Noi controverse privind proiectul faraonic al tunelului pe sub Dunăre de la Galaţi. Ruta alternativă - podul de la Brăila - este deja în lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările la podul de la Brăila avansează vertiginos FOTO Arhiva Adevărul
Lucrările la podul de la Brăila avansează vertiginos FOTO Arhiva Adevărul

Preşedintele CJ Galaţi a admis, totuşi, că deşi ideea pare foarte bună, faptul că se lucrează la podul peste Dunăre de la Brăila cam exclude pentru moment construirea unei alternative (destul de costisitoare, de altfel) de traversare a fluviului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a readus în discuţie proiectul tunelului pe sub Dunăre. Acest proiect a stârnit polemici ample atunci când, în mandatul fostului primar Marius Stan (ajuns în funcţie în 2012, pe listele USL, el fiind pe atunci în PNL), a fost comandat un costisitor studiu de fezabilitate, totul fiind însă contramandat de actualul edil, Ionuţ Pucheanu, care a apreciat că este „o idee nerealistă”.

Într-o recentă emisiune TV, Fotea a admis, oarecum surprinzător, că ideea tunelului este bună, însă a punctat că, totuşi, sunt multe nebuloase legate de proiect, iar demararea construirii podului peste Dunăre (în partea de nord a Brăilei, deci la numai 5 kilometri de Galaţi) a cam trimis în derizoriu alternativa de traversare a fluviului.

„Ar fi frumos, dar proiectul este al municipalităţii, din vechiul mandat, nu s-a concretizat şi a rămas printr-un sertar. Acum, se lucrează intens la podul peste Dunăre în zona Brăila, pentru că acolo fluviul este mai îngust, dar de ce să nu sperăm?”, a spus Fotea.

Dar, dacă este să fim realişti, deşi ideea sună bine, faptul că nu s-a găsit finanţare pentru ea spune foarte multe. Eu zic că cei care au promovat tunelul au crezut în el, pentru că a fost foarte mediatizat timp de trei-patru ani, însă momentan nu mai este de actualitate. Poate pe viitor”, a adăugat preşedintele CJ.

Studiul de oportunitate legat de tunel, dincolo de dezbaterile şi polemicele din spaţiul public, este în continuare subiect de dispută juridică între municipalitate şi firmele contractante. Acestea solicită plata unor prestaţii (foraje geotehnice) pe care actuala conducere a primăriei nu le acceptă deoarece ar fi fost făcute fără să existe un ordin explicit de execuţie şi, în plus, unele sunt realizate pe teritoriul alte unităţi administrative, respectiv pe malul tulcean al Dunării.

Conform legii, o primărie nu poate finanţa lucrări pe teritoriul alte localităţi decât dacă există un proiect de dezvoltare regională avizat de Guvernul României. În caz contrar, sumele sunt imputabile în urma controalelor Curţii de Conturi.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite