Medic, despre hepatita misterioasă a copiilor: „Nu are legătură cu formele cunoscute ale SARS-CoV-2 şi nici cu vaccinul anti-COVID“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IFOTO SHUTTERSTOCK
IFOTO SHUTTERSTOCK

Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, susţine că hepatita de cauza necunoscută care îi afectează pe copii nu are legătură cu formele cunoscute ale SARS CoV-2 şi nici cu vaccinul anti-COVID.

Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, arată că primele concluzii ale cercetărilor susţin că hepatita de cauza necunoscută nu are legătură cu formele cunoscute ale SARS CoV-2 şi nici cu vaccinul anti-COVID.

„În prezent, nu este identificată o cauză pentru cazurile de hepatită, dar câteva ipoteze sunt luate în calcul: coinfectia dintre un anumit subtip de adenovirus şi un alt virus (ex. SARS-CoV-2), în care adenovirusul să acţioneze că un declanşator, infecţia cu o varianta de adenovirus care să fi suferit mutaţii, infecţia cu o nouă variantă SARS-CoV-2, infecţia cu un agent patogen nou, expunerea la substanţe toxice, neidentificate încă prin anchetele epidemiologice.

Este important de spus că nu se confirmă asocierea nici cu vaccinarea anti-Covid-19 (în foarte puţine cazuri copiii au fost şi vaccinaţi), şi până acum nici asocierea doar cu infectarea cu variantele cunoscute ale SARS-CoV-2 (în special, Omicron, varianta dominantă acum)”, susţine dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

Dr. Marius Geantă explică şi simptomele hepatitei. Potrivit acestuia, dacă un copil cu vârstă între o lună şi 16 ani prezintă dureri abdominale, icter, urină de culoare închisă, scaunul deschis la culoare (alb), diaree, vărsături şi uneori chiar febra, atunci are un tablou sugestiv pentru hepatită şi trebuie să se prezinte la camera de garda a unui spital de pediatrie pentru confirmare. 

„Pentru elucidarea cazurilor, în UK se desfăşoară un amplu proiect de cercetare (inclusiv analize genomice, metagenomice şi transcriptomice), atât asupra posibilelor cauze virale, cât şi asupra posibililor factori de risc individuali, prezenţi la copiii care prezintă acest tip de hepatită, dar mai cu seama cei 10% care au prezentat formă fulminantă a bolii şi au necesitat un transplant hepatic”, a adăugat dr. Geantă. 

România a înregistrat primul caz de hepatită acută cu origine necunoscută la copii. 

„Cazul raportat de România este al unei fetiţe de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică”, a anunţat luni, 25 aprilie, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Medic despre alimentaţia în pandemie: „Nu există soluţii miraculoase, pastile şi alimente minune”

 Avertismentul unui medic despre dependenţa de internet: Părinţii să apeleze la specialişti şi să nu facă experimente pe copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite