Luptă cu bolile „reanimând” aparatura medicală a spitalelor şi cabinetelor private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 13 gălăţeni pricepuţi de la Centrul Judeţean de Aparatură Medicală se încăpăţânează să menţină în funcţiune, atât echipamentele vechi de zeci de ani, cât şi analizoare de laborator sau scaune stomatologice ultramoderne

Ne referim adesea la aparatura medicală din spitale, de care depinde calitatea actului medical şi uneori chiar supravieţuirea bolnavilor, dar niciodată la cei care o menţin în stare de funcţionare. Şi este nefiresc, pentru că acei tehnicieni au o contribuţie importantă la rezolvarea problemelor noastre de sănătate.

Actualul Centru Judeţean de Aparatură Medicală (CJAM) este, de fapt, fosta FIRAM (Formaţia de Întreţinere şi Reparaţii Aparatură Medicală), înfiinţată prin anii '70. Şi-a păstrat denumirea şi a funcţionat în structura de servicii auxiliare a Spitalului Judeţean până în anul 2000, când, activitatea de service al aparaturii medicale a fost externalizată. FIRAM a dobândit personalitate juridică şi, fără nici o susţinere financiară, a trebuit să se descurce într-un sediu impropriu din Ţiglina I, acum modernizat.

Alternativa ar fi fost desfiinţarea, aşa cum s-a întâmplat cu alte centre din ţară (din Brăila, Vrancea, Vaslui ş.a.), care nu au reuşit să supravieţuiască prin autofinanţare.

„Câteva luni a fost extrem de greu. Trebuia să încheiem contracte cu spitalele, dar directorii acestora erau obişnuiţi să reparăm gratuit, iar cu ce încasam, nu se puteau plăti salariile. Inevitabil s-a ajuns la restructurări şi din 50 de angajaţi, au mai rămas 13.", povesteşte ing. Silviu Dobrotă, directorul CJAM.

Organizare pe domenii medicale

Centrul, care se subordonează Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi este organizat pe ateliere corespondente domeniilor medicale: Fizioterapie, Explorări funcţionale, Laborator, Chirurgie-ATI şi Sterilizare.

Personalul CJAM este format din trei ingineri, cinci tehnicieni şi cinci muncitori, cei mai mulţi, cu vechimi de 20 - 30 de ani în cadrul Centrului.
Aceştia reuşesc să menţină în funcţiune aparatura veche din spitalele gălăţene, dar şi noile echipamente medicale, în general după expirarea termenului de garanţie.

„Din păcate pentru noi, firmele importatoare care vând aparatură medicală în România au service-uri şi nu vor să contracteze activitatea de reparare şi întreţinere. Totuşi după expirarea garanţiei aparatelor, spitalele şi medicii cu cabinete proprii, ne preferă pentru că serviciile noastre sunt mult mai ieftine şi nu facem rabat la calitate".

Silviu Dobrotă a dat ca exemplu un aparat de sterilizare de la Maternitatea Buna Vestire, care n-a fost folosit vreodată, iar recent, după ce a ieşit din garanţie, s-a încercat punerea lui în funcţiune. N-a fost posibil deoarece avea o defecţiune la partea electronică, iar service-ul importatorului a refuzat să facă reparaţia gratuit.

„Numai piesa defectă ar fi costat în jur de 1000 de euro, bani grei pentru maternitate, dar electroniştii noştri au înlocuit câteva circuitele integrate şi au rezolvat problema mult mai ieftin", susţine Siviu Dobrotă

Deloc surprinzător, criza financiară care afectează Sănătatea, pune la grea încercare şi CJAM.

„În 2011, ne-am descurcat mai greu. Nu toţi cei cu care avem încheiate contracte au respectat termenele de plată la 60 sau 90 de zile şi ne-au pus în dificultate, dar sperăm să rezistăm în continuare", afirmă directorul CJAM.

Din cauza cheltuielilor reduse drastic, salariile personalului din Centru sunt modeste, între 1000 şi 1400 de lei, net. Ar fi putut câştiga mult mai bine lucrând în străinătate dar vorba electronistului Neculai Gheorghiu, de 30 de ani în FIRAM: „N-am părăsit noi corabia, la început, când se scufunda, cum s-o părăsim acum, după ce am pus-o pe linia de plutire?"

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite