urmată de o investiţie serioasă pentru modernizare. Deci alţi bani!

În acelaşi timp, se pune întrebarea cui ar folosi respectiva bază sportivă. Echipa Oţelul Galaţi a retrogradat în Liga a II-a (unde nu pare, de asemenea, să facă faţă), iar sediul social al clubului a fost mutat la Bucureşti.

În aceste condiţii, Primăria nici măcar nu are cum susţine financiar echipa. Precizăm că este ilegal ca o autoritate publică să sponsorizeze un club privat, dar că este deja caz penal să se sponsorizeze un club privat cu sediul în altă localitate decât cea în care funcţionează entitatea publică plătitoare.

Varianta folosirii bazei de către micuţul club Metalosport este şi ea o utopie. Echipa se zbate prin liga a III-a, cu şanse destul de mici să promoveze, aşa că nu merită cheltuiala.

Anul acesta, sportul a „păpat” 1,4 milioane de euro la Galaţi

Conform hotărârilor de Consiliul local deja aprobate, în 2015 cluburile sportive din Galaţi încasează de la municipalitate circa 1,4 milioane de euro.

Cea mai mare sumă de bani, 1,7 milioane lei, a fost acordată CSM Dunărea Galaţi (grupe de copii şi juniori la fotbal). Urmează Asociaţia Fotbal Club Metalosport Galaţi, care primeşte 564.000 lei, Clubul Sportiv United Galaţi (fotbal) - 775.375 de lei, Clubul Sportiv Phoenix Galaţi (baschet) – 1.316.000 lei, Asociaţia Club Sportiv Arcada Galaţi (volei) - 962.200 de lei,  Asociaţia Handbal Club Danubius - Club Sportiv Universitatea Galaţi - 392.500 lei, Asociaţia Sport Club Municipal Dunărea Galaţi - 159.700 de lei.

Club Sportiv Şah Club Galaţi  a primit 66.950 de lei, iar Asociaţia Club Sportiv Aqua Sport Galaţi - 59.250 de lei.

Prin actul adiţional, cluburile se obligă să utilizeze banii pentru susţinerea activităţii sportive a clubului şi să organizeze activităţi sportive pentru a reprezenta municipiul Galaţi în toate competiţiile naţionale şi internaţionale.

Vă reamintim că Primăria Galaţi este deja parte în două procese (unul civil şi altul penal) legate de finanţarea ilegală a cluburilor Oţelul şi FCM Dunărea. De asemenea, alte două lucrări penale pe această temă se află în lucru la DNA.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite