Între frica de boală şi curajul de a fi sănătos. Ce înseamnă validarea prin încurajare şi de ce este important să nu renunţăm după un eşec

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă
Foto: arhivă

Frica şi curajul sunt programe mentale ce pot fi moştenite sau dobândite. Dacă vom merge pe frică, ne vom limita şi condiţiona singuri, în schimb dacă vom alege curajul, vom obţine puterea de a ne realiza visele şi energia pentru a face acest lucru.

Frica de boală este un program mental cu care se confruntă foarte mulţi dintre noi. Este suficient să auzim o ştire despre o maladie sau un virus, iar acest gen de frică se va manifesta la multe persoane.

”Nu există vreo persoană care într-o anumită conjunctură să nu fi simţit frica de boală. În contrapondere, există puţine persoane care şi-au dezvoltat curajul de a fi sănătoase, pentru că da, îţi trebuie curaj ca să faci acest lucru. Fiecare dintre noi are de ales între a crede în frică sau a crede în curaj. Frica îmbolnăveşte, limitează şi distruge, pe când curajul susţine, vindecă, eliberează şi iluminează”, explică psihologul Stelian Chivu.

Frica şi curajul pot fi înnăscute sau dobândite. Curajul poate fi conştientizat şi amplificat ulterior. Este cazul celor care au autocontrol foarte bun, iar partea bună este că ei reuşesc să îi molipsească şi pe cei din jurul lor.

”Este o lege a rezonanţei, care spune că din ce ai şi dai, primeşti mai mult. Şi reciproca, este, evident, valabilă. Frica este transmisă de cele mai multe ori fără ca persoana care face acest lucru să fie conştientă. Persoanele care se lasă dominate de frică au nevoie de alte persoane cărora să li se victimizeze şi cărora să le transmită temerile pe care le au”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Critica induce frică

Critica poate induce foarte multe frici dacă nu este canalizată într-un sens pozitiv, constructiv. Încurajarea unei persoane, chiar dacă a greşit într-un anumit context, va face ca acea persoană să corecteze ce a greşit şi în acelaşi timp să continue cu mai multă energie acea acţiune, transmiţând-o şi celui care a ştiut să o susţină la momentul potrivit.

”Primeşti prin dăruire. Cei care încurajează alte persoane, primesc, la rândul lor, această energie. Este un mecanism psihologic foarte fin, pe care foarte puţine persoane îl conştientizează şi îl practică. Un copil, dacă este să îl analizăm, cu cât este mai mic, cu atât are mai puţine frici, tocmai pentru că el nu este încărcat cu aceste programe de frici”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Atât curajul, cât şi frica sunt programe mentale, care generează o anumită stare emoţională, ce va fi urmată de o manifestare fizică. Frica va creşte riscul ca o persoană să se îmbolnăvească şi îi va reduce vitalitatea. În schimb, curajul îi dă celui în cauză forţă, hotărâre, dinamism şi energie.

Curajul de a fi tu însuţi

De aceea este important ca la început să dăruim curaj conştient, chiar dacă la început nu ne iese. Este o lecţie pe care o învăţăm şi ea este preferabilă uneia învăţate prin frică. ”O persoană care dăruieşte curaj conştient, are curajul de a fi ea însăşi, să spună lucrurilor pe nume. Se vorbeşte de multe ori de nebunia dinaintea curajului. Este o nebunie constructivă, care aduce eliberare pe plan mental, emoţional şi fizic”, explică psihologul Stelian Chivu.

O persoană curajoasă va învăţa întotdeuna din propriile ei greşeli, pe principiul ”am reuşit, continui, nu am reuşit, continui”. ”Când critici pe cineva, poţi să îi prezinţi bilele albe sau pe cele negre. Când prezinţi bilele negre, le amplifici energia, iar persoana respectivă va avea tendinţa să se inhibe, să îşi reproşeze că nu este bună de nimic, iar evoluţia ei se va reduce considerabil, sau să te focusezi pe bilele albe şi să o încurajezi. Este ceea ce se numeşte validare prin încurajare”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite