Nu mai puţin de 400 de angajaţi de la ArcelorMittal Galaţi s-au înscris pe lista autodisponibilizaţilor într-o singură săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi asta în condiţiile în care aveau răgaz s-o facă până luni 15 aprilie. Prin noua schemă de plecări voluntare, conducerea combinatului renunţă la 650 de siderurgişti rămaşi fără încărcare.

Noua „schemă de plecări voluntare", lansată de conducerea ArcelorMittal Galaţi la începutul săptămânii trecute pentru angajaţii din cadrul Departamentului Structural and Skill Pool (rezerva de personal), este pe cale să-şi atingă scopul mult mai uşor decât se preconiza.

Numărul siderurgiştilor care au ales deja să renunţe la locurile lor de muncă în schimbul pachetelor financiare compensatorii, deşi aveau răgaz s-o facă până la data limită de 15 aprilie, este surprinzător de mare.

"Din câte am aflat, numărul salariaţilor din Departamentul Structural and Skill Pool, care s-au înscris pe listele de plecări voluntare în prima săptămână (25-31 martie n.a.), se apropie de 400. O parte sunt dintre cei care au solicitat şi anul trecut autodisponibilizarea, dar nu li s-a aprobat", afirmă Gheorghe Tiber, preşedintele Sindicatului Solidaritatea.

Această nouă schemă de plecări voluntare vizează un număr de 650 de angajaţi din cei 950 încadraţi în Structural and Skill Pool, adică personalul care nu mai este necesar ca urmare a reducerii activităţii în mai multe sectoare ale combinatului.

Încă de luni 25 martie, numeroşi siderurgişti s-au grăbit să se înscrie pe lista autodisponibilizaţilor în ciuda faptului că pachetele financiare compensatorii sunt mai puţin avantajoase decât la precedentele plecări voluntare.

De regulă, cei dispuşi să renunţe la locurile de muncă sunt siderurgiştii aflaţi în pragul pensionării şi cei tineri dornici să lucreze în străinătate. De astă dată însă, este puţin probabil ca majoritatea celor 400 de persoane care au ales autodisponibilizarea să o fi făcut pentru a pleca la muncă peste hotare în condiţiile toate ţările se confuntă cu o creştere explozivă a şomajului. Mai degrabă,  motivaţia lor o constituie de sentimentul lipsei unei perspective favorabile şi implicit siguranţa locului de muncă.

„Păi nu vedeţi că la fiecare autodisponibilizare s-au dat mai puţine salarii compensatorii şi se aude că nici n-o să mai fie vreo ocazie ca să plecam cu ceva în buzunar? Şi vremurile sunt cum sunt... Mai bine vând apartamentul de aici şi cu ce-mi dă combinatul, mă mut la ţară, în casa părintească, şi fac agricultură. Nu văd altă soluţie ca să supravieţuiesc pentru că şi soţia mea termină şomajul de luna viitoare”, şi-a explicat alegerea Georgică Pohrib, unul dintre siderurgiştii care renunţă la locul său de muncă. 

Pachetele financiare oferite autodisponibilizaţilor, mai mici decât cele de anul trecut, vor consta în plăţi compensatorii cuprinse între 15.000 şi 25.000 de lei la care se adaugă şase până la 17 salarii compensatorii (acordate în funcţie de mai multe criterii).

Solicitările de plecare voluntară vor fi analizate fiecare în parte şi, în cazul celor aprobate, autodisponibilizările vor fi puse în aplicare în perioada 1 aprilie - 31 mai.

La ora actuală, în Combinatul siderurgic de la Galaţi, mai lucrează 7.500 de persoane şi este de aşteptat ca, în urma noului val de autodisponibilizări, numărul acestora să scadă sub 7.000 de angajaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite